(video) JMS 2023: Lexus introduce conceptele LF-ZC şi LF-ZL
Lexus a adus, de asemenea, două concepte la Japan Mobility Show 2023. Standul găzduiește debutul public al LF-ZC, un concept de sedan electric cu baterie, care indică un nou model de producție programat pentru lansare în 2026 și LF-ZL, viziunea mărcii pentru un SUV electric cu baterie care ar putea apărea mai târziu.
Scopul Lexus este de a fi o marcă de vehicule electrice cu baterii în Europa până în 2030 și la nivel global până în 2035. Pentru a atinge acest obiectiv, va introduce o platformă modulară complet nouă, va adopta noi tehnologii de producție de ultimă generație și va revizui total platforma software pentru vehicule.
Caracteristici cheie:
- LF-ZC simbolizează călătoria de electrificare a Lexus, cu proporțiile sale elegante, un centru de greutate scăzut, cabină spațioasă și un design încărcat emoțional, care îmbină funcționalitatea și estetica, promițând în același timp o experiență de condus captivantă. Măsoară 4.750 x 1.880 x 1.390 x 2.890 mm (adică este mai scurt și mai scund decât actuala Toyota Camry) şi se doreşte atingerea unui coeficient aerodinamic mai mic de 0.2 Cd.
- Conceptul LF-ZL oferă o privire asupra unui viitor în care mobilitatea, oamenii și societatea pot fi integrate perfect. Experiența de conducere va fi adaptată fiecărui conducător, vehiculul luând indicii din obiceiurile șoferului și făcând sugestii personalizate pentru a stimula interacțiunea de neegalat. Măsoară 5.300 x 2.200 x 1.700 x 3.350 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament (adică e vizibil mai lung și mai lat, dar totuși mai scund decât actualul Lexus LX).
- Ambele vehicule conceptuale dispun de un cockpit inteligent complet digital de ultimă generație, care oferă acces intuitiv și rapid la comenzile esențiale într-un mediu de conducere captivant. Noul software de interfață Arene OS va permite actualizări progresive ale caracteristicilor pentru a ține pasul cu evoluția sistemelor de siguranță și a funcțiilor multimedia.
- Pe măsură ce sistemul de operare Arene OS evoluează, Lexus se angajează, de asemenea, să ofere o experiență de condus personalizată fiecărui şofer, cu accent pe oferirea unui echilibru ideal între accelerație, virare și frânare. Scopul este de a crea vehiculul suprem pentru fiecare client printr-o sinergie de hardware și software.
- Ambele concepte folosesc tema de design, cunoscută sub numele de „Simplitate provocatoare”, care reprezintă o evoluție a identității unice a Lexus, concentrându-se pe o prezență provocatoare și pe un design rafinat și simplu. În habitaclu, podeaua complet plată și acoperișul panoramic adaugă expansiune deasupra capului, rezultând un design interior neașteptat de deschis, care nu este evident din exterior. Prin abordarea circulară a companiei vom vedea pe maşini materiale precum fibre de bambus și țesături țesute cu fir de bambus.
- Funcțiile care au fost răspândite anterior pe o zonă largă a cockpitului au fost consolidate pe mici monitoare aflate la îndemâna brațului șoferului. Funcțiile operaționale, cum ar fi sistemele de schimbare a treptelor, siguranța și asistența șoferului (ADAS) și selecția modului de conducere sunt situate pe pad-ul din stânga, în timp ce funcțiile de confort, cum ar fi cele audio, pentru climatizare și AI (asistentul vocal îl va folosi) sunt grupate în partea dreaptă.
- Principiul „ochii pe drum” este susținut de un aşa-zis distant view meter, care proiectează informații pe parbriz precum un head-up display. De asemenea, sunt montate camere în loc de oglinzi retrovizoare, reducând la minimum schimbările în focalizarea, privirea și mișcarea capului șoferului pentru a monitoriza împrejurimile vehiculului, promovând concentrarea asupra sarcinii de conducere. Un monitor ultra-larg din faţa pasagerului poate fi folosit ca o platformă deschisă pentru divertisment și diverse aplicații de mobilitate.
- Lexus își propune să atingă aproximativ dublul autonomiei maşinilor electrice actuale (în jurul a 800-1.000 de km) inclusiv cu o baterie performantă (cu celule prismatice) de generație următoare și o eficiență energetică îmbunătățită. Scopul este de a atenua preocupările șoferilor cu privire la distanța pe care o va parcurge mașina lor și de a-i ajuta să se bucure de condus, fie că este o navetă în oraș sau o călătorie pe distanțe lungi.
- Aerodinamica sofisticată și reducerea greutății sporesc eficiența vehiculului și performanța bateriei. Profilul scăzut al bateriei contribuie la o flexibilitate sporită a designului vehiculului, rezultând o siluetă mai atractivă. De asemenea, ajută la asigurarea unui centru de greutate scăzut pentru o dinamică mai bună. Densitatea ridicată de energie este obținută prin simplificarea și compactarea structurii bateriei.
- Următoarea generație de maşini electrice Lexus vor avea o nouă structură modulară care împarte caroseria vehiculului în trei părți: față, centru și spate. Acest lucru va fi posibil prin procesul de gigacasting, unul care va oferi o mai mare libertate de formă. Între timp, integrarea pieselor va crește rigiditatea, contribuind la dinamica liniară și naturală a vehiculului.
- Amplasarea bateriei în secțiunea centrală asigură că nu există niciun efect structural pe față și pe spate. De asemenea, permite integrarea simplă a progreselor în tehnologia bateriilor, făcând dezvoltarea viitoare mai agilă.
- Procesul de producție va folosi o linie de asamblare autonomă, unde mașinile se vor deplasa autonom prin fiecare etapă a procesului de fabricație. Vehiculul se poate conduce singur, folosind doar bateria, motorul, roțile și componentele terminalelor fără fir.
- Eliminarea benzilor transportoare de pe linia de producție va permite amenajări mai flexibile a fabricii, va reduce timpul de livrare pentru producția de masă și va economisi costurile de investiție.
GALERIE VIDEO:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise