(video) Incident amuzant. Un robotaxi Waymo cu un pasager la bord s-a blocat în drum la văzul unor conuri

Joel Johnson este un tânăr tehnician din Chandler, Arizona, care face uz de serviciile de robotaxi oferite de compania Waymo. Acesta dispune de un canal de YouTube și publică pe el în ultima perioadă doar experiențe de călătorie (are deja peste 50 de reportaje) cu mașina fără șofer, inclusiv cum funcționează sistemul autonom de conducere și cum reacționează acesta la diverse situații din trafic.

Într-o deplasare recentă cu un Chrysler Pacifica totul mergea bine, dar când pilotul automat a identificat o bandă de drum închisă pentru circulație cu ajutorul unor conuri, în care dorea să vireze, sistemul electronic s-a gândit atât de serios încât s-a blocat și a fost nevoie de apelat la suport.

Taximetrul intenționa să vireze pe banda din dreapta când a ajuns într-o intersecție, dar senzorii săi au recunoscut un con portocaliu instalat imediat după colț. Evident, sistemul electronic complex a decis că banda era închisă pentru circulație și, în ciuda faptului că alte mașini (conduse de oameni) treceau liber pe lângă acesta, nu a îndrăznit să facă o acțiune similară.

Singurul pasager, care stătea pe un loc de pe bancheta din spate, a solicitat ajutor online de la asistența tehnică după ce mașina s-a oprit și nu mai înainta, blocând temporar circulația. Operatorul i-a spus că o echipă de specialiști va ajunge în curând la mașină și, până atunci, nu ar trebui să o părăsească, rămânând cu centura cuplată pentru cazul în care, eventual, sistemul electronic ar putea „rezolva ecuația” și pune din nou în mișcare vehiculul.

Și așa s-a întâmplat: a reușit să ocolească primul con, dar după aceea, sistemul intenționa să se întoarcă mașina pe banda extremă dreapta a drumului și într-un final s-a pomenit din nou cu alte câteva conuri în „ochi”, oprindu-se și aproape blocând drumul pentru că nu a intrat complet pe bandă.

O mașină de serviciu rutier s-a apropiat și a îndepărtat obstacolele, soluție care a permis automobilului să continue mișcarea, dar din nou pentru o scurtă perioadă de timp: alte conuri au devenit motivul următoarei opriri. În tot acest impas, operatorul serviciului de asistență i-a promis pasagerului sosirea iminentă a specialiștilor, dar de fapt aceștia au ajuns mult mai târziu decât se aștepta. Într-un final un angajat Waymo s-a urcat la volan, a preluat controlul manual și a reușit în cele din urmă să scoată monovolumul de pe drum.

Într-o declarație oficială, Waymo susține că operatorul de asistență online a furnizat pilotului automat informații/instrucțiuni/setări inexacte în timpul incidentului, acesta fiind motivul pentru care nu mai putea să conducă fără asistență externă.

Cmentariile sunt închise