(video) Luxul a întâlnit dinamismul. Treizeci de ani în urmă a fost lansat S-Class Coupe din seria 140

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cu un design încrezător, coupeurile de lux Mercedes-Benz SEC din seria 140 au intrat pe scena mondială auto în urmă cu 30 de ani, ca alte modele de top din gama de autoturisme a mărcii, alături de legendarul sedan W140. Aceste mașini s-au bazat de fapt pe sedan, dar s-au separat stilistic de el mai clar decât s-a procedat în seria de modele 126 a generației precedente.

„Noile coupeuri SEC oferă foarte puțină rezistență aerodinamică și cu atât mai mult la uniformitatea la modă. La urma urmei, oricine este lider tehnologic trebuie să fie și un model atunci când vine vorba de design”, s-a scris în broșura de vânzări din anul premierei.

În 1992, 600 SEC a fost cea mai scumpă mașină de producție de serie fabricată în Germania. Acolo, în februarie 1992, a costat 220.020 de mărci germane (aproximativ 115.000 de euro) cu echipamentele și dotările sale opulente – fără a include elemente suplimentare disponibile la cerere.

Astăzi, toate coupeurile de lux fascinante din această serie, cu interioare din lemn fin și piele, strălucesc ca vedete speciale în rândul “tinerilor” și au fost descoperite de mult timp de entuziaști în calitate de martori, reprezentanţi contemporani stilați ai începutului anilor 1990 sub semnul luxului și tehnologiei inovatoare.

În acest an 2022, în Germania, aceste automobile se vor număra printre primii candidați special exclusivi pentru râvnitele plăci de înmatriculare H, pe care mașinile le pot primi numai după 30 de ani de la prima înmatriculare!

Vezi ce avantaje au aceste plăci:

Din punct de vedere tehnologic, aceste modele de lux au fost în prim plan, printre altele, prin introducerea Programului Electronic de Stabilitate (ESP) la scurt timp după aceea. Sistemul de asistență de pionierat a fost dezvoltat de Mercedes-Benz în colaborare cu Bosch, prezentat ca o premieră mondială în 1994 în seria 140 de modele coupe și lansat în 1995 în mașinile touring exclusive cu două uși.

Și în alte privințe, dezvoltarea modelului Coupe – ca și în cazul sedanului – s-a axat pe perfecționarea în continuare a confortului și a siguranței. A variat de la ferestre cu geam dublu pentru acustică optimă, centuri de siguranță cu alimentatoare, reglare electrică a scaunelor (cu funcție de memorie, standard pe 600 SEC), până la controlul automat al climei cu zone separate pentru șofer și pasagerul din dreapta sa (standard pe 600 SEC) şi suspensia reglată elaborat. Aceasta din urmă a cuprins o punte faţă nou dezvoltată cu braţe duble, care a fost decuplată vibrațional de caroserie, și o suspensie spate independentă multi-link cu o locație fundamental revizuită a roților.

Modelul 600 SEC, în special, a lăsat aproape nimic de dorit cu echipamentul său standard. Revista auto, motor und sport a scris despre modelul de top într-un test comparativ al coupeurilor cu doisprezece cilindri în numărul 3/1993: “Deci, în timp ce Mercedes-ul nu este regele autostrăzii, este conducătorul de necontestat al confortului la condus. Sunetul, suspensia, scaunele, climatizarea, fiecare optime, adaugă un nivel de confort cu mult peste cel al celor doi concurenți cu 12 cilindri.”

Modelele elegante cu două uși şi-au marcat premiera mondială în ianuarie la Salonul Auto de la Detroit, iar debutul european a avut loc în martie 1992 la Salonul Auto de la Geneva.

Inițial au fost oferite două variante: 500 SEC (motor V8 de 4.973 cm3 și cu 320 CP) și 600 SEC (motor V12 de 5.987 cm3 și cu 394 CP). Puterea propulsoarelor se potrivea cu cea oferită pentru sedanul W140.

Din 1994 un alt V8 de 4.2 litri, cu patru supape per cilindru, a completat oferta. La acea vreme, însă, nu mai purtau denumirea SEC, ci erau cunoscute sub denumirea de S-Class Coupe, după introducerea noii nomenclaturi Mercedes-Benz pentru toate seriile de modele de autoturisme în iunie 1993.

Iar din 1996 până la sfârșitul producției în 1998, modelele elegante cu două uși şi-au schimbat pentru ultima dată denumirea – au fost numite în cele din urmă CL-Class.

Această combinație unică de eleganță luxoasă și performanță sportivă încântă iubitorii brandului astăzi la fel de mult ca acum 30 de ani. În total, exact 26.022 de exemplare coupe au fost construite la uzina din Sindelfingen în termen de șase ani. Dintre acestea, aproape o treime au fost modele emblematice cu V12 (8.573 vehicule). Mult mai mult de jumătate dintre clienți au optat pentru varianta cu motorul V8 de 5.0 litri (14.953 de vehicule).

Cmentariile sunt închise