(video) Ştiai asta? Doar dezvoltarea scaunelor din noul Lexus ES a durat peste trei ani de zile

Scaunele pentru şezutul pasagerilor faţă, din noul sedan premium Lexus ES, au fost dezvoltate într-o perioadă de timp care a durat mai mult de trei ani de zile!

Potrivit producătorului nipon, acestea au fost făcute în numeroase prototipuri până când nu a rezultat un produs care să-i permită proprietarului, dar şi pasagerului din dreapta, să se deplaseze într-un lux complet, indiferent de tipul corpului călătorilor.

Vezi şi: (video) Noul Lexus ES devine primul Lexus din istorie cu oglinzi retrovizoare digitale

“Clar și profund”. Aceasta, conform Lexus, este conceptul central al dezvoltării scaunelor mărcii. Poate că acestea nu sunt cuvinte care se asociază în mod necesar cu scaunele pentru mașini, dar există o explicație bună, potrivit Takeshi Kawano, inginer principal în dezvoltarea noilor scaune pentru modelul ES.

“În momentul în care stați în scaunul noului ES, veți observa că postura dumneavoastră se simte bine. Nu este nevoie să vă deranjaţi până când nu găsiți poziția corectă. Aceasta este partea “clară”. Apoi, în timp ce sunteți așezat, veți observa că spatele dvs. este pe deplin menţinut de suporturi. Vă veţi simţi în largul dvs., ca și cum aţi fi învelit într-o folie cu bule protectoare. Indiferent de forțele G care acționează asupra mașinii din față, din spate, din stânga sau din dreapta, postura pasagerului nu se învârte niciodată. Aceasta este partea “profundă”, a explicat Takeshi Kawano.

Atingerea acestui design “clar și profund” a fost mai ușor de zis decât de făcut. Kawano și echipa lui au avut nevoie de peste trei ani de zile ca să dezvolte un produs de care erau mulțumiți. Potrivit lui Shin Maezawa, cel care conduce toate procesele de dezvoltare a tuturor scaunelor Lexus, un motiv pentru această dificultate a fost poziția unică pe care o au locurile auto între toate componentele autoturismelor.

“Din punct de vedere tehnic, scaunele sunt doar o parte a platformei pe care se construiește o mașină, dar ele sunt și singurele părți ale acestei platforme, care sunt în contact permanent cu și susțin în mod constant corpurile șoferului și pasagerilor. Pentru a dezvolta un scaun bun, trebuie combinat un nivel ridicat de durabilitate cu un nivel ridicat de confort”.

Vezi şi: (video) Grila radiatorului de pe noul Lexus LS este o bucată de plastic simplă şi ieftină? Nici vorbă!

Shin Maezawa

Nu există un tip de șofer care deține un sedan de lux, cum ar fi ES. Proprietarii variază în înălțime, greutate, structură osoasă și alte caracteristici fizice. Din acest motiv, scaunele trebuiau proiectate pentru a se potrivi fiecărui tip de corp.

“Noul ES dintr-o clasă a cărei proprietari vin în toate formele și dimensiunile. Dar indiferent cât de mare sau de mic este șoferul, ar trebui să fie capabil să experimenteze exact același sentiment de lux. Cea mai mare dilemă în timpul muncii noastre a fost modul de a proiecta scaunele astfel încât să poată anula efectiv diferențele fizice”, a adăugat Kawano.

Scaunele noului ES sunt structurale simple, compuse din spumă poliuretanică înfășurată în jurul unui cadru din oţel. Perna este plată, dar laturile sunt ridicate pentru a oferi suport șoldurilor și o stabilizare pentru întreg corpul. Cu toate acestea, dacă perna este proiectată să fie suficient de largă pentru ca șoferii mari să se potrivească perfect în scaun, șoferii mai mici vor găsi suportul șoldurilor prea departe și nu se vor simți în siguranță.

“Pentru a dezvolta o pernă de scaun care ar putea anula diferențele fizice, am încorporat depresiuni foarte subtile în suprafață, astfel încât și tipurile de corpuri mai mici se pot scufunda ferm în scaun. Am adăugat, de asemenea, un strat stratificat în partea de sus a fiecărui scaun. Acest strat este subțire și moale, ceea ce permite capului să se scufunde în pernă pentru o mai bună stabilitate”, a spus Takeshi Kawano.

Din dreapta spre stânga, persoanele care au participat la proiectarea scaunelor pentru noul ES: Kento Shintaku, Junichi Yukiyasu, Takeshi Kawano, Koichi Wada, Shin Maezawa

În proiectarea scaunelor sportive opţionale, echipa a încercat să creeze ceva care să ofere o excelentă capacitate și o funcționalitate, precum și un design mult mai sportiv. Pentru inspirație, ei se uitau la idealul lor: scaunele din Lexus LC.

“La proiectarea scaunelor pentru o mașină în versiune F SPORT, calități cum ar fi rezistența suporturilor laterale trebuie să fie stabilite la un nivel mult mai ridicat decât într-un model de scaun standard. Acest lucru permite șoferului să se simtă mult mai sigur. Pentru a asigura stabilitatea excepțională și stabilitatea posturii, am proiectat scaunele pentru a se conforma tipului corpului șoferului sau pasagerului”, a spus acelaşi Kawano.

Kawano și echipa sa au crescut, de asemenea, rezistența suporturilor laterale, care protejează corpul de forțele G care acționează asupra autovehiculului în timpul virajelor la viteze mari. De asemenea, au proiectat scaunele astfel încât șoldurile, spatele și umerii să fie stabilizați pe o singură suprafață. Ca urmare, echipa a reușit să dezvolte nişte scaune sport impresionante, disponibile exclusiv pentru noul ES.

“Un F SPORT este doar o mașină sportivă. De aceea am simțit că trebuie să stabilizăm corpul șoferului astfel încât el să nu se miște deloc, chiar și atunci când conduce pe un circuit de curse cu viteză maximă. Am testat scaunele și vă putem spune că, chiar și atunci când se abordează o curbă cu viteză mare, poziția șoferului se schimbă abia”.

Vezi şi: (video) Ştiai asta? O culoare în care poate fi vopsit noul Lexus LC a fost dezvoltată timp de 15 ani

Cmentariile sunt închise