(video) Detalii despre proiectul de extindere a bulevardului Mircea cel Bătrân. Va apărea un nou sens giratoriu
După ce la sfârşit de noiembrie 2020 Primăria Chişinău a anunţat extinderea bulevardului Mircea cel Bătrân în lungime, iată că au apărut noi detalii despre acest proiect. Acestea au fost expuse în cadrul unui eveniment organizat în seara zilei de vineri, 27 mai.
Proiectul prevede continuarea tronsonului de bulevard, construit anterior în perimetrul străzilor Igor Vieru – Prof. Ion Dumeniuc, până la str. Bucovinei, cu prelungirea liniei de troleibuze.
Necesitatea extinderii bd. Mircea cel Bătrân este unul din obiectivele de dezvoltare a infrastructurii urbane, asumate de Primăria Chișinău, întrucât strada este clasificată drept una importantă la nivel de oraș, cu trafic reglementat. Pe lângă crearea unei noi căi de acces în sectorul Ciocana și dezvoltarea infrastructurii social-economice în zonă, drumul de conexiune va avea rol de decongestionare a traficului în sectorul Rîșcani.
Drumul va avea două direcții de deplasare: două carosabile pentru circulație cu sens unic, fiecare cu câte 3 benzi de circulație. Acestea vor fi separate de o zonă verde (bulevard), cu un trotuar în mijloc și o pistă pentru bicicliști. Pe ambele părți ale carosabilului sunt prevăzute trotuare tehnice și pietonale, precum și zonă verde.
Totodată, intersecția bd. Mircea cel Bătrân cu str. Bucovinei va fi construită cu sens giratoriu, unde carosabilul va avea două benzi de circulație și benzi suplimentare pentru virare la dreapta, separate prin insulițe de ghidare pentru fluidizarea traficului.
Conform proiectului, stația de dispecerat și zona de staționare a troleibuzelor de la intersecția cu str. Prof. Ion Dumeniuc urmează să fie demontată și strămutată într-o nouă locație, care va găzdui simultan 34 de unități de transport – troleibuze și autobuze.
La fel, pe noul segment de drum va fi construit și sistemul de iluminat stradal.
Construcția noii porțiuni de bulevard urmează a fi realizată timp de trei ani, după desfășurarea licitației publice de achiziție a lucrărilor, care va fi lansată în timpul apropiat. Costul total estimativ al lucrărilor este de 260 milioane lei (inclusiv proiectarea și supravegherea lucrărilor).
Cmentariile sunt închise