(video) Din temporar în permanent. Detalii despre noul punct de trecere a frontierei cu pod flotant din raionul Leova
Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind înființarea punctului de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta, încheiat la București, la 22 august 2022.
Noul punct de trecere urmează a fi deschis traficului internațional rutier, pe segmentul moldo-român, urmând să aibă un statut permanent, deşi într-o primă idee era gândit temporar pentru a fluidiza tranzitul care s-a intensificat în contextul crizei regionale, luând astfel din povara altor PTF-uri de la frontiera de vest a ţării.
Odată instituit, acesta va permite accelerarea și facilitarea traversării frontierei de către persoane și mijloace de transport, fluidizarea traficului transfrontalier și reducerea timpului de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei de stat, care acum sunt mai solicitate.
De asemenea, noul punct la frontieră va contribui la îmbunătățirea capacităților de procesare a mijloacelor de transport care tranzitează Republica Moldova, dezvoltarea rețelei căilor comerciale pentru traficul transfrontalier și sporirea nivelului de securitate atât pe plan național, cât și regional.
În conformitate cu prevederile Acordului, deschiderea punctului de trecere Leova-Bumbăta se va efectua după crearea infrastructurii corespunzătoare și asigurarea cu personal necesar, în corespundere cu normele și standardele în vigoare. La moment, infrastructură în punctul de trecere nominalizat nu există și, respectiv, nu se poate de desfășurat controlul de frontieră și vamal în volum deplin de către autoritățile moldovenești.
Pentru traversarea râului Prut va fi construit un pod flotant din pontoane. Traficul prin punctul de trecere menționat va fi permis autovehiculelor cu o greutate maximă de 40 tone/ansamblu și de 7 tone/osie. Totodată, în caz de necesitate, autoritățile vor putea să convină restricționarea transportului și anumitor mărfuri prin acest punct de trecere.
Interesant mai este de menţionat că acum 78 ani în urmă, în 1944, sovieticii au distrus un pod care exista între localitățile Leova și Bumbăta, pod despre care se presupune că ar fi fost construit după războiul ruso-turc din anii 1768–1774.
Iată cum arată un pod flotant din pontoane:
Cmentariile sunt închise