(video) Dramă pentru Alpine și victorie cu un Porsche în clasa GT3. Rezumatul Le Mans 2024

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mașina Ferrari AF Corse 499P, hypercarul #50, condusă de Antonio Fuoco, Nicklas Nielsen și Miguel Molina, a obținut ieri seara o victorie strălucită și bine calculată în condiții schimbătoare pentru a câștiga Cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Nielsen a condus spre un final superb, supraviețuind unei probleme cu ușa și unei investigații pentru o lansare nesigură de la boxe, pentru a obține a doua victorie consecutivă a Ferrari, în era contemporană, pe legendarul circuit La Sarthe. Nu mai spunem că mașina și-ar fi putut pierde toată energia pe ultima sută de metri!

În condițiile înșelătoare din ultimele ore ale cursei…

Nielsen a reușit să se impună în frunte și a luat o diferență față de grupul de urmăritori, care a fost grupat după ce mașinile de siguranță de dimineață au fost puse în mișcare din cauza vremii nefavorabile și a diferitelor incidente.

Toyota Gazoo Racing, cu GR010 Hybrid condus de Jose-Maria Lopez la volan, a încercat să îl urmărească pe Nielsen în schimburile finale, dar nu a reușit, ceea ce înseamnă că el și coechipierii Kamui Kobayashi și Nyck de Vries au finisat pe locul doi.

Lopez a avut un scurt derapaj în încercările sale, dar a reușit totuși să despartă primul Ferrari 499P din uzină de al doilea. Mașina #51 a lui Antonio Giovinazzi, Alessandro Pier Guidi și James Calado s-a clasat pe locul al treilea. Marca italiană a obținut astfel un dublu podium.

În timpul penultimei ore, Pier Guidi a intrat în contact cu cealaltă Toyota GR010 la Mulsanne Corner, condusă de Brendon Hartley, și a primit o penalizare de cinci secunde pentru acest contact. Cu toate acestea, italianul a fost, de asemenea, susceptibil la o urmărire a lui Laurens Vanthoor de la Porsche Penske Motorsport în ultimele 20 de minute, dar a reușit să-l țină în frâu pe belgianul zburător, care a terminat în cele din urmă pe locul patru.

Aceste puncte sunt însă suficiente pentru ca Vanthoor și coechipierii Kevin Estre și Andre Lotterer să își păstreze avansul de puncte în campionatul WEC Hypercar și să își mențină recordul de 100% de podiumuri în 2024. Porsche conduce acum Ferrari cu nouă puncte în clasamentul general, iar Toyota se află acum la doar trei puncte de Ferrari.

Cine a mai ajuns la final și cine nu

În top cinci în Hypercar la Le Mans s-a clasat Toyota #8, în fața lui Porsche Penske 963 #5, care a terminat pe locul șase. Cadillac Racing V.Series.R #2 s-a clasat pe locul șapte, în timp ce echipajul Hertz Team JOTA #12 a obținut a opta poziție după o revenire puternică după o reconstrucție completă a mașinii în urma unui accident puternic în antrenamentele libere de la începutul săptămânii.

Locul nouă a revenit echipei surori Hertz Team JOTA Porsche #38, în timp ce ultimul punct al constructorului a fost obținut de Lamborghini Iron Lynx n#63. Hertz Team JOTA a obținut, de asemenea, locul 1-2 în Cupa Mondială FIA pentru echipe de hipercaruri, în fața celeilalte echipe client Porsche, Proton Competition.

Peugeot TotalEnergies a terminat pe locurile 11 și 12 în clasamentul general, cu mașina #94 în frunte cu mașina soră #93. Isotta Fraschini a încheiat cursa pe locul 14 la general și, deși nu a putut rivaliza cu liderii clasei, a făcut o cursă solidă pentru producătorul italian în ceea ce a fost debutul echipei la Le Mans.

De cealaltă parte a fost o cursă dificilă atât pentru BMW M Team WRT, cât și pentru Alpine Endurance Team. BMW nu a reușit să sărbătorească cea de-a 25-a aniversare a victoriei V12 LMR, deoarece mașina M Hybrid V8 #15 a fost retrasă în urma unei coliziuni cu liderul cursei Ferrari 499P Hypercar #83. Între timp, mașina soră nr. 20 nu a putut concura cu cei din față, din cauza mai multor probleme tehnice.

Speranțele de acasă au fost spulberate și mai mult, chiar sâmbătă seara, când ambele Alpine A424 au suferit defecțiuni la motor și s-au retras din cursă. La o mașină chiar a explodat motorul pe circuit!

Victoriile din alte clase

La categoriile inferioare, maşina Oreca #22 a echipei United Autosports a câştigat la LMP2. Cu un Porsche 911 GT3 R #91 al echipei partenere Manthey EMA s-a cucerit victoria în clasa LMGT3, categorie la care Valentino Rossi a concurat pentru prima dată în Cursa de 24 de ore de Le Mans.

Legendarul pilot italian de motociclism viteză a fost nevoit însă să abandoneze în timpul nopţii, după ce coechipierul său a ieşit de pe pistă la volanul BMW-ului lor, aflat în acel moment în Top 5.

Promotorii noii categorii-regină, Hypercars, lansată în 2021, se pot felicita pentru că numărul mare de concurenţi a oferit o cursă de 24 de ore extrem de disputată. În total, nouă maşini au finisat în acelaşi tur 311, reprezentând patru constructori dintre cei nouă prezenţi la start.

Cmentariile sunt închise