(video) Isprava unui polonez. Pentru prima dată s-a aterizat cu avionul în vârful Burj Al Arab

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pilotul polonez Luke Czepiela și-a petrecut viața depășind limitele aviației și în dimineața zilei de 14 martie a adăugat o altă performanță în carieră, devenind prima persoană din istorie care a aterizat un avion pe heliportul din vârful emblematicului Burj Al Arab din Dubai.

Campionul în curse aeriene, în vârstă de 39 de ani, a avut la dispoziție doar 27 de metri pentru a-și opri aeronava STOL construită de CubCrafters, însă a realizat isprava în doar 20.76 metri cu o viteză de aproape 50 km/h! Iar apoi, pentru a sărbători realizarea, a decolat de pe aceeași suprafaţă.

Pentru această realizare au fost necesari doi ani de pregătire (a început din 2021 să încerce la nivelul solului, numărul probelor ridicându-se la 650), iar în ziua de 14 martie s-a reuşit abia din a treia încercare de aterizare. Totul s-a întâmplat pe o platformă găsită la 212 de metri în aer deasupra unei clădiri de 56 de etaje și fără indicii vizuale care să-l ghideze.

Aeronava lungă de 7.1 metri a fost modificată pentru a cântări doar 425 de kilograme, fiindu-i deplasat rezervorul principal de combustibil în spate pentru a permite o frânare mai agresivă și adăugate rezervoare de azot pentru a spori puterea de la 180 la 230 CP pentru provocarea secundară – decolarea de pe heliport.

Aterizarea lui Czepiela nu marchează prima dată când hotelul în formă de pânză este scena unei isprăvi impresionante. Campionii Roger Federer și Andre Agassi au jucat tenis în 2005, iar în 2013, David Coulthard a făcut derapaje într-un monopost de Formula 1.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/