(video) Premieră mondială: Noul Pagani Utopia
Peste 4.000 de desene stilistice, 10 machete, un model pentru tunel eolian, două machete la scară 1:1 și nenumărate idei, cercetări și experimente pe opt prototipuri complete, toate într-un efort de echipă care a durat mai bine de șase ani. Rezultatul este noul Utopia – modelul care va continua succesul companiei fondate în 1992, respectiv acum 30 de ani.
C8 project a rezultat în modelul Zonda şi gama de modele derivate. C9 project a rezultat în modelul Huayra şi gama de modele derivate. Iar C10 project (anterior noul model fiind cunoscut sub acest nume de cod) a rezultat în Utopia. Şi, de unde îi vine denumirea? Pentru filosoful Thomas More în 1516, Utopia a fost un loc care nu exista, iar de atunci numele a fost dat locurilor idealizate la care se visează.
Automobilul a fost prezentat în această seară în Teatro Lirico din Milano, în cadrul unui eveniment special dedicat clienților și dealerilor Pagani din întreaga lume, dar și unui public foarte special de 180 de angajați ai companiei, a căror experienţă și pasiune au contribuit la crearea acestui nou model.
Designerul și fondatorul companiei este cel care s-a așezat la pian și a cântat primele note ale unei melodii pe care a compus-o în tinerețe înainte de a preda Orchestrei Simfonice a Conservatorului din Milano.
Caracteristici cheie:
- Designul apreciaţi-l singuri. Detaliile stilului său sunt puține la număr, dar fiecare este atât de atent executat încât poate fi admirat în sine. Avansate din punct de vedere tehnologic, forma lor este inspirată de obiecte din anii 1950 precum farurile aerodinamice ale scuterelor Vespa sau fitingurile bărcilor cu motor Riva.
- Noua mașină are foarte puține suplimente aerodinamice, dar este mai eficientă ca niciodată. Acolo unde unele hipermașini au o multitudine de spoilere, Utopia încorporează funcția acestor apendice în forma sa generală, obținând o forță aerodinamică mai mare și o rezistență redusă numai prin designul său.
- Jantele forjate din aluminiu de 21/22 inchi au un extractor din fibră de carbon în formă de turbină care atrage aerul cald departe de frâne și reduce turbulențele sub caroserie. Acoperă discuri de frână carbo-ceramice ventilate de la Brembo şi etriere de frână cu un design nou, ușor. Anvelopele sunt exclusive marca Pirelli, special dezvoltate.
- Oglinzile retrovizoare, parcă suspendate în aer, mulțumită suportului în formă de profil aerodinamic, sunt separate de caroserie pentru o mai bună penetrare aerodinamică, arătând optimizarea meticuloasă care a fost efectuată asupra lor în tunelul eolian. Iar stopurile suspendate plutesc pe lateralele aripilor din spate, fixate în extractoarele de aer. Fiecare parte dintre ele, atât de frumos lucrată, putea fi expusă în vitrina unui magazin cu bijuterii.
- Eşapamentul din titan cu patru terminaţii, un simbol şi o semnătură a mărcii Pagani, va continua să existe. Are acum un înveliș ceramic pentru a disipa eficient căldura. Sistemul complet cântăreşte puţin peste 6 kg. Greutatea uscată a maşinii este de 1.280 kg.
- Interiorul Utopiei este chiar mai original, dacă este posibil, decât forma sa exterioară. Nici modern, nici retro, este atemporal. Nu există ecrane în afară de afișajul minim din fața șoferului; ecranele mari ar fi fost mai ușor de montat și ar fi economisit mult efort în design, dar ar fi luat o mare parte din frumusețe. Toate instrumentele sunt pur analogice și fiecare dintre cadranele ușor de citit dezvăluie subtil o parte din mecanismul său ca și cum ar dezvălui mișcarea scheletului.
- Pentru Pagani, fiecare componentă necesară pentru ca mașina să funcționeze este o oportunitate de a fi creativ. Chiar și volanul a fost reinventat: este modelat dintr-un bloc solid de aluminiu, de la spițe și marginea goală până elementul central care face legătura cu coloana de direcție şi care conține airbagul. Pedalele sunt, de asemenea, realizate dintr-un singur bloc de metal, în timp ce
mecanismul levierului cutiei de viteze este încă expus la vedere, dar mai sofisticat ca niciodată.
- Aerodinamica sa activă, combinată cu amortizoarele controlate electronic, asigură un comportament dinamic optim în toate condițiile de condus. Suspensia cu braț dublu, realizată din aliaj de aluminiu aerospațial, beneficiază de munca îndelungată de dezvoltare efectuată pe Huayra R.
- Monococul din carbon de sub caroserie, folosit şi pe modelele anterioare Pagani, stabilește standardul în ceea ce privește rezistența, ușurința și calitatea construcției.
- Pagani a ales să-și consolideze punctele forte existente, să îmbunătățească modul în care fibrele sale sunt țesute și să inventeze constant noi materiale compozite precum Carbo-Titanium și Carbo-Triax.
- În plus, un nou tip de fibră de carbon clasa A a fost dezvoltat special pentru aplicații estetice, cum ar fi caroseria, oferind 38% de rigiditate suplimentară în aceeași densitate.
- Rigiditatea torsională a noului model este cu 10.5% mai mare decât a lui Huayra.
- Motorul Pagani V12, un biturbo de 6.0 litri construit special de Mercedes-AMG pentru Pagani, este rezultatul unei enorme lucrări de dezvoltare: livrează 864 CP la 6.000 rpm și, mai ales, un cuplu prodigios de 1.100 Nm (2.800-5.900 rpm). Are turații mai mari și este atât mai flexibil, cât și mai puternic, respectând în același timp cele mai stricte reglementări privind emisiile, inclusiv cele în vigoare în California!
- Pentru transmisie alegerea a fost una filozofică. Nu s-a optat pentru una cu dublu ambreiaj care este eficientă, dar grea și îi fură șoferului capacitatea de a seta ritmul de accelerație al mașinii. În schimb, Pagani a apelat la cel mai prestigios producător de transmisii auto și de înaltă performanță, Xtrac, pentru a dezvolta cea mai rapidă cutie de viteze cu trepte elicoidale posibile.
- Se numeşte AMT (Automated Manual Transmission), are şapte trepte şi este compactă, ușoară și montată transversal pentru un centru de greutate optimizat.
- Opţional, pentru a se potrivi cel mai bine dorințelor exprimate de pasionații Pagani, a mai fost dezvoltată o transmisie manuală reală cu șapte trepte! Nu a fost o sarcină ușoară de proiectat o astfel de cutie de viteze cu inele de sincronizare și un mecanism capabil să gestioneze cei 1.100 Nm de cuplu adecvat pentru o aplicație pură manuală.
- Caracteristicile dinamice nu au fost anunţate deocamdată.
Utopia a trecut de peste 50 de teste severe de impact, de la dezvoltare până la pre-testări și aprobarea omologării, pentru a obține certificarea sa globală. Prima serie de coupé-uri Utopia, care au fost deja alocate pasionaților privilegiați, va fi construită în 99 de unități, fiecare având un preţ de start de 2.17 milioane de euro. Va urma şi un roadster.
Specificații tehnice:
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/09/Pagani-Utopia_Dati-tecnici_ENG-2.pdf”][embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/09/Pagani-Utopia_Contents_ENG.pdf”]
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise