(video) JMS 2023: Conceptele prezentate de Nissan, printre care probabil şi al noului GT-R

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Nissan a pregătit pentru Japan Mobility Show 2023 premiera publică a mai multor automobile, predominant pentru piaţa locală şi în ediţii aniversare de 90 de ani, însă în centrul atenţiei a fost scoasă o serie de hyper concepte. Şi dacă nu toate ar avea o perspectivă de transformare în produse de serie, cel puţin unele trăsături estetice şi tehnologice le vom vedea folosite pe noile generaţii ale modelelor din gama actuală.

Primele patru concepte sunt disponibile de condus din 25 octombrie în jocul Fortnite.

Stilul lui Nissan Hyper Urban completează perfect gusturile sofisticate ale utilizatorilor țintă, cum ar fi profesioniștii din mediul urban și suburban, care acordă prioritate durabilității mediului. Caracterizat printr-o estetică elegantă și modernă, designul crossoverului exprimă gustul discernător al utilizatorilor, făcând o declarație îndrăzneață, în timp ce se îmbină eficient cu mediul lor.

Nissan Hyper Urban ar fi, de asemenea, complet împletit în ecosistemul EV, cu funcția sa impresionantă V2H care furnizează energie în casă, rezultând în economii semnificative de costuri de energie și reducând presiunea asupra rețelei electrice. Iar datorită capacității sale V2G, proprietarii pot chiar contribui cu surplus de energie la rețea pentru a-și susține comunitatea locală și pentru a câștiga bani în acest proces. Sistemul de management inteligent al încărcării dispune de inteligenţă artificială care poate încărca în mod autonom vehiculele și clădirile cu energie, oferind un management eficient al energiei.

Conceptul aplică, de asemenea, durabilitatea duratei de viață a vehiculului, făcându-l ideal pentru oamenii conștienți de valoarea pe termen lung a tot ceea ce dețin. Actualizările hardware și actualizările regulate de software oferă o experiență proaspătă de proprietar de-a lungul multor ani. De exemplu, interiorul poate fi reîmprospătat cu un nou panou de instrumente care reflectă cele mai recente tehnologii și tendințe în interfețele grafice cu utilizatorul.

Mașina reprezintă designul viitor și capabilitățile tehnologice ale ofertelor electrice ale Nissan. Caroseria de culoare lime yellow a exteriorului își schimbă expresiile cromatice în funcție de unghiul în care lumina o lovește, atrăgând în mod eficient atenția în timp ce se integrează în împrejurimi. Ușile din față și din spate oferă un sentiment de deschidere și caracter, în timp ce silueta sportivă produce excelență aerodinamică pentru o eficiență sporită. Anvelopele late completează aspectul sportiv, evocând dinamica robustă cu estetica urbană.

Interiorul îi este conceput pentru a se îmbina cu spațiile urbane de locuit. Inspirat de triunghiuri caleidoscopice, panoul de bord și afișajul pot fi personalizate în funcție de dispozițiile proprietarului. În plus, scaunele din față se pot rabata și plia pe scaunele din spate, creând un spațiu privat de relaxare asemănător unei canapele. Când este departe de rutina zilnică, Nissan Hyper Urban poate integra perfect relaxarea și utilitatea: parcați-l într-un apartament la mansardă sau într-un bungalou, astfel încât să devină un spațiu interior pentru relaxare.

Conceptul Nissan Hyper Adventure este conceput pentru a sprijini o gamă largă de aventuri în aer liber confortabil, în siguranță și cu o bună sursă de energie. Fie că este vorba de o excursie de weekend la munții locali sau de o călătorie de luni de zile într-o zonă îndepărtată, obiectivul principal al Nissan Hyper Adventure este de a satisface nevoile diverse ale persoanei în aer liber, inclusiv datorită unui sistem avansat de control pe toate roțile Nissan e-4ORCE.

Bateria sa de mare capacitate funcționează ca sursă de energie, permițând utilizatorilor să-și alimenteze gadgeturile, să lumineze locurile de campare sau chiar să-și reîncarce jet ski-urile electrice. Capacitatea sa V2X (vehicul la orice) poate furniza, de asemenea, energie caselor (V2H) sau unei comunități locale, contribuind cu surplus de energie la rețea (V2G).

Exteriorul prezintă panouri dinamice ale caroseriei care exprimă activitatea, datorită liniei diagonale distinctive de pe partea laterală a vehiculului, care accentuează cabina spațioasă din interior. Prin redirecționarea aerului care curge prin spoilerul față, mașina poate obține performanțe aerodinamice ridicate. Aerodinamica este îmbunătățită şi mai mult panoul de sticlă care integrează plafonul, geamurile laterale şi suprafața aplanată a spatelui. Roțile și barele de protecție față/spate sunt echipate cu crampoane sau angrenaje de tracțiune pentru zăpadă, pentru a permite mașinii să circule prin zonele înzăpezite cu putere și ușurință.

Caracteristicile unice ale interiorului și spațiul din cabină sunt concepute pentru a face conducerea în toate situațiile ușoară și confortabilă. Panoul de bord se conectează la partea inferioară a parbrizului, servind drept ecran cu un câmp vizual larg – ca și cum caroseria vehiculului ar fi transparentă – și conectează perfect spațiul din interiorul și din exteriorul mașinii. Interiorul oferă, de asemenea, spațiu de încărcare pentru echipamente de exterior, cum ar fi corturi, schiuri sau chiar un caiac. Bancheta din spate este distinctă, deoarece se poate roti la 180 de grade pe o osie și poate crea o zonă confortabilă de ședere care este orientată spre spatele vehiculului. Această caracteristică, care include trepte automate extensibile și retractabile, este utilă atunci când campați, vă pregătiți pentru o zi de schi sau când admirați o priveliște pitorească.

Nissan Hyper Tourer combină esența omotenashi (ospitalitatea japoneză) cu diverse tehnologii avansate, inclusiv conducerea autonomă. Funcționalitatea V2X (Vehicle-to-Everything) și bateria de mare capacitate permit, de asemenea, furnizarea de energie electrică către case, magazine și birouri, în timpul călătoriilor și în diverse ocazii de afaceri. Este un concept pregătit şi prezentat fizic la JMS 2023.

Exteriorul, care transmite un sentiment de confort în interior, este compus din panouri netede ale caroseriei și linii de caracter ascuțite care demonstrează frumusețea tradițională japoneză, iar aspectul său impunător se armonizează cu peisajul din jur. Părțile laterale curg în diagonală din față către aripa spate pentru o performanță aerodinamică mai ridicată și impresia de conducere lină rezultată din combinația dintre EV și conducere autonomă. Talia albă servește ca lumină de zi şi semnătură, în timp ce jantele cu textura kumiko și linia moale și dreaptă a caroseriei creează o senzație premium dincolo de clasa conceptului.

Interiorul spațios este posibil datorită tehnologiei Nissan EV Technology Vision, care consolidează componentele compacte și bateriile cu stare solidă de înaltă densitate energetică pentru a crea ambalaje inovatoare pentru mașini. Rezultatul este un centru de greutate ultra-scăzut, care, atunci când este combinat cu sistemul avansat de control pe toate roțile e-4ORCE, produce o accelerare și decelerare lină și plată. Consola de deasupra capului și iluminatul prezintă modele tradiționale japoneze kumiko și koushi, care creează un sentiment de lux, în timp ce panoul LED plat de pe podea afișează imagini ale albiei unui râu și ale cerului, contribuind la crearea unui spațiu relaxant în care digitalul și natura se contopesc.

Conducerea complet autonomă le permite celor aflați pe scaunul șoferului să se concentreze pe interacțiunea cu însoțitorii lor de călătorie. Scaunele din față se pot roti la 360 de grade, permițând pasagerilor de pe locurile din față și din spate să poarte discuții față în față. Pasagerii de pe bancheta din spate pot folosi un afișaj portabil pentru a vizualiza și opera sistemul de navigaţie/audio de pe afișajul central al scaunului din față, creând un sentiment de unitate între toți ocupanții. De asemenea, un sistem inovator de inteligență artificială poate monitoriza semnele biometrice — inclusiv undele cerebrale, ritmul cardiac, respirația și transpirația — și poate selecta automat muzica complementară și ajusta iluminarea pentru a se potrivi dispoziției pasagerului.

Nissan Hyper Punk, ambalat într-un stil de caroserie funcțional și elegant, este un crossover compact complet electric, conceput pentru creatorii de conținut, influenceri, artiști și cei care îmbrățișează stilul și inovația. Este un alt concept prezentat fizic la JMS 2023. Oferind conexiuni perfecte între lumea virtuală/fizică și cea din interior/exterior, crossoverul de ultimă generație inspiră exprimarea de sine în toate lumile. Sistemul V2X al vehiculului asigură că utilizatorii își pot rula și încărca dispozitivele oricând și oriunde, împărtășind în același timp energia vehiculului cu colaboratorii și evenimentele comunității locale.

În interior, elementele în stil origami oglindesc gustul japonez și creează un spațiu interior în care digitalul și arta se contopesc. De exemplu, camerele de la bord pot surprinde peisajul din jurul mașinii și pot folosi AI pentru a le converti în peisaje în stil manga sau modele grafice, în funcție de preferințele proprietarului. Imaginile pot fi apoi proiectate pe un afișaj cu trei ecrane dispuse în jurul șoferului într-un cockpit, creând un spațiu în care realitatea și lumea metaversului sunt fuzionate.

Proiectată ca un studio de creație mobil, cabina oferă conectivitate la internet perfectă și se poate conecta la dispozitivele și echipamentele creative ale ocupanților, permițând utilizatorilor să acceseze informații sau să creeze din mers. Cu AI și biosenzori pentru tetieră, conceptul Nissan Hyper Punk poate detecta starea de spirit a șoferului și poate selecta automat muzica și iluminarea potrivită, stimulând astfel energia și creativitatea șoferului.

Cu o estetică exterioară definită de suprafețe poligonale, Nissan Hyper Punk se remarcă din mulțime în special datorită tonurilor din vopseaua argintie care se schimbă în funcție de unghiul de vizualizare și sursa de lumină. Performanța aerodinamică superioară a designului și stilul său îndrăzneț puternic, care contravine designului minimalist, reprezintă dorința utilizatorului de a se exprima și de a rupe înțelepciunea convențională și abordarea progresivă a Nissan de a introduce noi tehnologii și design.

Designul extrem de stabil, cu console compacte și roți mari de 23 de inchi, exprimă acest concept versatil, ideal atât pentru condus în oraș, cât și în off-road. Farurile, stopurile și semnătura din spate subliniază formele poligonale și sunt integrate în suprafața caroseriei, accentuând și mai mult acest vehicul unic.

Într-un final, cel mai interesant dintre toate, la fel prezentat fizic la JMS 2023. Nissan Hyper Force este conceput pentru pasionații de curse și gamerii care tânjesc la adrenalină pe circuit, dar sunt, de asemenea, conștienți de mediu. Este o supermașină de înaltă performanță, complet electrică, care își propune să ofere plăcerea supremă a condusului, oferind în același timp performanțe ridicate de mediu și confort pentru utilizarea zilnică.

La baza sa se afla un grup motopropulsor complet electric de mare putere, cu o baterie solid-state integrală, cu echilibrare optimă a greutăţii, care poate produce o putere de până la 1.000 kW (1.360 CP) cu o acceleraţie precisă şi rapidă. Forța aerodinamică puternică, o formă avansată a tehnologiei Nissan e-4ORCE de control pe toate roțile și caroseria ușoară din carbon de înaltă rezistență, promit viraje agile și manevrabilitate excepțională pe circuite și drumuri întortocheate.

Designul exterior, cu proporțiile sale largi și plantate, este un amestec de curbe elegante care se îmbină perfect cu geometria îndrăzneață care reflectă performanța de dedesubt. În întregul design sunt încorporate elemente, cum ar fi farurile şi stopurile, care aduce un omagiu mașinilor de înaltă performanță Nissan.

Exteriorul realizează o performanță aerodinamică ridicată, care a fost dezvoltată împreună cu echipa de curse NISMO, generând forță aerodinamică puternică. Structura aerodinamică pe două niveluri de sub capota frontală oferă atât forță de apăsare puternică, cât și performanță ridicată de răcire. Între timp, difuzorul posterior cu două niveluri controlează în mod optim fluxul de aer. 

Aripioarele de pe bara de protecţie frontală, aşa-zisul front fender flip şi ambele capete ale aripii spate prezintă o funcționalitate aeroactivă unică, în timp ce un actuator cu plasmă nou dezvoltat suprimă detașarea aerului pentru a maximiza aderența și pentru a minimiza ridicarea interioară a roților în timpul virajului. Roțile ușoare din carbon forjat contribuie la aerodinamică și la răcirea frânelor.

Conceptul are două moduri de conducere, „R” (racing) și „GT” (grand touring). Interfața grafică cu utilizatorul își schimbă culoarea și afișarea în funcție de mod și este concepută pentru a afișa instantaneu cele mai necesare informații pentru șofer, în conformitate cu circumstanțele de conducere. Aceste grafice sunt rezultatul colaborării cu Polyphony Digital Inc., creatorul simulatorului Gran Turismo.

În modul R, cabina se luminează în roșu și creează un cockpit intuitiv centrat în jurul șoferului pentru a sprijini concentrarea. Panourile de pe tabloul de bord se extind spre spațiul de scaun pentru a îmbunătăți senzația din cockpit în jurul șoferului. Între timp, patru ecrane satelit din jurul volanului afișează aderența și temperatura anvelopelor, presiunea aerului, temperatura rotorului de frână, distribuția puterii și alte informații de neprețuit pentru curse.

În modul GT, cabina se luminează în albastru, iar ecranele care înconjoară volanul se îndepărtează și se combină, oferind o experiență captivantă cu o interfață de infotainment mai simplă, care include setări pentru aer condiționat, audio, suspensie și stabilizare, pentru o conducere confortabilă. Suspensiile și stabilizatorii au fost concepute ca fiind primele în lume care pot fi acționate cu ușurință pe ecran în timpul conducerii.

Scaunele șoferului și pasagerului din față sunt fabricate din fibră de carbon ușoară, foarte rigidă, care permite conducerea confortabilă pe distanțe lungi și sunt echipate cu centuri de siguranță în patru puncte. Şi siguranța joacă un rol crucial în ecuația acestui concept de mașină. Datorită conducerii autonome avansate cu un hyper LiDAR și unei game de senzori reglați pentru conducerea sportivă, vehiculul este proiectat pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță atât pe drumurile publice, cât și pe circuit.

Creșterea atractivității conceptului mai este posibilă datorită unei experienţe inovatoare de realitate augmentată (AR) și realitate virtuală (VR), care permite conducerea fără probleme atât în ​​lumea reală, cât și în cea virtuală. Când vehiculul este oprit, șoferul poate folosi o cască specială cu viziere oarbe pentru VR, care permite intrarea într-o experiență de conducere gamificată, completată cu moduri care permit cursele contra cronometru sau cursele online. Folosind viziere tip skeleton pentru AR, șoferul poate completa fantomele digitale proprii, ale prietenilor sau chiar ale șoferilor profesioniști pe un circuit, permițând utilizatorilor să-și împingă în siguranță abilitățile de conducere pe piste din lumea reală.

Marcând o schimbare de paradigmă în genul mașinilor de performanță, Nissan Hyper Force răspunde preferințelor în continuă evoluție ale clienților conștienți de mediu. Cu respectarea mediului înconjurător, performanța electrizantă și echipamentul de siguranță de ultimă generație, acest concept este viziunea Nissan pentru un supercar de înaltă performanță complet electric de generație următoare, spune compania!

Evenimentul de prezentare în reluare:

Cmentariile sunt închise