(foto/video) Primul Mercedes-Benz CLK a apărut acum 25 de ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În urmă cu 25 de ani, prima fază a campaniei de produse Mercedes-Benz era în plină desfășurare: în urma roadsterului compact SLK (R 170) prezentat în aprilie 1996, primul CLK (W 208) și-a făcut debutul în ianuarie 1997. Acest al doilea nou vehicul de producție în cadrul extinderii dinamice a portofoliului de produse a fost prezentat pentru prima dată publicului la North American International Auto Show (NAIAS) din Detroit. Mult-apreciata premieră mondială a arătat clar că vânturile schimbării suflă la Mercedes-Benz.

La Detroit, CLK a subliniat cât de serios este Mercedes-Benz în ceea ce privește trecerea în noi segmente. Scopul mărcii a fost de a se adresa grupurilor țintă suplimentare și mai tinere cu vehicule noi și, astfel, de a-și consolida baza pe piață. Următoarele produse din această strategie au fost, de asemenea, deja stabilite pentru lansare: Clasa A și M-Class și-au făcut debutul la fel în 1997, urmate de CLK Cabriolet în 1998. În plus, toate celelalte serii au fost actualizate.

Una peste alta, această campanie de produse a fost un tur de forță pentru companie. Și totuși a fost doar începutul, pentru că o altă mare afișare a modelelor a început la începutul anilor 2000, cu o atenție și mai mare acordată aspectelor de “fascinație” și “emoție”. Două exemple din această a doua fază au fost SLR McLaren (2003) și CLS (2004). De atunci, Mercedes-Benz nu a încetat să pună pe orbită noi stele. Gama completă de modele rezultată face din Mercedes-Benz cea mai puternică marcă de mașini de lux din lume.

Vestitorul noului coupe

Povestea lui CLK în ochii publicului a început de fapt în martie 1993. Un studiu realizat de Mercedes-Benz a provocat o senzație la Salonul Auto de la Geneva: a fost un coupe elegant cu patru locuri și cu o față nouă pentru marcă, caracterizată prin “patru ochi” – o grilă subțire a radiatorului, patru faruri simple, eliptice – două mari la exterior, două mai mici la interior – flancate de apărători de noroi puternic modelate au oferit hrană pentru discuții.

Acest lucru s-a aplicat și la capătul din spate “fastback” cu hayonul său mare, din sticlă. Așa arată un viitor vehicul al mărcii? „Acesta a fost exact scopul: familiarizarea publicului cu noi elemente de design”, a pus Peter Pfeiffer, care la acea vreme a jucat un rol cheie în proiectarea studiului coupe, alături de designerul-şef Bruno Sacco.

„A fost primul showcar al companiei”, a adăugat Pfeiffer, clasificând semnificația studiului coupe. De atunci, brandul german a folosit sistematic oportunitatea acestui format pentru a introduce noi modele. Fața cu patru ochi a intrat pentru prima dată în producția de serie în 1995 în clasa E (seria 210). Reacția de la Geneva la întrebarea cât de bine va fi primit pe piață un nou coupe cu patru locuri de la Mercedes a fost lipsită de ambiguitate. A existat un număr mare de cumpărători datorită modului în care a fost prezentat.

Cu o față cu patru ochi spre succes

Marea performanță a urmat aproape patru ani mai târziu în Detroit: CLK – tot cu o față cu patru ochi – arăta uimitor de asemănător cu studiul de la Geneva și a fost o dovadă a cât de aproape de producția de serie a fost designul Mercedes-Benz cu mult înainte de începerea producției. „Nu încercăm să creăm o mașină demonstrativă nebună, plină de showmanship fără sens, care provoacă uimire pe termen scurt, dar apoi dispare în uitare după doar câteva saloane auto”, a spus Bruno Sacco.

Din punct de vedere tehnic, CLK s-a bazat pe sedanul C-Class în multe privințe. În special, au fost utilizate ansambluri de podea și agregate. Cu toate acestea, numeroase soluții de detaliu deviante și nu în ultimul rând designul fundamental nou al caroseriei au documentat independența seriei de modele.

A existat o gamă de diferite linii de design și echipare, începând cu Sport și Elegance. Numitorul comun a fost o multitudine de echipamente standard, inclusiv controlul tracțiunii (TCS), afișarea temperaturii exterioare, volanul îmbrăcat în piele, deschiderea hayonului de la distanță, geam termoizolant și spătarul rabatabil asimetric al banchetei din spate pentru a crește spațiul portbagajului.

Gama de modele a fost largă: s-a extins de la CLK 200 cu un motor cu patru cilindri (136 CP) până la modele cu șase cilindri precum CLK 430 (279 CP) și cu opt cilindri pe CLK 55 AMG (347 CP).

Totul a dat roade: coupeul seriei 208 a fost foarte bine primit. Un total de 233.367 de unități au fost produse la uzina din Bremen în termen de cinci ani, până în mai 2002. Aceasta a fost cu 65% mai multe vehicule decât a generat linia de producție a coupeurilor din Seria 124 pe o perioadă de nouă ani. Cel mai frecvent construit model a fost CLK 320 cu 68.778 de unități. Succesorul său a fost CLK W 209.

Campania de produse și-a avut rădăcinile la sfârșitul anilor 1980

Primul CLK a avut o contribuție semnificativă la succesul primei campanii de produse. Top managementul, cu factori de decizie precum Werner Niefer, Helmut Werner şi Jürgen Hubbert, începuse deja să se gândească la acest lucru și la dinamizarea mărcii până la sfârșitul anilor 1980. Un vestitor impresionant al campaniei de produse a venit încă din 1990: Mercedes-Benz 500 E (W 124). Acesta a stabilit un punct de plecare important pentru schimbarea imaginii brandului.

Riscul – calculat – al întregii campanii de produse a dat roade pentru Mercedes-Benz. Baza pentru acest lucru a fost și este pasiunea pentru automobil, de mai bine de 135 de ani ca cea mai veche și mai puternică marcă de mașini de lux din lume.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/