(video) În acest weekend a fost fondat Stellantis – un nou jucător pe piaţa auto globală
Grupurile FIAT Chrysler Automobiles și PSA și-au sigilat fuziunea mult așteptată în ziua de sâmbătă, 16 ianuarie 2021, pentru a crea Stellantis – al patrulea cel mai mare grup auto din lume, cu buzunare suficient de adânci pentru a finanța trecerea la propulsii electrice și pentru a concura direct cu Toyota Motor Corporation, Volkswagen Group şi Alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi.
Logoul său simbolizează patrimoniul bogat al companiilor fondatoare ale Stellantis și punctele forte unice combinate ale portofoliului noului grup format din 14 mărci auto (Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, FIAT, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram şi Vauxhall), precum și diversitatea mediilor profesionale ale angajaților săi care lucrează în toate regiunile.
Împreună cu numele Stellantis – a cărui rădăcină din latină „stello” înseamnă „a lumina cu stele” – este reprezentarea vizuală a spiritului de optimism, energie și reînnoirea unei companii diverse și inovatoare, determinată să fie unul dintre noii lideri în următoarea eră de mobilitate durabilă.
A fost nevoie de peste un an de zile pentru ca producătorii auto italiano-americani și francezi să finalizeze tranzacția de 52 miliarde de dolari, timp în care economia globală a fost răsturnată de pandemia de COVID-19. Părţile au anunțat pentru prima dată planuri de fuziune în octombrie 2019 pentru a crea un grup cu vânzări anuale de cel puţin 8.1 milioane de vehicule.
„Fuziunea dintre Peugeot SA și FIAT Chrysler Automobiles NV, care va conduce calea către crearea Stellantis NV, a devenit efectivă de astăzi”, au spus cei doi producători auto într-un comunicat de presă publicat în weekend.
Acțiunile Stellantis, care vor fi administrate de actualul șef executiv al PSA, Carlos Tavares, au început să fie tranzacţionate de astăzi la bursele din Milano și Paris, iar de marţi vor începe la cea din New York.
Acum, analiștii și investitorii își îndreaptă atenția asupra modului în care Tavares intenționează să abordeze provocările uriașe cu care se confruntă grupul – de la capacitatea de producție în exces până la o performanță lamentabilă în China. FCA și PSA au declarat că Stellantis poate reduce costurile anuale cu peste 5 miliarde de euro fără închiderea uzinelor, iar investitorii vor dori mai multe detalii despre cum va face acest lucru.
Tavares va susține marți prima sa conferință de presă în calitate de CEO al Stellantis. La fel ca toți producătorii auto mondiali, Stellantis trebuie să investească miliarde în anii următori pentru a-și transforma gama de vehicule pentru era electrică. În scurt timp urmează să aflăm mai multe detalii în acest sens.
CEO-ul FCA, Mike Manley, care va conduce operațiunile cheie nord-americane ale lui Stellantis, a declarat că 40% din sinergiile așteptate ale producătorului de autovehicule vor proveni din convergența platformelor și a grupurilor de propulsie și din optimizarea investițiilor în cercetare și dezvoltare, 35% din economii la achiziții și alte 7% din economii la operațiuni de vânzare și cheltuieli generale. Nu se exclude ca în anii care vin Peugeot să se întoarcă pe piaţa nord-americană, de exemplu.
Cmentariile sunt închise