(video) Nissan pregăteşte tehnologia e-4ORCE pentru maşinile sale electrice. Ce înseamnă şi cum funcţionează

În noua lume a vehiculelor electrice de masă, în care Nissan a intrat ca pionier cu LEAF un deceniu în urmă, a existat o tendință tot mai mare de concentrare asupra performanței pure. Combinația dintre un motor electric și o baterie oferă niveluri de accelerație și un cuplu care anterior erau rezervate doar pentru supercaruri sau trenuri de mare viteză. În timp ce satisfacția este de necontestat, Nissan adoptă o abordare echilibrată, centrată pe client – dincolo de simpla viteză – cu cea mai recentă tehnologie electrică.

Se numește e-4ORCE şi este o nouă tehnologie revoluționară de control a tuturor roților, care asistă şi îmbunătățește skill-urile şoferii, de orice nivel nu ar fi, oferind cuplu instant pe toate cele patru roți și furnizând o putere echilibrată, previzibilă în orice situație.

“e” din e-4ORCE reprezintă sistemul de propulsie 100% electric al Nissan. “4ORCE” se referă la puterea și energia fizică a vehiculului, “4” însemnând controlul pe toate roțile.

În prezent, în etapele finale de dezvoltare, tehnologia de control face un echilibru între performanțele puternice și controlul fără precedent – oferind emoție la apăsarea acceleratorului, asigurând în același timp confort pentru toată lumea. Gestionând puterea și performanța de frânare pentru stabilitate maximă, e-4ORCE îmbunătățește încrederea șoferului urmărind cu fidelitate linia de conducere prevăzută pe o varietate de suprafețe, fără ca șoferul să fie nevoit să schimbe stilul de conducere.

În cadrul Salonului Auto de la Tokyo din 2019 și la expoziţia CES din Las Vegas la începutul acestui an, Nissan a demonstrat în cadrul unui eveniment privat cum funcţionează e-4ORCE într-o mașină de teste construită special, folosind un LEAF e+ pentru a permite șoferilor să experimenteze potențialul tehnologiei.

În total există patru moduri prin care tehnologia e-4ORCE sprijină șoferii:

1. Sistemul complet electric: e simplu, e-4ORCE este un sistem avansat construit în jurul motoarelor electrice duble. Până în prezent, EV-urile Nissan au utilizat toate doar un singur motor electric şi aveau de regulă doar tracţiune pe puntea din faţă, respectiv. Dar pe măsură ce Nissan se mişcă înainte pentru a-și diversifica gama de electromobile, un sistem de tracțiune integrală este un pas logic, mai ales cu Ariya Concept, care sugerează un viitor şi puternic SUV electric.

Tehnologia de control a unităţii de propulsie în mașina de teste cu e-4ORCE reacționează la orice comandă a șoferului cu un control ultra precis, de trei ori mai rapid decât clipirea unui ochi. Aceasta nu numai că oferă șoferului o accelerare instantanee, lină, dar, de asemenea, dă asigurări că tehnologia de control poate gestiona o gamă largă de scenarii. Desigur, în timp ce aceasta include accelerația off-the-line, e-4ORCE strălucește cu adevărat atunci când șoferul este obligat să reacționeze brusc pentru a evita un obstacol pe drum, cum ar fi un animal sau orice alt obiect. Sistemul gestionează și transmite intențiile și așteptările șoferului lin și eficient.

Inginerii Nissan s-au bazat pe know-how-ul obținut atât în urma folosirii sistemul de divizare a cuplului ATTESSA E-TS de pe Nissan GT-R, cât și din sistemul inteligent 4×4 de pe Nissan Patrol, pentru a maximiza puterea, frânarea și controlul șasiului. Istoricul lung de dezvoltare al companiei, atât cu EV-uri, cât și cu sisteme avansate de tracțiune integrală, vor face din e-4ORCE unul dintre cele mai robuste sisteme disponibile.

2. Manevrabilitate superbă: Tehnologia de control e-4ORCE oferă control echilibrat al șasiului, urmărire a liniei direcţiei și precizie în orice moment, păstrând comportamentul vehiculului previzibil, chiar și în timpul manevrelor bruște. Sistemul modulează constant puterea fiecărui motor electric, precum și a controlul fiecărei frâne pentru a-i oferi șoferului încredere.

În mod obișnuit în viraje, un vehicul tinde să iasă în afara colțului curbei în timpul accelerației, determinând șoferul să aplice mai mult input de direcție, fie să reducă viteza (ceea ce formează subvirare). e-4ORCE distribuie cuplul pe roțile din față și pe cele din spate ale vehiculului pentru a maximiza frecarea (aderenţa) anvelopelor în funcție de condițiile de suprafață ale drumului și situația vehiculului.

Distribuţia by default a tracţiunii integrale pe o maşină cu e-4ORCE este de 50/50, dar poate transfera până la 100% din cuplu fie pe roțile faţă, fie pe cele din spate, cât și în cadrul unui mix între ele, în baza condiţiilor de drum şi de conducere. Forța de decelerație este controlată optim la fiecare dintre cele patru roți, fiind folosită o combinație de frânare regenerativă și frânare hidraulică, îmbunătățind astfel performanțele de întoarcere în plus față de decelerare.

Rezultatul este un nivel ridicat de control, în special în timpul virajelor, care oferă șoferilor o experiență plăcută, lină, previzibilă, cu o reglare minimă a direcției.

3. Confort încrezător pentru toți: De la început, echipa de inginerie avansată însărcinată cu dezvoltarea e-4ORCE a stabilit confortul ca prioritate. Provocarea a fost să asigure o performanță impresionantă în EV, oferind, de asemenea, o calitate bună a călătoriei pentru toți ocupanții în mai multe scenarii de conducere.

Frânarea regenerativă este unul dintre reperele unui EV. Tehnologia permite captarea energiei atunci când mașina încetinește, după care o stochează înapoi în baterie şi o foloseşte din nou pentru mers. Deoarece sistemul e-4ORCE gestionează frânarea și puterea la fiecare roată, atunci când se apelează la frânarea regenerativă, motoarele electrice faţă/spate de asemenea funcţionează pentru a reduce forţa care înclină maşina în faţă şi ulterior o apăsă pe spate când se accelerează.

Potrivit Nissan, această caracteristică va contribui la prevenirea răului de maşină pe care unii îl simt la accelerații cu ulterioare opriri intense, dar şi atunci când sistemul Start-Stop într-un ambuteiaj funcţionează des.

4. Încredere sporită la drum: Conducerea pe suprafețe provocatoare, cum ar fi drumurile umede, înghețate sau înzăpezite, poate fi stresantă chiar și pentru cel mai experimentat șofer. Controlul precis al sistemului e-4ORCE asupra sistemului de propulsie şi frânare asigură furnizarea puterii la roți pentru cea mai mare aderenţă în timp ce stabilizează mișcarea vehiculului pentru a menține controlul manevrabilității și liniei direcției.

Dacă șoferul aplică o putere prea mare, sistemul o va gestiona automat pentru a asigura menținerea controlului maşinii, chiar și pe drumuri alunecoase.

Pentru prima dată, tehnologia e-4ORCE a fost anunţată pe conceptul Nissan Aryia.

https://www.youtube.com/watch?v=Mu46oFEl440

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/