(video) Maşinile Tesla se pot deplasa fără şofer în spatele volanului. Iată cum pot fi uşor păcălite

Specialiștii revistei americane Consumer Reports, pe fondul investigației accidentului răsunător recent cu implicarea unei Tesla Model S, au organizat un experiment neobișnuit. Au reuşit foarte uşor să păcălească sistemul de control a prezenţei şoferului în spatele volanului, fără de care sistemul de pilotare semi automatizată nu funcţionează. Drept urmare, un Model Y s-a putut deplasa cu un scaun al şoferului gol.

https://www.youtube.com/watch?v=ovc2axLmzIw

Jake Fisher, șeful programelor de testare a mașinilor de la Consumer Reports, a folosit oportunitățile oferite chiar de Tesla pentru a păcăli sistemul său electronic sofisticat. Pentru început, a cuplat centura de siguranță, apoi s-a așezat pe scaunul șoferului deasupra acesteia pentru că sistemul nu funcționează dacă centura nu este inclusă.

Jake a intrat pe o pistă închisă și a activat sistemul Autopilot al Tesla. După o scurtă călătorie, folosind tastele de pe volan, a redus viteza mașinii electrice la zero, dar fără a dezactiva sistemul de control autonom. Ulterior, de partea stângă a volanului, a atârnat două role de bandă adezivă pentru ca această greutate suspendată să facă electronica să creadă că mâna şoferului este pe volan.

Apoi Fisher s-a mutat pur și simplu de pe scaunul șoferului pe scaunul pasagerului din dreapta fără a deschide ușile (în caz contrar acest lucru ar fi oprit sistemul) și a putut controla viteza mașinii electrice cu aceleași comenzi de pe volan, dar nefiind în spatele său.

Expertul susține că sistemul nu a recunoscut niciodată absența șoferului și nu a emis niciun avertisment. Potrivit acestuia, a fost un pic înfricoșător să vadă cât de ușor a fost să ocolească măsurile de securitate oferite de producător. S-a mai menţionat că experimentul a fost realizat pe un poligon privat și au cerut posesorilor de maşini Tesla să nu-l repete pe drumurile publice deoarece este prea periculos!

Vezi şi: Știai că în Tesla Model 3 şi Model Y există o cameră care se uită spre şofer? Un hacker a aflat ce urmărește ea de fapt

Amintim că Autopilotul Tesla a atras din nou atenția publică după un recent accident care s-a întâmplat în statul american Texas. O Tesla Model S s-a izbit cu viteză într-un copac și a ars, iar salvatorii au descoperit că în momentul coliziunii nimeni nu era în spatele volanului.

De cealaltă parte, Elon Musk a declarat că maşina nu s-a putut deplasa cu sistemul electronic inclus pentru că acesta necesită un drum bine marcat (de care nu era în zonă) şi nici nu-l avea activat deoarece opţiunea Full Self-Driving nu s-a cumpărat.

Vezi neapărat: (video) Test Drive: Tesla Model 3 Long Range – cu autopilotul prin Moldova

Cmentariile sunt închise