(video) România: Aproape 60 de victime au rezultat în urma câtorva explozii într-o staţie de alimentare cu GPL

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Aseară, în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița din România, a avut loc o situaţie excepţională. S-au produs o serie de explozii la o stație GPL care activa cu nereguli şi chiar fără autorizaţie, eveniment soldat cu 58 de victime, potrivit IGSU.

Stația GPL care a explodat sâmbătă și a provocat multiple victime îi aparține fiului primarului din Caracal, Ion Doldurea. Firma se numește Flagas SRL și administrează, după toate informațiile, o stație GPL dezafectată, folosită ca depozit de gaz. Conform datelor obținute de Digi24, la Crevedia s-ar fi aflat şase cisterne GPL, fiecare cu o capacitate de 10.000 de litri fiecare.

Surse oficiale susțin că motivul producerii tragediei ar fi din cauza faptului că doi cetățeni ar fi încercat, în cursul zilei de sâmbătă, să mute gaz dintr-o cisternă în alta.

Conform retrospectivei Inspectoratului General pentru Situații de Urgenţă din România, prima explozie a făcut opt victime, dintre care o persoană a decedat (infarct, fără arsuri), iar restul au fost rănite (trei cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București şi patru cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni).

A doua explozie a făcut tocmai 50 de victime, dintre care trei persoane rănite au fost transportate la UPU Târgoviște, iar restul la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt angajaţi MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).

La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție.

  • ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD, 2 puncte medicale avansate.
  • ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.
  • ISU PH – 3 autospeciale de stingere.
  • Un elicopter SMURD.
  • Nouă echipaje SAJ Dâmbovița.
  • IGPR – 29 de polițiști.
  • IGJR – 30 de jandarmi.

Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 de metri de la faţa locului intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în prezența premierului României, Marcel Ciolacu, și a ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a fost constituită o celulă de criză, care a reunit și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Pe lângă aspectele operaționale destinate gestionării optime a acestei situației complexe, au fost operaționalizate și două linii TELVERDE, unde aparținătorii victimelor exploziei din județul Dâmbovița au putut afla informații despre starea celor afectați de acest nefericit eveniment.

Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși.

Astfel, primii pacienți au fost transferați cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze și altele, inclusiv în Milano, în vederea efectuării intervențiilor medicale de specialitate.

Cmentariile sunt închise