(video) Divizia Lancia HF revine pe scena mașinilor stradale și a raliurilor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Lancia de dezvăluit sigla actualizată HF. Aceasta anunță că toate noile modele ale mărcii vor avea versiuni de performanță. Primul pe care își va face debutul va fi noul Ypsilon HF.

În context, CEO-ul Lancia, Luca Napolitano, a mai anunțat discret că „se lucrează pentru întoarcerea în raliuri!”

Noul logo HF și Lancia Ypsilon HF

Lancia Centro Stile a reinterpretat sigla originală HF, făcând-o contemporană. În special, culorile logoului HF, alb, roșu și negru, au fost refolosite, fără a adăuga elemente grafice, ci simplificându-le și făcându-le mai pure, respectând în același timp geometriile inconfundabile ale mărcii Lancia. Culorile sunt cele ale logoului oficial de pe Fulvia Coupè din 1966. Însă înclinația literelor este cea găsită în logoul de pe Lancia Delta din anii 1990 pentru a exprima viteza și radicalitatea.

Noul logo HF este Progressive Classic deoarece, într-un echilibru perfect între trecut și viitor, toate elementele distinctive ale mărcii istorice, compuse din micul elefant și acronim, sunt acum reinterpretate pentru a fi proiectate în viitor.

Ypsilon HF va avea suspensie modificată care va coborî și garda la sol și ecartament lărgit. Va fi 100% electric cu un motor de 240 CP și va fi capabil de 0-100 km/h în 5.8 secunde.

Sigla HF și sigla Squadra Corse Lancia

Logoul HF a fost introdus pentru prima dată în 1960, la Salonul Auto de la Geneva. S-a întâmplat după ce un grup de proprietari pasionați de mașini Lancia au fondat clubul „Lancia Hi-Fi” (High-Fidelity). Din club puteau face parte doar cei care avea cumpărate cel puțin șase mașini Lancia noi-nouțe. Inițialele HF au apărut pentru prima dată pe modele precum Flaminia Pinin Farina Coupé, Flaminia Sport Zagato și Flavia Coupé.

Câțiva ani mai târziu, în februarie 1963, împreună cu câțiva șoferi și proprietari pasionați de mașini Lancia, Cesare Fiorio a fondat HF ​​Lancia Racing Team. Logoul ales pentru Racing Team este format din literele mari HF, albe pe fond negru, cu patru elefanți roșii alergând ca mascote și inscripția cu majuscule SQUADRA CORSE, albă pe fond roșu, dedesubt.

Un apropo: Cesare Fiorio este un fost director sportiv de Formula 1 care a lucrat pentru echipele Ferrari, Ligier și Minardi. A fost și manager de echipă al echipei din fabrică Lancia din Campionatul Mondial de Raliuri.

Legendarul Fulvia Coupé HF din ’66 a fost primul care l-a prezentat, o mașină recunoscută din plin pentru nenumăratele victorii la raliuri, urmat de imbatabilul Stratos HF din 1974 până în 1978, Delta Turbo în 1983 și, în sfârșit, Delta 4WD, Delta Integrale și Delta HF Integrale Evolution.

Numeroase au fost succesele mașinilor Lancia HF de la nașterea echipei HF Lancia Racing Team. În 1972, Fulvia HF a câștigat Campionatul Internațional al Constructorilor, care a devenit Campionatul Mondial de Raliuri din anul următor. O competiție care a văzut același Fulvia HF și Stratos HF triumfând în 1974 și Stratos HF în 1976-1977. A culminat cu cele șase titluri consecutive câștigate între 1987 și 1992 de iconicul Delta HF cu tracțiune integrală, un model capabil să exceleze în diferite versiuni: 4WD, 8v, 16v și Evolution.

Originea simbolului micului elefant, între legendă și realitate

Între legendă și realitate, se spune că în 1953 micul elefant a fost ales în calitate de talisman norocos de către Gianni, fiul lui Vincenzo Lancia, CEO-ul producătorului de mașini din 1949 până în 1955. Sensul ar fi atribuit ideii că, odată lansați într-o cursă, elefanții sunt de neoprit.

Simbolul pahidermului în galop, înfățișat inițial cu albastru și apoi cu roșu, pare să provină din mitologia răsăriteană, ca simbol al norocului și al victoriei, atâta timp cât este reprezentat cu trunchiul întins înainte.

Trecut și viitor

Sub stindardul său, legenda raliurilor Lancia Fulvia Coupe HF a luat-o pe circuite în 1966. În 1974 a fost înlocuită cu Lancia Stratos HF, iar în 1983 epoca modelului Lancia Delta HF a venit cu turbocompresie și puțin mai târziu cu AWD. 

Dar la începutul anilor 90, Lancia a închis programul de curse. Iar la sfârșitul aceluiași deceniu, versiunile puternice HF au dispărut din gama automobilelor stradale. Ultimul model sport a fost Lancia Delta HPE 2.0 HF (193 CP), scos din producție în 1999.

Acum, pe lângă Ypsilon HF, o versiune fierbinte va mai avea Lancia Gamma (debutează în 2026) și Lancia Delta hatchback (în 2028). Acestea vor avea deja tracțiune integrală.

Cât privește revenirea mărcii în raliuri, se pare că anume Ypsilon HF va fi utilizat acolo, căci în clasa de top a WRC participă anume hatcback-uri compacte hibride.

Vezi și: (video) Premieră: Noua Lancia Ypsilon a devenit un hatchback premium și primul EV al mărcii

Cmentariile sunt închise