(video) Legendarul Mercedes-Benz 600, botezat Grand Mercedes, a împlinit 60 de ani de la apariție

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

„”Grand Mercedes” 600 – Vehiculul exclusivist de mare prestigiu.” Cu acest titlu, comunicatul de presă din 1963, pregătit pentru premiera modelului Mercedes-Benz 600, a poziționat vehiculul cu denumirea internă W 100 chiar în fața grupului de top la nivel mondial din industrie.

În urmă cu 60 de ani, documentul a continuat să descrie: „Mercedes-Benz continuă tradiția de dinainte de război a companiei, cea de a fi reprezentată în micul grup de mașini de prestigiu, senzaționale de la nivel mondial, cu un automobil luxos echipat, care este extrem de sigur de condus.”

Un automobil extraordinar pentru celebrități extraordinare

„600” și-a menținut poziția de reper internațional al clasei de top auto timp de aproape două decenii – până la sfârșitul perioadei de producție de 17 ani, în 1981. Această poziție a fost asigurată de o tehnologie remarcabilă, confort deosebit, manevrabilitate excelentă și un aspect mai mult decât impresionant. Cumpărătorii limuzinei de prestigiu s-au găsit în toată lumea. Printre aceștia se numărau regi, șefi de state și celebrități din industrie sau show business. 

Vehiculele din seria W 100 au fost produse în fabrica din Sindelfingen, acum cunoscută sub denumirea Factory 56. Mercedes-Benz a implementat dorințele individuale și neobișnuite ale clienților, singura condiţie fiind ca acestea să nu schimbe caracterul de bază al automobilului sau să vină în detrimentul siguranței. Acest lucru a dat fiecăruia dintre cele 2.677 de exemplare construite, 487 dintre ele fiind în versiunea Pullman, caracterul unui model unic.

Automobilele de mare prestigiu sunt adânc înrădăcinate în originile mărcii. Un exemplu timpuriu este Mercedes-Simplex (60 CP) prezentat în 1903. Modelul de vârf al vremii există în colecția Mercedes-Benz Classic ca o expoziție cu totul specială: ca o mașină de turism elegantă și luxoasă din moșia lui Emil Jellinek, care a modelat și a influențat decisiv primele zile ale mărcii Mercedes, nu doar dându-i numele. 

În anii care au urmat, programul de vânzări al mărcilor Mercedes și Benz a inclus întotdeauna mai multe modele din cea mai înaltă sferă a automobilelor. Daimler-Benz AG, apărută în 1926 din companiile predecesoare, a continuat fără efort această tradiție, de exemplu, cu 770 „Grosser Mercedes” (W 07 și W 150). 

Din 1951, compania a reluat de unde a rămas cu modelele 300 (W 186 și W 189), înainte ca Mercedes-Benz 600 să devină noul etalon al excelenței auto. După încheierea producției în 1981, compania a oferit versiuni Pullman ale Clasei S clientelei sale extrem de pretențioase, precum și modele sub marca dedicată Maybach (seria 240), care au fost produsă în fabrica din Sindelfingen din 2002 până în 2012. Iar din 2014, denumirea Mercedes-Maybach reprezintă cele mai exclusiviste și prestigioase vehicule pe care le oferă grupul auto german.

Au fost disponibile patru variante de caroserie

Mercedes-Benz 600 a fost produs din septembrie 1964. Încă de la început au fost oferite limuzina cu ampatament normal de 3.200 mm și cea Pullman cu unul de 3.9 metri. Au existat şi versiuni blindate ale ambelor din începând din anul 1965. Ulterior, au fost adăugate variantele de caroserie Pullman Landaulet și Pullman Limousine cu șase portiere. 

Cele mai multe Mercedes-Benz 600 (743 de vehicule) au fost livrate peste ocean, în SUA. În top patru urmează Germania (589), Franța (151) și Marea Britanie (126). Două modele speciale personalizate au fost un Landaulet cu ampatament lung pentru Papa Paul al VI-lea și un Landaulet cu ampatament scurt pentru contele Berckheim. Iar un coupe cu două uși construit în Sindelfingen în 1965 a rămas unicat, servind pentru examinarea potențialului unui coupe mare în calitate de succesor al lui 300 Sc (W 188 II).

Lista de prețuri din 1964 a indicat 56.500 de mărci germane pentru berlină și 63.500 de mărci pentru Pullman Saloon. Prin comparație, un Mercedes-Benz 300 SE Long (W 112) cu transmisie automată a costat 27.800 de mărci. 

Mercedes-Benz 600 a apărut pe lista de prețuri pentru ultima dată în 1979 şi costa minimum 144.368 de mărci, Pullman Saloon – cel puţin 165.760 de mărci, iar Pullman Limousine cu şase portiere – nu mai puţin de 175.728 DM (suma în euro ar fi 90 de mii). Și aici, o comparație: sedanul de înaltă performanță Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 (seria 116) era disponibil în 1979 pentru 78.999,20 de mărci germane.

Date cheie pentru un automobil remarcabil

Conceptul lui 600 a luat formă cu opt ani înainte de premiera sa mondială. La mijlocul lui 1955, inginerul-șef Fritz Nallinger a definit datele cheie pentru grupul de construcții C, pentru „viitorul grup de vehicule mari de turism și de prestigiu”. Nallinger a descris această mașină de prestigiu viitoare astfel: „Ea are transmisie automată, direcție asistată și frâne asistate, toate standard. În mod normal este un vehicul cu şase locuri. Sistemul de podea a cadrului este conceput pentru a permite crearea unui vehicul cu trei rânduri de scaune prin extinderea ampatamentului, dacă este necesar.”

Mașina era propulsată de un motor V8, primul dintr-o mașină de pasageri Mercedes-Benz. Primul prototip a rulat pe standul de testare la sfârșitul anului 1959. Motorul de producție, denumit M 100, a primit în cele din urmă o cilindree de 6.3 litri și a produs 183 kW (250 CP). A fost folosit și pe Mercedes-Benz 300 SEL 6.3 (W 109) cu putere neschimbată.

Performanța la volan a fost la un nivel înalt: sedanul putea accelera de la 0 la 100 km/h în 9.7 secunde. Viteza maximă poate urca la 205 km/h.

Design iconic și confort de neegalat

Designul Mercedes-Benz 600 a fost creat sub conducerea lui Friedrich Geiger. Şi Paul Bracq a jucat un rol major. Iar profesorul Fritz Nallinger, director de tehnologie, a fost implicat intens în designul noului produs de top de la Mercedes-Benz în timpul dezvoltării. Designul a arătat clar că vehiculul era destinat unei clientele speciale: exteriorul era o declarație modernă de prestigiu. În interior, pasagerii se puteau aștepta la o atmosferă de lux cultivat și cultură distinctă, care să profite la maximum de fiecare oportunitate de a spori confortul.

La sfârșitul anilor 1950, o caroserie mare sau performanțe bune de condus nu erau singurele atracții de vânzare unice pentru un „Grand Mercedes”. Se aștepta mai mult de la un Mercedes-Benz. Brandul a acceptat astfel provocarea de a face imposibilul posibil. Werner Breitschwerdt, care mai târziu a devenit președinte al Consiliului de Administrație, a declarat retrospectiv despre Type 600 la sfârșitul anilor 1980: „La acea vreme, am vrut să construim o mașină care să poată face tot ce era posibil și ne-am dorit-o pentru a putea face mai mult decât orice altă mașină, pentru șofer și pasager.”

Ușurința de utilizare a fost una exemplară. De exemplu, a fost utilizat un sistem hidraulic de clasă confort pentru următoarele funcții: închiderea ușilor (o primă interpretare a soft close-ului), trapă glisantă, ridicarea geamurilor, peretele despărțitor din centrul cabinei, operarea hayonului, deschiderea şi închiderea supapelor de încălzire şi ventilație, reglarea scaunelor faţă/spate, reglarea amortizoarelor suspensiei sau eliberarea frânei de mână. 

Pentru a atinge optimalul, inginerii au comparat un sistem electric, dezvoltat de Breitschwerdt, cu un sistem hidraulic, proiectat de Ernst Fiala. Primul a câștigat această competiţie. Breitschwerdt a spus despre asta: „Nu puteai să introduci multe funcții pe care am vrut să le facem cu electricitatea atunci. A fost o problemă de spațiu și greutate pentru că am fi avut nevoie, printre altele, de o a doua baterie. Cu presiunile sale mari, hidraulica de înaltă presiune dezvoltată a avut avantajul de a se descurca mai bine cu elemente mici. De asemenea, sistemele hidraulice nu erau doar mai mici, dar mai silențioase și mai ușoare decât sistemele electrice ale vremii.”

Șeful dezvoltării autoturismelor, Rudolf Uhlenhaut, a stabilit trei puncte focale pentru acest vehicul modern și prestigios într-o clasă proprie: cel mai înalt confort pentru pasageri, siguranță maximă și performanță de condus remarcabilă. Îmbinarea suspensiei pneumatice cu brațele frontale și axa pivotantă cu o singură articulație (cu brațe de tracțiune coborâte suplimentare şi cu suport pentru cuplul de frânare), precum și două bare transversale și suspensie dublă în combinație cu amortizoarele reglabile, au dus la o manevrabilitate care a fost evaluată euforic în acei ani. 

Inginerii au acordat o atenție deosebită şi sistemului de frânare. Modelul 600 avea frâne cu disc cu dublu circuit atât în față, cât și în spate. Pe fiecare dintre discurile frontale de 291 mm s-au instalat câte doi etrieri. Iar anvelopele cu straturi încrucișate, de dimensiunea 9.00 x 15, au fost anvelope special concepute de Fulda și Continental pentru limuzina de prestigiu.

Valoarea Cd de 0,458 este uimitor de bună pentru unghiularul 600. Prin comparație, Mercedes-Benz 230 SL „Pagoda” (W 113) cu hardtop avea un coeficient Cd de 0,515, iar 190 SL (W 121) cu hardtop a obținut unul de 0,461.

Clienții și cei din presa comercială au fost entuziasmați

Mercedes-Benz 600 a fost considerat cel mai bun automobil din lume. Mulți clienți l-au folosit ani de zile pentru o mobilitate potrivită statutului lor, fie cu șofer, fie ei înșiși la volan. Presa comercială a fost și ea extrem de entuziasmată. „Motor Revue” 3/1965 a scris: „Rezultatul este un nivel de confort de rulare care este, fără îndoială, unul optim atins în ingineria automobilelor până în prezent. Poți […] conduce 600 pe trecători montane ca o mașină sport – o mașină sport bine condusă îi este foarte greu să țină pasul.”


Legendarul Mercedes-Benz 600 poate fi experimentat în multe feluri în acest an aniversar: Mercedes-Benz Classic va expune legendara serie la Studio Odeonsplatz din München începând cu 11 aprilie 2023. Salonul este montat acolo în ambianța futuristă a anilor 1960 și a sa „eră spațială”. Grand Mercedes îşi va mai face o apariție în 2023 la cel mai mare târg de mașini clasice din lume, Techno Classica din Essen, între 12 și 16 aprilie 2023.

Chiar și după anul aniversar, vizitatorii pot vedea un model cu totul special în muzeul mărcii din Stuttgart: expoziția permanentă include o limuzină de stat Mercedes-Benz 600 Pullman blindată din flota companiei, construită în 1965. Vizitatorii o pot găsi în sala Collection 4 – Gallery of Names.

Nu îl ultimul rând, 600 vine chiar acasă la abonații Mercedes-Benz Classic Magazine. Sedanul reprezentativ nu doar împodobește coperta: următorul număr, care va fi publicat pe 12 mai 2023, va fi dedicat în detaliu vehiculului aniversar.

Cmentariile sunt închise