(video) Premieră mondială: Noua, a treia generație Porsche Panamera

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În această după amiază, în cadrul unui eveniment special dedicat din Shanghai, compania germană a prezentat noua generație a modelului Panamera, a treia la număr. Se întâmplă la o distanță de practic 15 ani de la premiera primei interpretări a sedanului sport de lux, care a avut loc de asemenea în metropola chineză. Până la moment, peste 375.000 de mașini au vândute.

Caracteristici cheie:

  • Porsche spune că noua generație Panamera nu este o revoluție, ci o evoluție, dar sofisticată.
  • Noul Panamera păstrează liniile și proporțiile caracteristice liniei de model. Măsoară 5.052 mm în lungime (varianta cu ampatament lung Executive: 5.202 mm), 1.937 mm în lățime și 1.423 mm în înălțime (Executive: 1.428 mm). Aspectul său fundamental reînnoit îi conferă un aspect mai expresiv și sportiv. 
    • În față, o admisie suplimentară de aer deasupra plăcuței de înmatriculare compensează necesarul crescut de aer al sistemelor de antrenare. Linia geamurilor laterale a fost reproiectată. Marginile exterioare ale lunetei sunt acum la același nivel cu conturul caroseriei, creând linii armonioase în spatele mașinii.
    • Modelele Turbo se bucură acum de o poziție specială la Porsche în calitate de navă amiral de performanță. Panamera Turbo E-Hybrid se caracterizează printr-un șorț spate distinctiv cu panouri difuzoare vopsite și un șorț frontal unic în culoarea caroseriei. Există, de asemenea, terminații de eșapament cromate în bronz închis și jante opționale cu blocare centrală, care pot fi specificate și la celelalte modele. Noua culoare Turbonite exclusivă este folosită pentru contrast, iar la interior e combinată cu elemente din fibră de carbon.
    • Standard se oferă faruri Matrix LED, iar opțional sistemul HD Matrix LED de înaltă rezoluție, care are peste 32.000 de pixeli per far, oferind astfel funcții de iluminare complet noi, cum ar fi iluminarea benzii dedicate. Raza lor de iluminare este de până la 600 de metri.
  • La interior, conceptul de cockpit Porsche Driver Experience prezintă echilibrul ideal între elementele de control digital și analogic și poziționează elementele de input/output esențiale pentru conducere de-a lungul axei șoferului. 
    • Levierul cutiei de viteze se află acum direct în dreapta volanului.
    • Comutatorul de mod pentru programele de conducere Normal, Sport și Sport Plus, dar și comenzile de control a asistenței sunt, de asemenea, accesibile direct pentru șofer.
    • Un ecran opțional pentru pasager de 10.9 inchi afișează datele de performanță ale vehiculului la cerere. De asemenea, permite controlul sistemului de infotainment și streaming video în timp ce mașina este în mișcare. Pentru a evita distragerea atenției șoferului, acest monitor nu poate fi văzut de el.
    • Panoul de bord curbat măsoară 12.6 inchi. Un head-up display este opțional.
    • Pentru a se conecta cu ID-ul personal Porsche, tot ce trebuie să facă clienții este să scaneze un cod QR afișat în PCM cu smartphone-ul lor. PCM suportă în mod evident Apple CarPlay și Android Auto.
      • Integrarea funcțiilor vehiculului din aplicația MyPorsche în Apple CarPlay permite funcționarea optimizată a funcțiilor digitale și creează o imagine de ansamblu mai clară. Funcții precum aerul condiționat, masajul scaunelor și iluminarea ambientală pot fi controlate direct prin Apple CarPlay sau cu asistentul vocal Siri.
    • Mai multe detalii despre interior – aici.
  • Porsche va oferi un total de patru sisteme de propulsie E-Hybrid eficiente pentru noul Panamera, ca răspuns la cererea mare pentru acest tip de sistem de propulsie. Toate variantele E-Hybrid beneficiază de performanțe, autonomie și eficiență mai mare (alte trei urmează a fi introduse mai târziu). 
    • Panamera Turbo E-Hybrid este deocamdată modelul de top. Este un plug-in hybrid cu un V8 twin-turbo de 4.0 litri la bază, dar revizuit fundamental. Iar puterea motorului electric nou dezvoltat este de 140 kW (190 CP). Împreună, au să ofere 500 kW (680 CP) și 930 Nm de cuplu.
      • Motorul electric este acum integrat în carcasa transmisiei PDK cu dublu ambreiaj și cu opt trepte, și aceasta complet reproiectată. Această schimbare a permis economisirea a 5 kg.
      • Integrarea agregatului electric în circuitul de ulei al transmisiei optimizează, de asemenea, echilibrul său termic și permite o putere continuă mai mare.
      • Panamera Turbo E-Hybrid poate realiza 0-100 km/h în 3.2 secunde și se mândrește cu o viteză maximă de 315 km/h
      • Capacitatea bateriei sale este acum de 25.9 kWh. Acest lucru permite o autonomie electrică echivalentă de până la 91 km în ciclul WLTP. Un nou încărcător AC integrat de 11 kW scurtează timpul de încărcare până la 2 ore și 39 de minute.
    • Versiunile Panamera și Panamera 4 folosesc un V6 turbo de 2.9 litri, cu modificări la presiunea de supraalimentare, debitul de injecție de combustibil și sincronizarea aprinderii carburantului. Acum generează 260 kW (353 CP) și 500 Nm de cuplu – o creștere cu 17 kW (23 CP) și 50 Nm față de predecesor. 
      • Modelul de bază face 0-100 km/h în 5.2 secunde și atinge maximum 272 km/h, iar cel cu tracțiune integrală are nevoie de 4.8 secunde (270 km/h viteză maximă).
  • Noul Porsche Panamera vine standard cu suspensie pneumatică cu două camere și două supape, alături de Porsche Active Suspension Management (PASM). Tehnologia cu două supape separă treptele de recul și compresie ale controlului amortizorului și, prin urmare, oferă o diferență și mai largă între confort și sportivitate: sistemul atenuează vizibil impacturile cauzate de articulațiile transversale și deteriorarea drumului, asigurând, în același timp, mai multă stabilitate a caroseriei la conducerea dinamică.
    • Sistemul inovator de suspensie activă Porsche Active Ride este disponibil opțional pentru modelele E-Hybrid. Acesta depășește alte concepte de suspensie în toți parametrii relevanți și oferă o gamă fără precedent între confortul condusului și dinamica condusului. 
      • Baza pentru aceasta sunt amortizoarele active nou dezvoltate, tot cu tehnologie cu două supape, dar fiecare conectat la o pompă hidraulică acţionată electric. Acest lucru generează un flux de volum în amortizor în funcție de cerere și, prin urmare, poate acumula forțe între caroserie și roți într-o manieră fulgerătoare, foarte precisă și țintită, care contracarează și compensează aproape complet forțele rezultate din excitația drumului. Un sistem de suspensie pneumatică cu o singură cameră care reduce greutatea completează această tehnologie.
      • Șasiul menține corpul Panamera plat în orice moment, chiar și în timpul manevrelor dinamice de frânare, direcție și accelerare. Într- deplasare liniștită sistemul absoarbe denivelările aproape complet. În situații de condus dinamic, sistemul de suspensie Porsche Active Ride asigură o conexiune perfectă cu șosea datorită unei distribuții echilibrate a sarcinilor pe roți.
      • Dacă este activat modul corespunzător, suspensia poate supra compensa tendințele de ruliu și înclinare pentru a reduce forțele de accelerație care acționează asupra ocupanților. În acest decor, noul Panamera se sprijină în colțuri ca o motocicletă: trage partea din față în jos când accelerează și pe spate când decelerează. 
      • Iar când mașina staționează, sistemul de suspensie Porsche Active Ride ridică automat caroseria la o înălțime confortabilă de intrare sau de ieșire a pasagerilor.
    • Manevrabilitatea mașinii poate fi îmbunătățită și mai mult datorită direcției opționale pe toate roțile.
  • Porsche a îmbunătățit semnificativ gama de sisteme de asistență din noul Panamera. 
    • Asistentul de viteză activ, standard, interacționează acum cu recunoașterea indicatoarelor rutiere. Dacă sistemul este activ, Panamera nu va conduce automat mai repede decât limita corespunzătoare de viteză. 
    • Porsche InnoDrive, care include controlul adaptiv al vitezei de croazieră, oferă ghidare activă pe bandă și asistență în intersecție. Un asistent de virare face acum, de asemenea, parte din gama de funcții. 
    • De asemenea, nou este că, în timpul parcării automate, șoferul nu mai trebuie să fie în mașină, deși el este în continuare responsabil de manevră. Procesul de parcare poate fi monitorizat de pe un smartphone cu noua funcție Remote ParkAssist.

Modelul poate fi deja comandat, inclusiv în Republica Moldova, livrările urmând să înceapă din martie 2024. Prețul de start (care se poate modifica în timp) pentru modelul de bază este de 104.000 euro, pentru Panamera 4 – 107.900, iar versiunea Turbo E-Hybrid costă 193.200 de euro.

Pentru comparație, încă actualul Panamera facelift de a doua generație costă de la 94.200 de euro. Scumpirea noului Panamera se motivează în principal printr-o echipare standard mai bogată, care include de exemplu: suspensie pneumatică cu două supape și două camere, faruri Matrix LED, ParkAssist, comutator pentru modul de conducere pe volan, un compartiment răcit pentru smartphone cu funcție de încărcare inductivă, un filtru de praf fin mai bun, funcție de recirculare automată a aerului în baza datelor GPS, etc.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise