(video) Germania: Cum au evoluat testele pe eHighway – locul unde camioanele se vor mişca la fel ca trenurile electrice

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Țările din Europa de Vest au stabilit deja un termen limită pentru o tranziție completă la automobilele electrice. La fel şi conversia vehiculelor comerciale uşoare la energie electrică nu este departe, dar în privința camioanelor grele există încă dificultăți: acestea necesită baterii voluminoase şi grele, precum și o infrastructură corespunzătoare. Dar o alternativă este deja testată în Germania – sistemul eHighway.

Principiul după care funcţionează eHighway a fost preluat de la trenurile electrice: pe acoperișul cabinei unui camion compatibil, pe cap tractor, este instalat un pantograf, căruia îi este furnizată energie de la fire electrice de înaltă tensiune.

Sistemul se aseamănă cu cel găsit inclusiv în Chişinău pentru funcționarea troleibuzelor, dar în cazul camioanelor electricitatea este folosită nu doar pentru a alimenta motoare electrice în timp real, ci și pentru a reîncărca bateriile de la bord.

În orașul Lübeck din landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, operațiunea de testare a acestui sistem şi a vehiculelor compatibile a început în urmă cu 21 de luni şi va dura încă cel puțin un an. După această perioadă, în viitor, este planificată dotarea unei treimi din toate autostrăzile federale ale Germaniei cu o astfel de reţea de contact! Conform calculelor autorilor proiectului, acest lucru va reduce emisiile nocive de la camioanele grele din start cu tocmai 70%!

În această perioadă de 21 de luni testele au arătat că multe temeri inițiale au fost în zadar. În timpul încărcării se pot realiza şi depăşiri după necesitate, nevoie: dacă şoferul inițiază schimbul benzii pantograful se va retrage automat din contactul cu firele electrice. După aceea, sistemul de propulsie al autocamionului va folosi fie energia electrică din baterii, fie motorul cu ardere internă în schemă hibridă.

Interesant mai este un lucru: unul din avantajele principale al acestor autocamioane faţă de cele electrice tradiţionale care au fost baterii voluminoase şi pot fi reîncărcate doar de la o priză este că pot utiliza o baterie cu o capacitate mult mai redusă, ceea ce duce atât la economii financiare, cât şi în termeni de greutate.

Potrivit calculelor profesorului de la Universitatea de Inginerie Mecanică din Cambridge David Cabon, din punct de vedere economic, sistemul cu linii de contact deasupra carosabilului va fi benefic pentru toată lumea: atât pentru transportatorii de mărfuri (datorită renunţării la baterii uriașe preţul unor astfel de cap tractoare va fi mai accesibil) și companiile producătoare de energie. În prețul energiei electrice se poate include o taxă datorită căreia statul va accelera trecerea de la motorină la camioanele electrice, în special, prin subvenții.

Există evident şi un dezavantaj pe cât se poate de evident: astfel de linii de contact nu pot fi instalate în zone îndepărtate sau slab populate din motive pur economice. Pentru astfel de direcții se propune utilizarea camioanelor hibride. Dar pentru majoritatea transporturilor organizate în Germania și în Uniunea Europeană în ansamblu un astfel de sistem va fi suficient.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/