(video) GENEVA 2019: Premieră mondială – Noul Koenigsegg Jesko

Acestă nouă maşină incredibilă este noul Koenigsegg Jesko (se pronunţă Iesko) și este cel mai nou megacar de la producătorul suedez, care a devenit succesorul direct al modelului Agera. Modelul a fost prezentat în anul în care marca împlineşte 25 de ani de la fondare.

Poate denumirea îi sună puţin ciudat, însă aflaţi că maşina a fost numită în cinstea tatălui fondatorului companiei – Jesko von Koenigsegg – drept un dar pentru jubileul său sărbătorit recent, dar şi drept semn de mulţumire pentru contribuţiile care le-a făcut în afacerea fiului său. Se spune că în vremuri mai grele Jesko von Koenigsegg chiar şi-a vândut casa pentru a-l ajuta pe Christian!

Designul general are ecouri de la modelul Agera, însă cu revizuiri moderne pentru a-i da o identitate proprie. De exemplu, farurile sunt mai subțiri și poartă aparența celor de pe Regera, în timp ce spaţiul dintre stopuri pare mai elegant și mai fluid în comparație cu cel de pe Agera. În partea frontală, parbrizul arată mult mai agresiv şi îl face să fie similar cu cel unui avion de vânătoare, efect ca urmare a schimbărilor dimensionale: Jesko este de fapt cu 30 de mm mai înalt și cu 40 mm mai lung decât Agera. Aceste cifre au contribuit pozitiv la comoditatea intrării şi ieşirii din automobil, precum şi la formarea unei cabine mai spaţioase cu o vizibilitate mai bună.

Este imposibil de neremarcat numeroasele caracteristici aerodinamice pe care le are noul Jesko, sub forma unor noi bare de protecţie cu un nou splitter în faţă şi un nou difuzor în spate, sau imensul spoiler posterior care este derivat şi este o evoluţie a celui găsit pe One:1. Anume aceste zone primare formează nucleul unui sistem de aerodinamică și a unui pachet de control a fluxurilor de aer, toate care urmăresc maximizarea forţei de apăsare concomitent cu minimizarea forţei de rezistenţă aerodinamică.

Detaliile mai fine includ nişte aripioare active integrate sub splitter-ul frontal, zone ventilate pe roțile din față și corpurile ale oglinzilor retrovizoare laterale care generează împreună până la 20 kg de forță de apăsare. În cel mai agresiv setup aerodinamic, Jesko poate genera o forţă de apăsare cu 40% mai mare în comparație cu Agera RS – 800 kg la 250 km/h sau 1.000 kg la 275 km/h, înainte de a ajunge la maximum 1.400 kg!

În habitaclul noului Jesko se pătrunde prin celebrele portiere ale Koenigsegg, numite Dihedral Synchro-Helix Actuation Door System, care se deschid într-o poziţie verticală. În interior se găsesc doar materiale premium, gen piele, Alcantara, fibră de carbon, aluminiu şi sticlă.

Scaunele noi profilate pot fi reglate electric, pe consola centrală se găseşte un ecran de 9 inci al sistemului multimedia SmartCenter, iar panoul de bord SmartCluster sub forma unui ecran color de 5 inci este ataşat de volanul cu comenzi tactile şi atunci când acesta din urmă este rotit, indiferent de unghi, ceasul principal de pe ecran rămâne mereu orizontal datorită unui giroscop.

În spatele acestui volan şi ecran există montat un dispozitiv interesant care indică forţa g la care atât automobilul, cât şi conducătorul auto este supus în timpul deplasărilor şi virajelor la viteze mari. Pentru confortul pasagerilor mai este oferit un sistem de climatizare automată, Apple CarPlay şi un sistem de încărcare a telefoanelor prin inducţie electromagnetică printre altele.

În timp ce designul exterior și interior sunt un punct culminant la capitolele lor, cel mai important lucru fără de care noul Jesko nu ar avea nici un sens este motorul care merită toată atenţia. Nu există nici un fel de sistem hibrid de propulsie, ci doar un V8 twin-turbo de 5.0 litri reproiectat, care folosește acum un arbore cotit cu plan plat de 180 grade (cântăreşte doar 12.5 kg), împreună cu biele și pistoane noi pentru a contracara vibrațiile mai mari care se produc din cauza acestui design cu plan plat.

Koenigsegg s-a axat apoi pe reducerea aşa-zisului turbo lag prin montarea unui sistem de injecție cu aer care constă dintr-un compresor electric mic, ce conduce aerul dintr-un rezervor de fibră de carbon de 20 de litri conectat direct la cele două turbo compresoare. Sistemul utilizează în esență un setup, care, într-un timp prestabilit, injectează aer cu o presiune de 20 de bari în camera celor două turbo compresoare pentru a le pune preliminar în mişcare, eliminând astfel turbo lag-ul, înainte ca gazele de eşapament să se ocupe de rotaţia acestora. Acest sistem de injecție cu aer este de asemenea util pentru ca acele convertizoare catalitice prezente să fie încălzite rapid până la o temperatură optimă după pornirea motorului, ca măsură de reducere a emisiilor.

De asemenea, sistemul de injecţie cu combustibil include acum încă un injector suplimentar pentru fiecare cilindru. Mai mult, un al treilea injector se găsește pe plenumul de admisie, care injectează combustibilul direct deasupra aşa-ziselor trompete de admisie a fiecărui cilindru, pentru aerisire suplimentară. Acest lucru este folosit pentru a face un cilindru mult mai rece, pentru o ardere mai curată și pentru un stres redus al motorului la viteze mai mari. Noul Jesko devine astfel primul automobil din lume cu trei injectoare per cilindru!

Toate aceste tehnologii îi permit agregatului să se rotească până la 8.500 de rpm şi să producă 1.280 de CP cu benzină regulată sau 1.600 de CP cu combustibil E85 (etanol). Cuplul maxim a crescut, de asemenea, la 1.500 Nm la 5.100 rpm, în timp ce peste 1.000 Nm sunt disponibili mereu între 2.700 la 6.170 rpm. Caracteristicile dinamice exacte nu au fost anunţate deocamdată.

În cazul în care detaliile interesante despre motorul original încă nu sunt suficiente pentru extaz, iată câte ceva şi despre noua transmisie Light Speed Transmission (LST). Proiectată complet in-house de către Koenigsegg, acest agregat conţine nouă trepte şi tocmai şapte ambreiaje pentru schimbări ultra rapide, aproape instantanee!

Cu LST treptele pot fi schimbate în oricare dorite, lucru pe care compania îl numeşte Ultimate Power on Demand. De exemplu, conduceţi în treapta a şaptea şi doriţi să o folosiţi pe a patra. LST permite realizarea acestui lucru cu o viteză fulgerătoare, în timp ce un DCT tradițional ar avea nevoie de intervenţia şoferului pentru a comuta treapta a şasea şi a cincea înainte de a ajunge în a patra.

Operarea transmisiei LST se face prin padelele din spatele volanului sau levierul cutiei de viteze, ambele dispunând de un mecanism de deplasare dublu-notch. O împingere simplă a manetei înainte sau înapoi schimbă treptele câte una, în timp ce o împingere în dublă poziţie, până în capăt, activează modul Ultimate Power on Demand. LST cântărește doar 90 kg în comparație cu un DCT care poate ajunge să aibă până la 140 kg.

În termeni de suspensie şi direcţie, aflăm că noul Jesko este construit în jurul unui monococ din fibră de carbon ultra rezistentă, cu o “cadă” care este cu 40 mm mai lungă și cu 20 de mm mai înaltă decât înainte, păstrând în același timp cea mai bună rigiditate la torsiune de 65.000 Nm per grad. Asamblat în Angelholm, Suedia, monococul este o construcție de tip sandwich din fibră de carbon și aluminiu, cu rezervoare de combustibil integrate, bare anti ruliu și care este ranforsată folosind Dyneema – cea mai rezistentă fibră din lume.

Pentru a face față greutăţii de 1.420 de kg şi forţei de apăsare enorme, noul Jesko mai este echipat şi cu un sistem de suspensii Triplex, care au fost dezvoltate pentru prima dată pentru Agera. Sistemul foloseşte o configuraţie care, pe lângă amortizoarele roţilor mai include un amortizor poziţionat central orizontal în partea posterioară, astfel încât mașina este capabilă de a contracara efectele de “ghemuire” la accelerații agresive. De asemenea, o a doua unitate Triplex este utilizată în suspensia frontală pentru a menține partea din față la un nivel potrivit.

Alte tehnologii găsite pe Jesko includ un sistem de roţi directoare spate, suporturi active pentru motor sau jante din fibră de carbon opţionale. Aceste noi jante sunt mai mari decât cele care au fost oferite pentru Agera, măsoară 20 şi 21 de inci, în timp ce una cântăreşte doar 5.9 sau 7.4 kg respectiv. Anvelopele Michelin Pilot Sport Cup 2 sunt standard, în timp ce noile Pilot Sport Cup 2 R sunt oferite opţional.

Koenigsegg nu a furnizat o listă de cifre de performanță, însă se anticipează că va bate toţi concurenţii. Dacă nu, şeful companiei a spus în timpul prezentării că va exista o versiune şi mai rapidă, care va pune mai puţin accent pe forţa de apăsare şi mai mult pe viteza maximă. Modelul Jesko 300 va fi capabil să spargă bariera de 300 mph sau 483 de km/h!

Preţul de start pentru noul Koenigsegg Jesko este de trei milioane de dolari fără taxe. În total vor fi produse doar 125 de exemplare. Livrările ar trebui să înceapă în 2021.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Detalii despre noul Koenigsegg Jesko în şapte documente:

[embeddoc url=”https://media.autoblog.md/2019/03/Koenigsegg-Jesko.pdf” download=”none”]

[embeddoc url=”https://media.autoblog.md/2019/03/Jesko-Design-and-Aerodynamics.pdf” download=”none”]

[embeddoc url=”https://media.autoblog.md/2019/03/Jesko-Interior-and-Equipment.pdf” download=”none”]

[embeddoc url=”https://media.autoblog.md/2019/03/Jesko-Light-Speed-Transmission.pdf” download=”none”]

[embeddoc url=”https://media.autoblog.md/2019/03/Jesko-Suspension-and-Handling.pdf” download=”none”]

[embeddoc url=”https://media.autoblog.md/2019/03/Jesko-Twin-Turbo-V8-Engine.pdf” download=”none”]

[embeddoc url=”https://media.autoblog.md/2019/03/The-Man-Behind-The-Name-Jesko-von-Koenigsegg.pdf” download=”none”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise