(video) GENEVA 2018: Morgan a prezentat ultimele două maşini făcute cu motoare BMW N62

Renumita companie britanică Morgan a decis să renunţe la propulsorul la fel de celebru BMW N62, un V8 de 4.8 litri care nu mai este folosit pe maşinile mărcii bavareze, iar recent nemţii au încetat să-l mai livreze la comandă altor producători.

Cu această ocazie au fost construite două versiuni speciale şi limitate de adio, prezentate în premieră la Salonul Auto de la Geneva.

Primul automobil se numeşte Morgan Aero GT şi poate fi numit “apogeul” modelului Aero 8 care şi-a făcut debutul în anul 2000. Pe lângă faptul că acum are un acoperiş dur care nu se poate rabata sau scoate, versiunea GT se deosebeşte de cea obişnuită printr-un kit exterior aerodinamic în stilul modelelor Morgan pentru curse.

Toate inserţiile suplimentare, aripile frontale cu prize de aer şi noul difuzor spate, făcute manual, pe lângă caracterul estetic mai au menirea de a reduce rezistenţa aerodinamică şi de a mări forţa de apăsare. Opţional poate fi comandat un acoperiş făcut integral din fibră de carbon.

Interiorul este finisat manual cu piele, o serie de cusături contrastante și o gamă extinsă de opțiuni pentru lemn.

Vezi şi: (galerie foto) Parada Morgan Cars. Zeci de maşini retro au defilat prin centrul Chişinăului

Şasiul automobilului este unul făcut integral din aluminiu, iar suspensia pe ambele punţi este una nouă, adaptivă.

Sub capotă se ascunde acel motor natural aspirat de 4.8 litri, care produce 372 de CP şi 490 Nm de cuplu. Cutia de viteze este de asemenea manuală cu şase trepte marca BMW, iar tracţiunea este pe puntea din spate.

Toate acestea duc maşina cu doar 1.180 de kg până la 100 de km/h în 4.5 secunde, iar viteza maximă poate ajunge la 273 de km/h.

În total vor fi asamblate manual opt exemplare de către subdiviziunea Morgan Special Projects, în cel mult 10 săptămâni. Toate sunt deja cumpărate, plătite şi personalizate. Preţul de start este de 120.000 de lire sterline.

Încetarea livrărilor de motoare BMW i-a impus practic pe cei de la Morgan să renunţe şi la modelul clasic, roadster-ul Plus 8, exact în anul în care acesta împlineşte 50 de ani de la apariţie. Modelul final se va numi corespunzător: Morgan Plus 8 50th Anniversary.

Modificări tehnice nu există: acelaşi motor V8 marca BMW, care ajută automobilul să accelereze până la 100 de km/h în 4.5 secunde, însă viteza maximă nu va depăşi 249 de km/h. Cutia de viteze va putea fi şi una automată ZF cu şase trepte, însă nu va modifica în vreun fel caracteristicile dinamice.

La exterior însă modelul jubiliar dispune de un decor în stilul maşinilor de curse: mici panouri de sticlă în locul unui parbriz, faruri suplimentare, anvelope şi jante moderne, uşoare, alături de o culoare albastră specială, toate acestea pentru modelul în specificaţie Speedster. Va putea fi comandat şi în specificaţie Convertible, în culoare British Racing Green, cu un acoperiş textil şi un parbriz în toată regula.

Producţia versiunii jubiliare va fi limitată la 50 de exemplare şi fiecare proprietar va mai primi un ceas Calibre SH21 cu număr de ordine corespunzător maşinii. Ulterior modelul va dispărea din gama Morgan, însă poate nu definitiv, ci se va întoarce într-o nouă versiune cu un propulsor turbo probabil.

Cei care cunosc, ştiu că până în 2004 modelul era dotat cu motoare Rover V8, însă după ce britanicii au încetat să le mai facă, după opt ani, Morgan a pregătit o nouă versiune cu motor BMW. Istoria modelului Plus 8 este una destul de interesantă pentru că în toţi cei 50 de ani au fost produse peste 6.000 de exemplare cu diverse agregate sub capotă.

Vezi şi: (foto/video) GENEVA 2016: Morgan iese în evidenţă cu două maşini uimitoare

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise