(video) Se împlinesc 20 de ani de la naşterea modelului Octavia RS! Iată cum a apărut seria de maşini sportive ale Skoda

Pentru mai mult de 45 de ani, combinația de litere RS a „electrificat” fanii modelelor de performanță ale Skoda. Abrevierea „RS” provine de la combinaţia de cuvinte „Rally Sport” dacă nu ştiaţi, în timp ce „vRS” este folosită doar în calitate de variaţie pentru a identifica mai uşor modelele RS produse pentru pieţe dedicate, precum este Marea Britanie de exemplu (Skoda ne-a comunicat că „v” provine de la „Victory”).

În plus față de asocierea sa cu mașini de curse de succes, cum ar fi legendarul 130 RS, înrădăcinarea celor mai sportive versiuni ale modelelor de producție ale constructorului auto ceh a început de fapt din anul 2000. Acum, a patra generație Skoda Octavia este gata să adauge un nou capitol la distinsa istorie RS cu un prim grup motopropulsor plug-in hybrid, la 20 de ani de la debutul primei Octavia RS!

Skoda rs models

De peste 45 de ani, Skoda s-a bucurat de succes pe rutele de raliu și pistele de curse curtoazie, prin intermediul familiei sale de modele RS, care în ultimele două decenii a adăugat și o notă de sportivitate sensibilă pe drumurile publice prin intermediul modelelor de serie RS.

Istoria combinației de litere RS datează din 1974, când producătorul a folosit-o pentru prima dată ca o prescurtare a specificaţiei „Rally Sport” în denumirile modelelor-prototip Skoda 180 RS și 200 RS construite la acea vreme. De atunci, datorită realizărilor considerabile ale Skoda 130 RS în anii ’70 și ’80, acest acronim dinamic a atins statutul de legendă și a devenit sinonim cu motor racing.

Începând cu anul 2000, modelele de serie RS, concepute constant pentru performanțe deosebite, s-au adăugat la această poveste de succes, cu o gamă de modele care a cuprins Octavia RS, Fabia RS şi mai nou – Kodiaq RS.

Skoda 200 Octavia RS 1

După teste de succes cu prototipurile 180 RS și 200 RS, în 1975 Skoda vede să prezinte o mașină concepută pentru utilizare regulată pe piste de curse, sub forma modelului 130 RS.

Construcția sa ușoară consistentă, cu părţi-componente de caroserie din aluminiu (panouri exterioare pentru acoperiș și portiere) și elemente din plastic armat cu sticlă (GRP) (aripi și capotă), asigura acestui coupe de succes cu două uşi, făcut pe baza modelului de serie Skoda 110 R, o greutate de doar 720 de kg.

Mașina cu tracțiune spate avea un motor de 1.3 litri care oferea 140 CP și cu această combinaţie obținuse numeroase victorii pe circuitul internațional de raliu și pe piste de curse până în 1983.

În 1977, 130 RS a câştigat primele două locuri din clasa sa la legendarul raliu de la Monte Carlo și, de asemenea, locul de top la Raliul Acropolis. Pe pistă a devenit câștigătorul general la Campionatul European de turisme din 1981.

În anul 2000, Skoda a intrat în Campionatul Mondial de Raliuri cu Octavia WRC, introducând simultan combinația de litere RS pentru un model de producție. De atunci, abrevierea RS identifică o variantă de performanță a unei serii de modele, o mașină care combină perfect plăcerea de a conduce cu beneficiile pragmatice tradiționale ale unei Skoda.

Lansat în urmă cu douăzeci de ani, Octavia RS a devenit primul model al unei familii de produse destinate succesului, cu un motor turbo de 1.8 litri care punea la dispoziţie 180 de CP. Oferit mai întâi ca un Liftback și un an mai târziu în variantă Combi, acest model a fost fabricat până în 2005, ajungând la un număr total de peste 17.600 de unități produse.

Skoda Octavia RS I 1

Octavia RS de a doua generație putea fi comandată deja cu un motor pe benzină 2.0 TFSI care furniza 200 CP, precum și, pentru prima dată, un motor turbo diesel 2.0 TDI cu 170 CP, din nou disponibile în ambele tipuri de caroserie. Și cu peste 87.800 de exemplare produse, Octavia RS a atins (împreună cu cifra de vânzări a primei generaţii) pragul de 100.000 de vehicule realizate, exact înainte ca a doua generație să intre în istorie.

Modelul din a treia generaţie a fost lansat în 2013 şi a avut şi mai mult succes, fiind cel care a introdus banda roșie reflectorizantă continuă de pe bara de protecţie posterioară, care a devenit de atunci un semn distinctiv al tuturor modelelor RS.

Sub capotă era disponibil deja de instalat un TSI de 2.0 litri (220 CP), în timp ce motorul diesel TDI de 2.0 litri oferea 184 de CP şi pentru prima dată putea fi combinat cu un sistem de tracţiune integrală.

Mai târziu, motorul pe benzină a fost actualizat pentru a genera 230 de CP şi ulterior tocmai 245 CP pe Octavia RS 245.

https://www.youtube.com/watch?v=xqsqKxHnybk
https://www.youtube.com/watch?v=lJUfqq540lQ
https://www.youtube.com/watch?v=VK95tMgEIJQ

Ca de obicei, a treia generație a fost şi ea disponibilă în două opţiuni de caroserie și a devenit un hit datorită fanilor brandului. În Germania, Marea Britanie și Elveția, modelele RS au constituit o cotă de peste 20% din vânzările totale de modele Octavia! Iar cifrele totale de producție pentru a treia generație Octavia RS s-au rezumat la 172.000 de unități.

Skoda Octavia RS III

Anul 2003 a văzut extinderea familiei RS cu noua Fabia RS. Aceasta a fost prezentată la Salonul Auto de la Geneva și servește ca bază pentru noua mașină de raliuri Fabia WRC prezentată în același timp şi în acelaşi loc.

Fabia RS este singurul Fabia din istorie care utilizează motorul de TDI de 1.9 litri (130 CP) și combină performanța excelentă cu un consum de combustibil de doar 5.6 litri de motorină la 100 de kilometri. Această mașină poate accelera de pe loc şi până la 100 km/h în 9.6 secunde și poate prinde o viteză maximă de 204 km/h.

Anul 2010 a salutat sosirea celei de-a doua generații Fabia RS, deja alimentată de un motor pe benzină de 1.4 litri (180 de CP), dotat atât cu un turbo compresor, cât și cu un supercharger, fiind cuplat la o transmisie DSG. Pentru prima dată, Fabia RS a devenit disponibilă şi într-o caroserie Combi.

Skoda Fabia RS II

Primul SUV Skoda RS a văzut lumina zilei în anul 2018. Kodiaq RS a reuşit să stabilească chiar un record de 9:29.84 minute printre SUV-uri cu șapte locuri pe legendara buclă de 20.832 de kilometri de pe Nurburgring.

Dotat cu un motor TDI de 2.0 litri (240 CP), maşina oferă o combinație câștigătoare de performanță și durabilitate. Dynamic Sound Boost oferă un fundal acustic înveselitor pentru cel mai puternic Kodiaq al momentului.

Nu a mai rămas mult timp şi în curând noua generaţie Octavia va adăuga capitolul următor la istoria de succes a familiei RS. Octavia RS iV va fi primul model de performanță a mărcii care va avea sub capotă o motorizare plug-in hybrid, ceea ce înseamnă că modelul va fi capabil să ruleze rapid şi exclusiv cu energie electrică!

Modelul urmează a fi prezentat în premieră mondială la Salonul Auto de la Geneva la începutul lunii martie.

https://autoblog.md/foto-noua-generatie-skoda-octavia-rs-cum-ar-putea-arata-si-ce-ar-putea-primi-sub-capota/

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/