(video) Încă o aniversare! Cel mai popular microbuz din Moldova împlineşte astăzi 25 de ani de la apariţie
În urmă cu 25 de ani, pe piață a fost lansată o autoutilitară care urma să își dea numele unui întreg segment de vehicule – Sprinter. Astăzi, un sfert de secol mai târziu, generația actuală reprezintă în continuare punctul de referință al competiției. Alături de valorile sale atemporale, cum ar fi calitatea, fiabilitatea, economia și confortul, Sprinter-ul actual promovează reţeaua şi conectivitatea, în timp ce varianta eSprinter – transportul local fără emisii.
Cu acestă ocazie, zi de naştere specială, cei de la Mercedes-Benz vor publica câte un subiect specific despre maşină în fiecare lună din 2020. Aceste materiale speciale vor evidențiază poziția lui Sprinter în calitate de lider de piață de-a lungul deceniilor și vor demonstra modul în care vehiculul a reușit întotdeauna să-și combine perfect tradiția istorică cu inovațiile moderne.
- 1995: O autoutilitară anticipează următorul deceniu
În 1995, Mercedes-Benz Sprinter a definit un segment de vehicule de dimensiuni întregi și a jucat un rol important în tranziţia spre comerţul electronic: când dimensiunile actuale ale comerțului online erau abia imaginabile, marca din Stuttgart a prezentat o camionetă ultramodernă, ideală pentru provocările logistice.
Cu frâne cu disc la toate roţile, sistemul de frânare cu funcţie ABS, inclusiv un diferențial automat de frână ABD, un corp aerodinamic, un consum redus și multe alte inovații, Sprinter a stabilit standarde în ceea ce privește siguranța, eficiența și confortul și a devenit un vrednic succesor al legendarului T1.
Încă de la început, noua autoutilitară s-a poziționat ca fiind cu adevărat „multi-talentată”: a fost disponibilă ca șasiu, vehicul cu platformă sau basculantă, cu o cabină cu două sau patru portiere, ca autoutilitară și ca un microbuz cu cinci sau nouă locuri pentru pasageri, cu un acoperiș scund sau înalt.
Ampatamentele variau între 3.000 și 4.025 milimetri. Greutatea brută admisă a fost inițial de 2.590, 2.800 sau 3.500 kilograme. Modelul avea premise optime pentru numeroase domenii de aplicare/utilizare – de exemplu pe șantiere, în comerț, în transportul de pasageri, dar și pentru servicii de salvare și stingere a incendiilor. În ultimii 25 de ani, autoutilitară a mai servit drept bază pentru crearea unor case pe roţi și ca bază pentru multe alte caroserii speciale.
- 2006: Extrem de avansat și cu o capacitate semnificativ mai mare
Peste 1.3 milioane de exemplare comercializate și suferind mai multe facelift-uri între timp, în 2006 Mercedes-Benz a prezentat o nouă generaţie a maşinii, una dezvoltată practic de la zero. În timp ce anterior exista deja o gamă foarte largă de variante, clienții au putut acum să acceseze o soluție adaptată pentru practic orice cerință. Un rol esențial în acest sens a jucat aşa-numitul instrument de configurare Bodybuilder Portal – care oferă toate informațiile necesare pentru realizarea cererilor individuale ale clienților.
Noul Sprinter s-a caracterizat prin numeroase inovații: de exemplu, o ușă glisantă foarte largă a compartimentului de încărcare, un acoperiș mai înalt şi prin apariţia unei a patra lungime de caroserie. Sistemele de propulsie au fost în continuare optimizate cu o nouă gamă de motoare și o nouă transmisie în şase trepte pentru variantele diesel. De asemenea, a existat un sistem de frânare îmbunătățit, sistem ADAPTIVE ESP cu funcții extinse pentru toate tonajele și un concept revizuit de depozitare în interiorul vehiculului.
Noile caracteristici au inclus, de asemenea, anvelopele cu bază largă pe puntea din spate pentru modelul de 4.6 tone, faruri bi-xenon cu funcţie de iluminare în curbe, o geantă thorax pentru șofer și copilot, sistem PARKTRONIC și multe altele.
- 2013: Mai multă putere, mai multă siguranță
Cu un tren de rulare eficient și numeroase inovații, a doua generaţie Sprinter care a fost actualizată în 2013 a ocupat din nou o nouă poziție de top în rândul concurenței. Factorii care au contribuit la acest lucru sunt, printre altele: un pachet de eficiență cu o ECO pompă de asistenţă a direcţiei, funcția ECO start/stop și un raport mai lung al punții spate.
Datorită celui mai nou propulsor cu tehnologie SCR, Sprinter a fost prima maşină din segment care a îndeplinit standardul Euro VI privind emisiile de gaze de eşapament. Pe lângă o garanție extinsă de mobilitate și transmisia automată 7G-TRONIC PLUS cu 7 trepte, clienții au avut din ce în ce mai multe opțiuni de echipament.
Accentul a fost din nou pe siguranță, în special: Sprinter a fost primul microbuz din segment care a fost echipat standard cu sistemul Crosswind Assist pentru variantele cu o caroserie închisă. Adaptive Highbeam Assist, Lane Keeping Assist, Blind Spot Assist şi COLLISION PREVENTION ASSIST erau doar câteva dintre caracteristicile disponibile la alegere.
- 2018: cu o altă variantă de propulsie și conectivitate inteligentă
Cea de-a treia generație Sprinter a devenit primul model de serie care a întruchipat filosofia Mercedes-Benz Vans adVANce în 2016 ca furnizor de soluții de mobilitate cuprinzătoare. Combină acum designul progresiv cu caracteristicile de confort și siguranță văzute de obicei doar în autoturismele dedicate transportului de pasageri.
Rețeaua extinsă cu internetul este revoluționară: serviciile de conectivitate Mercedes PRO și sistemul multimedia MBUX pun punctele în direcția viitorului și creează noi posibilități pentru gestionarea unei flote mari de vehicule și pentru afacerile mici deopotrivă. Serviciul permite gestionarea comenzilor online și informațiile despre vehicule, cum ar fi locația, alimentarea cu combustibilul sau intervalele de întreținere pentru a fi apelate practic în timp real. Există opt pachete de conectare Mercedes PRO cu servicii centralizate disponibile din uzină.
Gama largă de variante ale Sprinter rămâne impresionantă: mai mult de 1.000 de versiuni diferite ale Sprinter-ului actual pot fi configurate din posibilele caroserii, șasiuri, unităţi de propulsie, tonaje și echipamente. Începând cu 2018, există și mai multe opțiuni în ceea ce privește motorul, datorită tracțiunii față disponibilă pentru prima dată și a două transmisii dezvoltate pentru acesta, precum și o transmisie automată cu 9 trepte cu convertizor de cuplu.
Cu aceste variante de propulsie și cu așa-numita variantă cap-tractor, Sprinter-ul actual constituie o bază ideală pentru conversii, o ofertă pe care numeroși specialiști în domeniu din acest segment în expansiune o folosesc deja.
- 2019: acces în mobilitatea electrică cu noul eSprinter
Economic, fiabil și flexibil ca până acum, dar mai nou, de asemenea, capabil să distribuie mărfuri, să ruleze către șantiere sau să răspundă la apelurile de service, toate cu zero emisii locale – noul eSprinter prezentat la sfârșitul anului 2019 este realizat pentru toate aceste aplicații. Cu tracţiune pe puntea din faţă pune la dispoziţie până la 116 CP şi 295 Nm de cuplu.
Autonomia cu o baterie de 55 kWh (utilizabilă 47 kWh) este declarată ca fiind de până la 168 de kilometri dacă se cară până la 891 de kilograme. O a doua opțiune de baterie ține cont de alte priorități în parametrii de utilizare: configurația cu o capacitate de 41 kWh (utilizabilă 35 kWh) permite o autonomie de până la 115 kilometri, însă se pot transporta până la 1.045 de kilograme deja.
Oricine evaluează mai mult sarcina utilă poate opta pur și simplu pentru o capacitate mai mică a bateriei. O perspectivă interesantă pentru operatorii de flote este şi instrumentul consultativ eCharging Planner care oferă suport în conversia la mobilitatea electrică locală fără emisii cu Mercedes-Benz Vans.
- E ca acasă peste tot în lume şi pe drumurile a peste 130 de ţări
Sprinter-ul nu este produs doar la uzinele germane Mercedes-Benz din Düsseldorf și Ludwigsfelde, ci și în Buenos Aires (Argentina) așa cum a fost din prima generație. Uzina americană din Charleston a fost extinsă, de asemenea, pentru a deveni o locație deplină pentru producţia modelului actual.
Dar nu doar fabricile globale asigură faptul că Sprinter-ul este disponibil în peste 130 de țări: de 25 de ani îndeplinește cu exactitate cerințele pe care le au clienții atunci când vine vorba de rezolvarea activităților lor de transport largi.
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Cmentariile sunt închise