(video) Karma Automotive introduce câteva platforme modulare peste care se pot pune caroserii de orice tip
Compania americano-chineză Karma Automotive, înființată în 2014 pe baza acţiunilor cumpărate de la falimentara Fisker Automotive, a anunţat pregătirea câtorva platforme modulare pentru maşini electrificate şi a început testarea în condiţii reale a celei mai sofisticate.
Pentru că nu are la moment o gamă de maşini compusă din mai multe modele, compania va încerca să se stabilească pe piaţă ca un furnizor de şasiuri, unele peste care se pot monta caroserii de practic orice tip şi formă.
Inițiativa E-Flex Platform a companiei reprezintă un program care oferă soluții de mobilitate prin platforme modulare versatile pentru maşini de tip EREV (vehicul electric cu rază extinsă de acțiune, unde un mic motor cu combustie joacă rolul de range extender prin generarea de energie) și BEV (vehicul electric exclusiv cu baterii).
Cea mai nouă platformă E-Flex de la Karma este proiectată pentru aplicații de înaltă performanță și este propulsată de motoare electrice duble montate pe punţile față/spate, oferind o putere maximă de până 1.116 CP şi un cuplu la roţi maxim de 14.000 Nm.
Platforma este orientată spre realizarea unei accelerații impresionante de 0-97 km/h în mai puțin de 1.9 secunde. Împreună cu noul invertor de înaltă densitate cu semiconductoare Silicon Carbide (SiC) de la Karma, platforma dispune de o baterie integrată perfect plat în podea pentru o distribuție optimă a greutății, care ar putea oferi o autonomie electrică de până la 650 km.
Karma a început să testeze în condiţii reale acest şasiu cu patru motoare electrice şi sistem electronic de vectorizare a cuplului, instalat sub caroseria unui prototip Revero GT. Agregatele sunt alimentare cu energie dintr-o baterie cu o capacitate de 120 kWh instalată plat între punţi. Astfel, distribuţia greutăţii între osii este de aproape 50/50.
Testarea dinamică şi statică face parte din procesul cuprinzător de validare al Karma, pentru a se asigura că mașina cu un astfel de tren de rulare va satisface așteptările şi cerințele clienților, dar şi partenerilor de pe piețele globale. Inginerii Karma au efectuat recent teste dinamice pe pista de curse exclusivă Thermal Club din California, printre alte circuite de performanță și condiții.
Prototipul demonstrează viziunea Karma pentru produsele viitoare, în plus faţă de prezentarea soluțiilor de mobilitate disponibile pentru alte OEM-uri, startup-uri şi producători auto care doresc să-şi dezvolte propriile vehicule electrice de înaltă performanţă.
Platforma Karma poate fi aplicată atât pentru maşini stradale, cât şi pentru unele de circuit doar, oferind în același timp cuplul instantaneu, manipularea și durabilitatea unui vehicul complet electric. De asemenea, platforma va putea fi oferită atât pentru asamblarea de noi supercaruri electrice, cât şi pentru modernizarea unora existente!
Iar invertoarele de tracțiune SiC, dezvoltate in-house, au un design flexibil care se potrivesc într-un sistem electric de 400V. Mai pot fi personalizate pentru a se potrivi diferitelor platforme de vehicule și este, de asemenea, disponibil în niveluri de putere de 800V pentru a funcţiona corect la tensiune mai mare pentru aceeaşi încărcare rapidă.
Noile invertoare vor fi, de asemenea, compatibile cu o varietate de industrii, inclusiv cele producătoare de automobile, aeronave, trenuri, agricultură și alte aplicații industriale.
Scopul tuturor platformelor E-Flex ale Karma este de a le oferi partenerilor o multitudine de soluții de mobilitate electrică cu diferite sisteme de propulsie și variante de baterii. Astfel, producătorii de vehicule terţi pot optimiza costurile de dezvoltare pentru a proiecta, testa, certifica și construi o platformă EREV sau BEV în mod individual, permițând electrificarea produselor lor cu o viteză și eficiență mai mari.
De exemplu, noua platformă EREV E-Flex Van de la Karma oferă posibilitatea de a avea o autonomie electrică flexibilă de până la 322 km și una totală combinată de peste 650 km, în funcție de configurații și aplicații comerciale. Potrivită pentru o varietate de soluții de mobilitate, platforma EREV Van poate fi, de asemenea, folosită pentru modernizarea maşinilor, inclusiv vehicule comerciale din flota unei companii care asigură livrări, autobuze de transfer, vehicule de serviciu, rulote și multe altele.
Platforma E-Flex cu tehnologie EREV oferă flexibilitate și autonomie de care nu se poate găsi în vehiculele BEV. Această tehnologie oferă o serie de beneficii, inclusiv de conducere durabilă, cu autonomie extinsă, datorită generatorului de la bord, acces în zonele restricţionate din unele oraşe, în care se încearcă menţinerea unui aer cât mai curat, dar şi transport mai silențios pentru pasageri.
Platforma EREV Van poate fi livrată în calitate de kit pentru un șasiu existent sau poate fi livrată ca o platformă E-Flex în toată regula. Aceste soluții sunt dezvoltate la Karma Innovation and Customization Center (KICC), fabrica de asamblare de ultimă oră din Moreno Valley, California. Toate platformele E-Flex dispun de tehnologie Karma demonstrată, inclusiv motoare pentru propulsie de pe modelul de producţie Revero GT, în diferite configurații, cutie de viteze, suspensie, subcadre și direcție, în plus față de părţi ale structurii corpului de producție.
Cele mai multe componente au fost testate pe o distanţă de peste un milion de mile americane și au trecut de validarea pentru a putea ajunge pe piaţă, asigurându-se astfel că, toate cunoștințele şi tehnologiile premiate ale Karma sunt prezentate în fiecare platformă.
Suplimentar, a fost arătată şi o variantă EREV cu două motoare şi AWD respectiv. Aceasta ar fi mai potrivită pentru pickup-uri, SUV-uri şi multe altele. Dispune de câte un motor electric pe fiecare punte, noul invertor SiC şi bateria plată cu o capacitate de 80 kWh. Platforma este orientată să oferă o autonomie electrică de până la 386 km sau de până la 800 km dacă se foloseşte micul motor cu combustie drept range extender.
Iar platforma E-Flex “Everyday BEV” de la Karma este proiectată pentru electromobile de consum larg şi dispune de un singur motor, o baterie plată cu o capacitate de 80 kWh, tracţiune faţă şi noul invertor Silicon Carbide (SiC).
Proiectată având în vedere arhitectura electrică compactă, platforma oferă un total economic cost de proprietate și o performanță low-cost-per-mile, cu o gamă largă de aplicații de consum/comerciale. Platforma electrică flexibilă poate fi utilizată pentru sedanuri de zi cu zi, vehicule mass-transit (comerciale) și pentru ridesharing, livrare de bunuri și multe altele.
Karma a anunțat, de asemenea, planurile de a construi viitorul său Revero GTE – o versiune complet electrică a premiatului său Revero GT – pe o platformă Karma E-Flex cu două motoare.
În total, platforma E-Flex poate fi configurată în până la 22 de variante, inclusiv instalarea de tehnologii necesare pentru a face fie vehiculele EREV, fie BEV, capabile de condus autonom automatizat în baza nivelului 4 (SAE).
Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.
Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
Cmentariile sunt închise