(video) În Germania a fost deschis un eHighway – primul autobahn pentru camioane-troleibuze

Camioanele reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale erei diesel în termeni de poluare, însă Germania crede că a găsit o soluţie optimă prin utilizarea firelor de înaltă tensiune de-a lungul autostrăzii.

Un sistem de eHighway care le permite camioanelor să se conecteze la fire de înaltă tensiune plasate de-a lungul autostrăzii pe o distanţă de 10 kilometri a fost inaugurat în această săptămână, în ziua de 7 mai 2019. Potrivit Guvernului local, acest proiect de infrastructură numit Elisa (electrified, innovative heavy traffic on the Autobahn) reprezintă primul test (experiment) pe un drum public din Germania.

Sistemul este dezvoltat de compania Siemens şi permite camioanelor echipate corespunzător să se conecteze la lini de înaltă tensiune şi doar cu energia electrică să ruleze cu viteze de până la 90 km/h. La fel Siemens a ajutat compania Scania şi concernul VW în a dezvolta astfel de vehicule, care au pantografe deasupra cabinei, dar şi o motorizare diesel hibridă sub capotă. În prezent cinci companii de logistică au în parcurile lor astfel de maşini şi fac cu ele teste. Guvernul german a investit 70 de milioane de euro pentru a dezvolta camioane care pot utiliza sistemul.

Camioanele funcţionează pe bază de motoare electrice când sunt conectate la liniile de înaltă tensiune, iar când se întorc pe drumurile tradiţionale utilizează un sistem hibrid de propulsie. Interesant este că senzorii detectează automat când deasupra unui vehicul există astfel de linii. Într-un astfel de mod sistemul eHighway poate ajuta la reducerea emisiilor de carbon.

FOTO: scania.com

Siemens susţine că sistemul poate fi integrat în infrastructura deja existentă, ceea ce face soluţia să fie un mod eficient de reducere a emisiilor şi a consumului de energie în zone în care calea ferată nu este fezabilă. Tot experţii de la Siemens dau asigurări că transferul a 30% din flota de camioane a Germaniei spre unele electrificate sau capabile să ruleze cu energie electrică, va reduce emisiile de CO2 cu 6.000.000 de tone pe an. În plus, un proprietar de camion cu o greutate de 40 de tone poate economisi circa 20.000 de euro din costurile necesare pentru combustibil pe o distanţă de 100.000 km!

Guvernul local a mai cheltuit alţi 14.6 milioane de euro pentru dezvoltarea proiectului de infrastructură. Testele vor dura până în anul 2022, după care se va lua o decizie mai de amploare.

Secţiunea de drum deschisă marţi face parte dintr-un drum necesar de legătură între aeroportul din Frankfurt şi un parc industrial din regiunea oraşului Darmstadt. Încă două bucăţi de autostradă cu acest sistem implementat vor fi lansate în curând.

La o scară mai redusă, un eHighway a fost testat anterior şi în Suedia, cât şi în apropierea porturilor americane din Los Angeles şi Long Beach.

Vezi şi: (video) Scania a testat în Suedia primul camion-troleibuz pe un traseu special

Sursă: ZF.ro

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/