(video) Lexus UX 300e a devenit mai autonom cu peste 40 la sută pentru clienţii europeni

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Lexus a modernizat compactul UX electric pentru piaţa europeană după ce a procedat acum un an într-un mod similar cu versiunile dotate cu motoare termice. Cea mai notabilă schimbare este un nou sistem de baterii care mărește autonomia modelului cu peste 40%, până la 450 km în ciclul WLTP combinat!

Caracteristici cheie:

  • Bateria originală litiu-ion de 54.3 kWh a lui UX 300e a fost înlocuită cu una de 72.8 kWh. Aceasta alimentează cu energie un motor/generator compact care antrenează roțile din față ale vehiculului, producând 150 kW (204 CP) și un cuplu de până la 300 Nm. Motorul generează, de asemenea, energie electrică, stocabilă înapoi în baterie, atunci când vehiculul frânează sau se mişcă din inerţie.
  • Anterior, UX 300e oferea o autonomie în ciclul de conducere combinat WLTP de 305-315 km, în funcție de opțiuni precum dimensiunea roților. Noua baterie îmbunătățește acest aspect cu peste 40%. Modelele care rulează pe roți cu jante de 17 inchi ating acum o autonomie combinată WLTP (în funcție de opțiuni) de până la 450 km (cu 18 inchi, până la 440 km).
    • Eficiența aerodinamică ajută la maximizarea gamei UX 300e. Capacele de sub pardoseală au fost mărite, în comparație cu alte versiuni UX, iar suprafața inferioară a bateriei a fost făcută plată și netedă, pentru o aerodinamică fără obstacole sub caroserie.
  • Pentru un control sporit și o durată de viață mai mare a bateriei, senzorii monitorizează tensiunea fiecărei celule și blocuri de baterie, alături de temperatura celulei. Cu sistemul avansat de management al bateriei, acest lucru are ca rezultat o capacitate maximă utilizabilă a celulelor bateriei și o autonomie extinsă. Aerul rece circulă în interiorul acumulatorului pentru o putere stabilă a bateriei la viteză mare și în timpul încărcării repetate. Elementele de încălzire de sub fiecare modul de baterie minimizează impactul vremii reci asupra autonomiei și asigură o putere maximă disponibilă de la început.
    • Pentru a alimenta bateria, UX 300e are un port AC pe panoul din partea dreaptă pentru încărcare normală (9h30 până la 100%, la 32A) și un port DC pe panoul din partea stângă pentru încărcare rapidă (până la 80% în 80 de minute, la 125A Max. Echipamentele electrice, cum ar fi aerul condiționat și sunetul, pot fi folosite în timpul încărcării.
    • Iar folosind aplicația Lexus Link, proprietarii pot verifica starea bateriei, autonomia disponibilă și timpul rămas pentru încărcare completă. Această aplicație poate programa și de la distanță ora de începere a încărcării, permițând proprietarilor să profite de tarifele la energie în afara orelor de vârf.  
    • Încrederea Lexus în durabilitatea tehnologiei vehiculelor sale complet electrice este confirmată de o garanție standard de 8 ani sau 160.000 km (oricare survine primul), acoperind degradarea capacității bateriei BEV sub 70%. Aceasta este completată de o garanție de 5 ani sau 100.000 km pentru toate defectele funcționale ale bateriei.
    • Mai mult, Extended BEV Care este disponibil pentru a acoperi defectele principale ale bateriei și degradarea capacității sub 70% timp de până la 10 ani sau 1.000.000 de km, cu condiția ca verificările regulate ale programului de întreținere să fie efectuate la un dealer autorizat Lexus. Cu toate acestea, Lexus este încrezător, având în vedere experiența sa îndelungată în tehnologiile bateriilor, că a sa capacitate reală la momentul respectiv ar trebui să fie peste 85%.        
  • UX 300e a beneficiat de întăriri mai rigide a hayonului din oțel și 20 de suduri suplimentare prin puncte pe panoul posterior și pe elementele laterale. Apropo, locația bateriei mărește și spațiul portbagajului, comparativ cu hibridul UX 250h, de la 320 la 367 de litri.
  • Au fost aduse o serie de modificări pentru a îmbunătăți experiența de conducere. Reglarea fină a servodirecției electrice și a amortizoarelor a sporit dinamica de conducere. În continuare sunt disponibile trei moduri de conducere şi patru de recuperare a energiei.
  • Husele de sub pardoseală, care ajută la suprimarea zgomotului de pe drum, sunt doar una dintre măsurile luate pentru a asigura o cabină liniştită. Materialul din căptușelile aripilor ajută la absorbția zgomotului de la contactul anvelopelor cu drumul, pietrele mici, murdăria și apa; sticla acustică de la ferestre reduce zgomotul vântului de înaltă frecvență; iar odată cu upgrade-urile, acum există și mai multă izolare fonică în caroserie.
    • Silențiozitatea cabinei permite ocupanților lui UX 300e să se bucure pe deplin de sunetul clar și puternic al sistemului audio Mark Levinson Premium Surround de 915 W și cu 13 difuzoare.
  • De asemenea, pentru a asigura bunăstarea tuturor de la bord, UX 300e beneficiază de tehnologia de purificare a aerului nanoe X de ultimă generație. Aceste molecule de apă de dimensiuni nanometrice care conțin radicali hidroxil microscopici dezodorizează mirosurile neplăcute, acționează împotriva mucegaiului și inhibă virușii, bacteriile, polenul și alergenii. 
    • Cercetările de laborator au arătat că într-o oră, nanoe X poate inhiba mai mult de 99% dintre viruși și bacterii și poate obține o reducere de 1.8 ori a intensității mirosului. Prin prevenirea evaporării umidității, particulele de apă de dimensiuni nanometrice mențin pielea netedă și bine hidratată.
  • Upgrade-ul cel mai evident pentru ocupanții lui UX este noul sistem multimedia. Cu un ecran tactil mai degrabă decât un control cu ​​touchpad, acesta are comenzi mai intuitive decât predecesorul său, oferă funcționalitate sporită, are conectivitate mai mare și răspunde mai rapid la comenzi.
    • Dimensiunile ecranului au fost mărite, în funcție de echipare, de la 7 la 8 inchi, cu grafică mai clară, și de la 10 la 12.3 inchi, cu high-definition. Pentru o interacțiune mai ușoară, ecranul este acum poziționat cu 143 mm mai în față.
    • Un nou sistem de recunoaștere a vocii include opțiunea de utilizare a asistentului de bord „Hey Lexus”.
    • Pentru a face planificarea călătoriei mai ușoară și pentru a evita întârzierile din trafic, navigația bazată pe cloud „întotdeauna conectată” este furnizată standard, oferind acces la informații rutiere și de trafic în timp real. În plus, sistemul cu monitor de 12.3 inchi include navigație încorporată, menținând funcționarea chiar dacă conexiunea la cloud nu este disponibilă.
    • Noul sistem multimedia asigură integrarea smartphone-ului prin Apple CarPlay (conexiune fără fir) sau Android Auto (conexiune prin cablu).
    • Conectivitatea se extinde acum și la aplicația pentru smartphone Lexus Link, care poate bloca sau debloca portierele de la distanță, poate declanșa luminile de avarie și poate seta aerul condiționat sau încălzirea înainte de a intra în mașină. Aplicația Lexus Link poate verifica, de asemenea, nivelul de încărcare al bateriei, autonomia disponibilă cu aerul condiționat pornit sau oprit și timpul rămas până la finalizarea încărcării.
    • Spațiul de pe consola centrală în care era amplasat anterior touchpad-ul multimedia găzduiește acum comenzile pentru încălzirea scaunelor sau un mic compartiment de depozitare. Consola găzduiește, de asemenea, un port USB-A pentru redarea surselor de audio de înaltă rezoluție și două porturi USB-C pentru încărcarea dispozitivelor. 
    • O nouă tavă iluminată în consolă, în fața panoului de control al aerului condiționat, are spațiu pentru a ține un smartphone mare
    • Sistemul multimedia poate salva setările personalizate ale până la trei persoane pentru multimedia, audio și navigaţie. 
    • Actualizările software-ului de sistem pot fi livrate OTA prin intermediul DCM (modulul de comunicare de date) actualizat al mașinii.
  • Tapițeria din piele perforată are un nou efect de pliere Kagome, inspirat de țesătura tradițională de coșuri japoneze. Iar pentru tapițeria din piele există un nou model de cusături geometrice izbitor, inspirat de tehnica tradițională japoneză de matlasare Sashiko. Există, de asemenea, o nouă opțiune de culoare Hazel pentru toate opțiunile de tapițerie – material și piele.
    • Într-un alt rafinament estetic, ornamentul tabloului de bord are acum aspectul granulelor de hârtie „washi”, așa cum se vede în ușile glisante din hârtie ale caselor tradiționale japoneze. Partea superioară a panoului de bord este acum neagră în toate echipările, iar butonul de pornire este argintiu.
    • Pentru exteriorul mașinii, există o nouă opțiune de vopsea, Sonic Platinum, posibilă prin tehnologia avansată de vopsea sonică a Lexus. Acest finisaj special încorporează un strat de doar câțiva microni adâncime care aduce fulgii metalici din vopsea într-o aliniere mai apropiată și mai uniformă, creând mai multă strălucire și umbrire mai profundă pe caroseria mașinii.
    • Încă o noutate, hayonul acţionat electric cu mâinile libere răspunde acum fără întârziere la comutatorul montat pe ușă și se mișcă mai ușor în timpul părților inițiale și finale ale deschiderii și închiderii.
  • Suita de sisteme Lexus Safety System + a fost completată cu Intersection Turning Assist, Emergency Assist, iar Dynamic Radar Cruise Control a primit subfuncţia Curve Speed Reduction. Toate acestea se adaugă la Pre-Collision System, Lane Tracing Assist şi Road Sign Assist.
    • Un head-up display este în continuare opţional, împreună cu Panoramic View Monitor, Parking Support Alert, Lexus Parking Assist, Rear Cross Traffic Alert and Braking, Blind Spot Monitor cu radar posterior, etc.

UX a fost al doilea cel mai bine vândut model Lexus în Europa în anul calendaristic 2022, după NX. Cota modelului electric constituie deocamdată 13%.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise