(video) Lamborghini 350 GT – primul model cu V12 care a pus bazele ADN-ului mărcii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pentru Lamborghini, 2022 este anul V12, legendarul său motor cu 12 cilindri care a alimentat modele emblematice timp de aproape 60 de ani de istorie și a devenit un simbol al inovației tehnologice, viziunii și experienței inginereşti: bazele ADN-ului Lamborghini.

Înainte de a intra în faza de hibridizare în 2023, odată cu apariția primului model de serie, Lamborghini aduce un omagiu celui mai memorabil motor al său într-o retrospectivă a mașinilor care l-au adoptat şi prezentat.

Primul Lamborghini cu V12 care a părăsit fabrica din Sant’Agata Bolognese în 1964 a fost 350 GT. La mijlocul lunii mai a fost dus în centrul istoric al Bologna pentru o întâlnire epică cu cel mai recent model cu V12 din istoria mărcii – Aventador Ultimae.

Geniul Giotto Bizzarrini și povestea unui contract „cu un bonus pentru fiecare 10 cai putere în plus”

Pentru proiectarea motorului, Ferruccio Lamborghini a ales un consultant extern de excepție, inginerul Giotto Bizzarrini, născut în Quercianella (provincia Livorno) în 1926, considerat și astăzi unul dintre cei mai buni designeri de motoare care au trăit vreodată. Bizzarrini era un mare fan al curselor și visa să construiască un motor pentru Formula 1.

Acordul cu Lamborghini a fost simplu și a creat baza pentru ceva absolut extraordinar: 12 cilindri în V, cilindree de 3.5 litri și foarte mulți cai putere: cel puțin 350!

Ca un stimulent interesant pentru Bizzarrini, Lamborghini a inclus în contract un bonus pentru fiecare 10 cai putere în plus. Când motorul a funcționat pe bancul de testare pentru prima dată în iulie 1963, datele citite au fost spectaculoase – 360 CP la 9.000 rpm.

Ferruccio Lamborghini a plătit ceea ce datora, inclusiv bonusul pentru cai putere în plus, dar și-a dat seama că are probleme. De fapt, Bizzarrini proiectase un motor de Formula 1 care nu era potrivit pentru utilizarea pe drumurile publice și producția de masă.

Sosirea lui Paolo Stanzani: motorul a fost raționalizat și s-a ajuns la peste 250 km/h

Atunci lui Paolo Stanzani, unul dintre cei mai apreciați ingineri din istoria Lamborghini, i s-a încredințat sarcina de a „civiliza” acest motor. Munca lui, deși capabilă să mențină performanța excepțională a motorului și să-l facă plăcut condus chiar și la turații medii și mici, nu a modificat specificațiile tehnice de bază, care în multe puncte aveau să devină o premieră pentru o mașină produsă în serie.

Puterea sa maximă de 280 CP la 6.500 rpm a fost suficientă pentru a propulsa 350 GT, primul model Lamborghini de serie care a debutat în 1964, până la o viteză maximă de peste 250 km/h.

Primul client lansează popularitatea mărcii în lumea divertismentului

Primul 350 GT a fost livrat toboșarului originar din Livorno, Giampiero Giusti, care a fost la apogeul succesului său cu trupa „I 5 di Lucca”, care a devenit ulterior „Quartetto di Lucca”, considerat unul dintre cele mai importante ansambluri de jazz în Italia. Format la sfârșitul anilor 1950, grupul s-a remarcat nu numai prin acreditările sale de jazz, ci și prin spiritul muzicii pop, care a dus la participarea sa la Festivalul de muzică de la Sanremo; să înregistreze cover-uri ale cântecelor Beach Boys și Bruno Martino; și să colaboreze cu Enzo Jannacci.

Acesta a marcat începutul unei relații strânse între Lamborghini și lumea divertismentului în care mulți actori și interpreți muzicali au devenit clienți pasionați ai companiei.

Aceeași mașină din imagini, cel mai vechi Lamborghini de producție existent, perfect restaurată și certificată de Polo Storico, a câștigat Best in Show la competiția Lamborghini & Design desfășurată la Trieste și organizată în 2019 de Lamborghini Polo Storico.

Paul McCartney și al său roşu 400 GT

Paul McCartney, o adevărată legendă vie atât ca basist și vocalist pentru Beatles, cât și ca artist solo, este un client fidel Lamborghini de mulți ani, având mai multe modele diferite în colecția sa. Un 400 GT roșu din 1968, șasiul #1141, a fost mașina care a apărut în videoclipul filmat pe 30 ianuarie 1969 cu ocazia celebrului ultim concert al trupei, filmat pe acoperișul clădirii lor de la 3 Savile Row din Londra, precum și în numeroasele documentare Beatles. McCartney a păstrat al său 400 GT timp de zece ani.

De la muzică la filme

Rolul cinematografic principal pentru un 350 GT a fost în filmul Columbia Pictures din 1967 „Kill Me Quick, I’m Cold” regizat de Francesco Maselli, unde a fost folosit ca mijloc de transport pentru cuplul principal, celebrii Monica Vitti și Jean Sorel.

Un etalon până în anii 1990

De la debutul său în 1964, Lamborghini V12 a devenit un reper pentru cuplu, elasticitate, fiabilitate și durabilitate. Aceeași unitate, doar cu modificări minime, a rămas în producție până în anii 1990, crescând în volum până la 7.0 litri și în putere până la 500 de cai, înainte de a primi ulterior modificări structurale mai substanțiale.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise