(video) Inovație: Pirelli Cyber Tyre 2.0 permit anvelopelor să comunice cu sistemele electronice ale mașinii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pirelli, la recentul Festival de Viteză de la Goodwood, a inaugurat o nouă eră a anvelopelor care colectează și transmit informații. Pirelli Cyber Tyre (2.0), un sistem bazat pe senzori al companiei, pentru prima dată permite anvelopelor să discute cu sistemele de control al stabilității vehiculului, inclusiv ABS, ESP și ASR (TCS).

Informațiile furnizate de senzori sunt utilizate pentru a oferi performanțe mai bune, precum și siguranță. Această tehnologie va fi adoptată pentru prima dată de noul Pagani Utopia.

Pirelli P Zero Corsa, P Zero Trofeo RS și P Zero Winter sunt anvelopele care au fost dezvoltate special pentru Pagani Utopia

Toate sunt echipate cu senzori speciali încorporați în partea internă a benzii de rulare. Acești senzori, conectați prin Bluetooth la unitatea de control electronic care gestionează sistemele dinamice ale autovehiculului, furnizează informații utile pentru ca mașina să poată selecta modul de conducere optim pentru a se potrivi cu anvelopele montate, pentru a valorifica la maximum potențialul acestora.

Acest dialog între mașină și pneuri este posibil datorită software-ului creat și implementat de Pirelli, care lucrează direct cu “creierul” electronic al mașinii. De exemplu, dacă mașina este echipată cu anvelope de iarnă, ABS-ului i se va spune cum să le folosească la maximum pentru a reduce distanța de oprire. Pe de altă parte, atunci când mașina are pneuri semi-slick, controlul stabilității și al tracțiunii va fi informat că există aderență suplimentară disponibilă.

Fără aceste informații, toate sistemele care guvernează dinamica mașinii ar funcționa într-un mod mai conservator, folosind ipoteze și hărți ale motorului care nu iau în considerare caracteristicile individuale și performanța pneurilor. Aceste “cunoștințe tehnice” din interior permit sistemelor de control ale mașinii să funcționeze mult mai eficient, sporind atât performanța, cât și siguranța.

Pirelli, la recentul Festival de Viteză de la Goodwood, a inaugurat o nouă eră a anvelopelor care colectează și transmit informații.

În viitor, Pirelli intenționează să modernizeze sistemul de senzori pentru a îmbunătăți procesul de dezvoltare. De exemplu, se așteaptă ca sistemul să fie configurat pentru a colecta date privind comportamentul de conducere al anvelopei în diferite condiții care nu sunt disponibile în prezent – de exemplu, modificări ale formei și dimensiunii suprafeței de contact, inclusiv în situații de acvaplanare.

În cele din urmă, distribuirea în masă a tehnologiei va permite companiei să colecteze cantități masive de date privind utilizarea anvelopelor de serie în condiții reale și să utilizeze rezultatele analizei în crearea de noi modele.

Anvelopa Pirelli cu tehnologia Cyber Tire este o ofertă unică pe piață, care este deja prezentă pe unele mașini aflate în prezent în vânzare, precum McLaren Artura sau Audi RS 4. Însă acum capătă această nouă caracteristică (2.0), care crește nivelul de specializare al electronicii auto, inclusiv atunci când vine vorba de conducerea autonomă.

Cmentariile sunt închise