(video) ”Fumigenele” periculoase de pe drumurile din Moldova. INSP nu poate sancționa proprietarii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Fum alb, emis intens și dens prin țeava/țevile de eșapament ale unui autovehicul, poate spune despre o problemă. Însă cauza acestui efect poate fi una din câteva și nu vom căuta acum motivele. În acest context e ridicată o problemă mai importantă, cea a securității circulației rutiere în Republica Moldova.

Priviți, de exemplu, la ce distanță și cu ce viteză era nevoit să se miște conducătorul unui Hyundai roșu. De asemenea, observați cât de mult a fost afectată vizibilitatea martorului ocular care se apropia de o intersecție.

Data și ora nu a fost setată corect pe cameră / VIDEO: facebook.com/Shrekis

În Republica Moldova…

Orice conducător de vehicul este obligat înainte de plecare să verifice starea tehnică a vehiculului şi să o supravegheze pe parcurs. De asemenea, orice participant la trafic este obligat să respecte regulile de circulaţie şi prin acţiunile sale să nu cauzeze prejudicii altor participanţi la trafic, să nu-i expună pericolului, precum şi să nu creeze neîntemeiat obstacole circulaţiei care ar depăşi pe acele care sunt provocate de circumstanţe iminente.

Însă INSP nu ar vedea în ”fumigenele” pe roți, care utilizează drumurile naționale, încălcări ale RCR. Respectiv, nu ar ține de competența polițiștilor de patrulare să oprească aceste mașini și să le emită procese verbale șoferilor.

Ofițerul de presă al INSP, Natalia Golovco, ne-a comunicat că astfel de situații pot fi documentate de Ministerul Mediului/Agenția de Mediu, respectiv de un inspector de mediu. Acesta se va conduce de prevederile unor articole precum 151 și 153 din Codul Contravențional.

Articolul 151. Încălcarea regulilor de testare tehnică şi ecologică a vehiculelor terestre, a navelor şi aeronavelor prin testare necalitativă ce a avut ca urmare depăşirea normelor admisibile de emisie a poluanţilor sau defecte tehnice se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 150 la 210 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Articolul 153. Exploatarea vehiculelor terestre, a navelor şi aeronavelor care depăşesc normativele admise de emisie a poluanţilor şi de emitere a zgomotului în timpul funcţionării se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale.

Și acum întrebarea: când ați văzut ultima dată un inspector de mediu în trafic?…

Printre altele: Conform unui studiu realizat de EPA (Environmental Protection Agency), emisiile de fum alb pot avea un impact negativ asupra mediului și sănătății umane, deoarece aceste emisii pot conține substanțe toxice, cum ar fi dioxidul de carbon și oxidul de azot. În plus, emisiile de fum alb pot duce la scăderea eficienței combustibilului și la creșterea emisiilor de CO2.

Vezi și: (foto) Prima din 2023. În Moldova a început verificarea depășirii normelor de emisii a gazelor de eșapament

Dacă aţi surprins vreo situaţie interesantă/riscantă, în Chişinău sau pe drumurile din ţară, scrieţi-ne şi trimiteţi-ne imagini foto/video în calitate maximă AICI (selectaţi via link şi lăsaţi-ne linkul generat), pe pagina noastră de Facebook sau la adresa contact@autoblog.md, iar noi o vom transforma în ştire care va fi auzită şi de autorităţi!

Cmentariile sunt închise