(video) Investiții de zeci de miliarde! Planurile Honda şi lansările programate pentru acest deceniu

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Honda și-a prezentat propriul plan de dezvoltare a vehiculelor electrice. Este complex și în mai multe etape, deși unele dintre ele au fost anunțate mai devreme. 

În următorii zece ani, Honda intenționează să investească 5 trilioane de yeni (practic 40 de miliarde de dolari) în electrificare, din care 3.5 trilioane vor merge pentru dezvoltarea de hardware, iar 1.5 trilioane pentru dezvoltarea de software. 

Investiția totală în dezvoltarea de noi produse în aceeași perioadă se va ridica la 8 trilioane de yeni (aproximativ 64 de miliarde de dolari).

În prima etapă, Honda a împărțit dezvoltarea programului de vehicule electrice pentru trei piețe principale de desfacere: America de Nord, China și Japonia. 

O alianță cu General Motors funcționează de doi ani în Statele Unite: partea americană dezvoltă două vehicule electrice cu baterii Ultium pentru Honda. Noul crossover Prologue și omologul său sub marca Acura vor apărea în 2024 și vor fi vândute doar în America. 

Pentru piața chineză, împreună cu parteneri locali (Dongfeng și GAC), Honda pregătește o gamă separată de vehicule electrice. Pentru aceasta vor fi construite noi fabrici în Wuhan și Guangzhou, iar 10 modele electrice vor fi lansate până în 2027. Bateriile vor fi furnizate de CATL.

În paralel, Honda dezvoltă vehicule electrice complet independente, în primul rând pentru piața de acasă, cea japoneză. Deja în prima jumătate a anului 2024, un microcar electric va apărea la un cost de aproximativ un milion de yeni (8.000 USD) pentru uz comercial – taxi, carsharing și servicii de livrare. Ulterior, o variantă a sa dedicată transportului de pasageri va fi propusă clienţilor privaţi. Bateriile pentru aceste vehicule electrice vor fi furnizate de Envision AESC (o întreprindere comună a Nissan, NEC și Tokin).

Până în 2026, propria platformă modulară e:Architecture a Honda va fi pregătită pentru o gamă largă de vehicule electrice. Primul model care o va folosi va fi un crossover de dimensiuni medii. Dezvoltarea arhitecturii este gestionată de o nouă divizie – Business Development Operations – care supraveghează și proiectele cu hidrogen, sistemul de schimb rapid al bateriilor şi crearea celor solid state. 

Până în primăvara lui 2024, Honda promite să lanseze o producție de test a unor astfel de baterii solid state, care va costa 43 de miliarde de yeni (342 de milioane de dolari). În cele din urmă, începând cu 2027, Honda și GM planifică să înceapă producția comună de vehicule electrice la prețuri accesibile în America de Nord, America de Sud și China.

Niciun cuvânt nu este despre Europa în aceste planuri, dar se menționează că până în 2030 Honda se așteaptă să aibă 30 de modele electrice în gama globală (astfel că unele ar putea fi propuse pe piaţa de pe continent), iar volumul lor de producție să ajungă la două milioane de unități pe an!

Apropo, aflaţi că în această familie largă va exista loc pentru două maşini sport, şi ele disponibile la nivel global! Una dintre ele va deveni noua navă amirală a gamei, ceea ce înseamnă că va fi un succesor pentru Honda/Acura NSX. Nu există deocamdată detalii despre designul și momentul lansării, în afară de imaginile teaser care le-ar prezenta siluetele preliminare.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise