(video) IAA Mobility 2023: Premieră – Noul Mercedes-Benz Concept CLA Class

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Câteva premiere există şi în standul celor de la Mercedes-Benz, în cadrul IAA 2023 Mobility Motor Show din München. Germanii introduc conceptul noii generaţii a modelului CLA, care la rândul său anunţă mai multe tehnologii noi pregătite pentru maşini de producţie.

Concept CLA Class este precursorul unui segment complet nou de vehicule electrice la Mercedes-Benz. Gama Entry Luxury va cuprinde un total de patru modele noi – un coupé cu patru uși, un shooting brake și două crossovere (noile GLA şi GLB).

Caracteristici cheie:

  • Este primul automobil dezvoltat pe noua platformă electrică Mercedes-Benz MMA, care va reduce CO₂ din lanțul valoric cu peste 40%. Cu o autonomie anticipată de peste 750 de kilometri (WLTP) şi un consum de energie de aproximativ 12 kWh/100 de kilometri, devine “mașina care consumă un litru” pentru era electrică.
  • Derivat direct din al lui VISION EQXX, noul sistem de propulsie dezvoltat intern cuprinde o arhitectură electrică de 800V combinată cu o baterie cu o densitate de energie excepțională și o unitate de propulsie electrică extrem de eficientă. În Concept CLA Class este configurat pentru o tracțiune spate sportivă, însă designul modular înseamnă că este potrivit și pentru aplicații 4×4.
  • Sistemul inovator de baterii aflat în curs de dezvoltare pentru platforma MMA se bazează pe o arhitectură foarte modulară, prin care clienții vor putea alege dintre două tipuri de celule diferite. Varianta superioară foloseşte un anod cu un conținut de oxid de siliciu pentru o densitate excelentă a energiei. Varianta de bază va utiliza Litiu-fier-fosfat (LFP). 
    • Bateria în sine are un volum general remarcabil de mic. Într-o premieră, modulele sale de celule sunt ținute la un loc folosind adeziv mai degrabă decât șuruburi. Structura rezultată nu este doar mai ușoară decât o configurație tradițională, ci şi mai rigidă, oferind beneficii în ceea ce privește siguranța în caz de accident. 
    • De asemenea, configurația de 800V facilitează un nivel ridicat de rezistență electrică într-un pachet compact și cu cerințe mai mici de răcire.
    • Bateria de pe concept se poate încărca cu până la 250 kW, ceea ce înseamnă o autonomie de 400 km disponibilă după 15 minute de stat în priză.
    • Nu numai că producția de celule este neutră din punct de vedere a emisiilor de carbon, ci și producția de catod. Acest lucru va permite companiei să reducă amprenta de carbon a celulelor cu 40%.
  • De propulsie răspunde noul MB.EDU extrem de eficient, care cuprinde un motor, transmisie și electronică de putere, fiind dezvoltat în întregime în interiorul companiei. Acesta se va regăsi pe puntea din spate!
    • Bazată pe un concept modular, MB.EDU reprezintă prima dintr-o familie de unități de propulsie concepute pentru a satisface o gamă largă de cerințe de performanță într-un număr de linii de modele. 
    • Agregatul sincron cu excitație permanentă (175 kW/238 CP) este asociat cu o transmisie cu două trepte. Motorul prezintă o pondere semnificativ mai mică de pământuri rare grele decât generațiile anterioare – aproape de 0%.
    • Electronica de putere de înaltă performanță încorporează controlul motorului și transmisiei într-un singur procesor și dispune de un invertor cu carbură de siliciu pentru o utilizare excepțional de eficientă a energiei. 
    • Toate împreună sunt adăpostite într-un pachet general compact, cu o greutate mai mică de 110 kg.
  • Un alt transfer de inovație este pompa de căldură dezvoltată în continuare, care și-a demonstrat deja impresionant eficacitatea în programul VISION EQXX. Aceasta extrage căldură nu numai din trenul de rulare, ci și din aerul ambiant exterior – chiar și la temperaturi sub zero – pentru a încălzi cabina. Împreună cu o strategie de operare inteligentă, pompa de căldură poate contribui în mod semnificativ la autonomia electrică în timpul iernii rece, reducând la minimum utilizarea încălzirii suplimentare.
  • Ingineria bionică a fost o caracteristică importantă a programului de dezvoltare VISION EQXX. Denumirea Mercedes‑Benz BioniCast se aplică pieselor turnate structurale realizate conform principiilor naturii. Această abordare digitală de pionierat a câștigat deja premii prestigioase din industrie, pe măsură ce compania își lansează implementarea în producția de serie. O serie de componente ale platformei MMA au fost optimizate folosind aceste tehnici. Exemplele specifice includ consola punții din spate, consola bateriei și componentele suspensiei.
  • Conceptul oferă, de asemenea, o privire asupra viitorului conectării în rețele dintre vehiculele electrice și rețeaua energetică. Nu va fi capabil doar de încărcare bidirecțională între maşini, ci în funcţie de piaţă, printr-o staţie compatabilă, va putea asigura cu energie o locuinţă Vehicle-to-Home (V2H), fie va putea trimite curent într-o reţea Vehicle-to-Grid (V2G).
  • Designerii Mercedes-Benz au aplicat emblematica stea cu trei colțuri ca un motiv de iluminare emoționantă peste tot unde a fost posibil (peste 2.500 se găsesc la exterior), inclusiv pe acoperişul din sticlă, care e una cu luneta, reafirmând acest simbol drept cel mai durabil semn al progresului auto. Iluminatul LED cu energie foarte scăzută, vizibil din toate perspectivele, este o parte integrantă a sculpturii generale care îmbunătățește proporțiile și aduce un plus de mișcare, viață și funcționalitate exteriorului. Jantele-i măsoară 21 inchi.
  • Viitorul CLA îşi va păstra caroseria de coupe cu patru portiere, cu un acoperiș înclinat și va crește din nou puțin în dimensiuni. Lungimea conceptului este de 4.74 m față de 4.69 m pentru actuala mașină de producție, iar lățimea este de 1.95 m în loc de 1.83 m. Deasupra parbrizului are este instalat un LiDAR, care va permite folosirea unui sistem de pilotare automată de nivel 2, care va putea fi actualizat la un nivel 3.
  • Efectul general al interiorului emană o eleganță minimalistă infuzată de tehnologie, care duce designul auto sculptural într-un viitor digital captivant și dă tonul în acest segment. 
    • Materiale inovatoare fin lucrate, cum ar fi garnitura din hârtie și pielea Nappa, prelucrate cu agenți de bronzare pe bază de legume, contrastează cu suprafețele lucioase pentru a oferi un finisaj vizual și tactil care este atât elegant, cât și neașteptat. 
    • Ziua, habitaclul este scăldat de lumina naturală de la acoperișul de sticlă expansiv și accentuat de iluminare LED discretă și atent orchestrată.
    • Dominând lățimea completă a cockpit-ului este un MBUX Superscreen pe trei ecrane, oferind tehnologia mini-LED de înaltă eficiență și grafică 3D captivantă. Carcasa unibody din aluminiu reflectă designul unui dispozitiv high-end de ultimă generație. 
    • Vizualizate digital în extrema stângă și în dreapta ecranului sunt emblematicele deflectoare de ventilație virtuale, asemănătoare unei turbine. Această fuziune unică și atrăgătoare de analog și digital reprezintă următorul pas evolutiv, cunoscut sub numele de hyper-analogue
      • Forma emblematică familiară a fost reinterpretată ca o interfață de control a climei. Pe inelul interior fix este afișată setarea temperaturii cabinei. Inelul analog exterior iese lin de pe suprafața de sticlă pentru a servi drept control. Inelul prelucrat cu precizie poate fi rotit pentru a ajusta setările. 
      • Deflectoarele fizice sunt poziționate discret în spatele ecranului și concepute pentru a transmite impresia unor nervuri de răcire – o configurație ingenioasă care funcționează ca sursă de iluminare ambientală.
    • Sistemul multimedia va fi MB.OS de nouă generaţie şi va rula pe o interfaţă grafică Unity. MB.OS utilizează inteligența artificială și învățarea automată alimentate de cipuri de ultimă generație (inclusiv de la NVIDIA răcit cu apă) și sistem pe cipuri (SoC), susținute de senzori foarte avansați și de Mercedes-Benz Intelligent Cloud.
    • Fiecare carcasă exterioară sculpturală a scaunului lasă loc unui interior moale învăluitor, proiectat cu atenție în straturi care combină pernele, spătarul și suporturile într-un întreg unitar. Suporturile laterale ies din stratul de bază în curbe sub formă de S netede, tridimensionale. Tetierele sunt reglabile pe înălțime. Tapiţeria este din piele Nappa produsă și prelucrată în mod durabil.
    • În premieră pentru Mercedes-Benz, elementul ornamental impresionant din punct de vedere vizual încorporează o suprafață transparentă iluminată pentru încărcarea inductivă a unui smartphone, precum și un suport pentru pahare cu motivul iluminat al nervurilor de răcire. Această calitate estetică dispensează de nevoia unei huse. 
    • Aceeași temă de design este vizibilă și sub consolă, într-o curbă de aluminiu iluminată, care atrage privirea către o vitrină de sticlă care oferă o privire asupra creierului digital, noul sistem de operare Mercedes-Benz (MB.OS). Benzile de lumină ambientală sunt comparabile cu nervii care transportă semnale către procesorul răcit cu apă, care, la rândul său, reprezintă inteligența care definește clasa vehiculului. 
  • Mai introduce un nou sistem de detectare a prezenței copiilor (CPD). 
    • Bazat pe o rețea de peste 20 de interfețe de sistem, viitorul sistem este activat atunci când detectează prezența unui copil în vehicul prin modelul lor distinctiv de respirație. Senzorii implicați sunt atât de sensibili, încât pot chiar detecta respirația blândă a unui nou-născut adormit. Între timp, camerele pot detecta prezența unui adult, de exemplu, pe scaunul pasagerului. 
    • Atunci când sistemul stabilește că un copil se află într-o mașină parcată, acesta avertizează șoferul de îndată ce motorul este oprit. În cazul în care șoferul părăsește și încuie vehiculul, acest lucru declanșează un proces de escaladare: se trimit mesaje pe telefon, se ajustează climatizarea, luminile exterioare clipesc alături de semnale acustice, iar într-un final se sună la serviciul de urgenţă.

Modelul de producţie este aşteptat să debuteze până la sfârşitul lui 2024.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise