(video) “MerceDAS” – tehnologia prin care germanii i-au luat pe toţi din F1 prin surprindere
În această săptămână, de miercuri, au început testele de iarnă din Formula 1, toţi şi-au arătat maşinile gata de luptă, iar echipa Mercedes-AMG a fost cea care i-a surprins cel mai mult pe toţi. În prima zi, Săgețile Argintii au ocupat primul loc, cronometrele arătând un avantaj de 0.3 secunde față de cei mai apropiați rivali.
Acest lucru poate fi catalogat deja foarte neobișnuit, deoarece germanii nu au urmărit niciodată să înregistreze cel mai bun timp în testele pre-sezon. Dar adevărata senzație a fost demonstrată de campionii mondiali actuali în a doua zi.
După ora amiezii din a doua zi de teste, o înregistrare de pe o cameră de bord de pe mașina lui Lewis Hamilton a fost răspândită activ pe rețelele de socializare. Imaginile arată în mod clar cum pilotul britanic trage volanul spre el însuși după ce a ieşit dintr-o curbă, înainte de a rula pe un tronson drept, şi îl împinge de tot înainte când se pregăteşte să abordeze o nouă curbă.
Cu toate acestea, o coloană de direcție reglabilă pe adâncime nu reprezintă încă totul. Când poziția longitudinală a volanului se schimbă, convergenţa (unghiul) roţilor la fel! Un astfel de truc a generat atât o surpriză, cât şi uimire, dar și confuzie în paddock.
Cyril abiteboul and Renault Mechanics trying to figure out what’s going on with Mercedes steering wheel ????
This is probably the reaction of the whole paddock!#F1Testing #F1 pic.twitter.com/091L2zJvRq
— Eau rouge (@Insidef1) February 20, 2020
Din întâmplare sau nu, însă abia joi după-amiază, Mercedes-AMG a organizat o conferință de presă cu participarea directorului său tehnic James Allison. Desigur, inginerul nu a intrat în detaliile inovației, dar a eliminat presupunerile despre experimentul organizat în timpul testelor.
“Am numit acest sistem DAS (Dual Axis Steering). Acesta creează o măsurare suplimentară în timpul controlului mașinii. Credem că va fi benefic pentru piloții noștri în noul sezon”.
Beneficiile schimbării unghiurilor roților în timpul conducerii sunt evidente. Caracteristic pentru roțile din față ale monopostului F1, această convergență “negativă” oferă mai multă aderență cu partea carosabilă în viraje, iar într-o poziţie “neutră” pe linie dreaptă ajută la menținerea temperaturii dorite a anvelopei.
De regulă, este întotdeauna un echilibru foarte delicat: dacă un pilot se mută cu maşina într-o parte are de pierdut din aderenţă în viraje, dacă într-o cealaltă se generează supraîncălzire și uzura anvelopelor devine foarte pronunţată pe tronsoane drepte. Cu DAS, echipa va putea schimba acest echilibru în timp real, însă pentru fiecare circuit individual va trebui să-şi facă o hartă a acțiunilor: în care curbă şi pe care linie dreaptă piloţii vor primi undă verde în a trage/împinge volanul şi unde nu. Fiecare pilot va trebui acum să lucreze mult mai mult cu volanul şi direcția, și, în general, să-şi schimbe tehnica de pilotare.
Dar dacă totul funcționează în modul gândit de inginerii Mercedes AMG Petronas Motorsport, echipa va câștiga un avantaj suplimentar față de concurenți, în special pe circuite precum cele din Montreal și Monza care au tronsoane lungi şi drepte, dar şi curbe care pot fi abordate lent. În plus, ar mai exista un avantaj: datorită sistemului DAS pe secţiuni drepte se schimbă uşor şi garda la sol a monopostului, iar acest lucru înseamnă o creștere a vitezei maxime.
Este legal acest “truc” al germanilor? La prima vedere, despre o legalitate a sistemului DAS nici nu poate fi vorba. Punctul 10.2.3 din Regulamentul Tehnic al F1 spune: “În timpul deplasării mașinii, orice ajustări de suspensie sunt interzise”.
Dar este vorba aici despre vreo modificare a suspensiei? Mercedes-AMG dă asigurări că nu şi fac referinţă doar la direcție. Și în acest sens, totul pare să fie curat, deoarece punctul 10.4.1 spune că roțile nu ar trebui să fie mai multe decât două. Și regulile nu spun nimic despre schimbarea poziţiei acestor două roți. Și ce ar fi de inventat la acest capitol? Înainte de Mercedes-AMG, probabil, în Formula 1, nimeni nu s-a gândit să folosească direcția pentru altceva în afară de direcție.
Este posibil ca, de această portiță, să fi fost profitat echipa germană. Dacă este așa, este, desigur, o mișcare genială.
“Dezvoltarea noastră nu a fost o noutate pentru FIA. Am discutat deja cu ei. Regulile prevăd clar ce este permis în direcție. Suntem încrezători că DAS este în conformitate cu reglementările”, a explicat James Allison.
Echipa Red Bull Racing s-a exprimat deja împotriva sistemului DAS, invocând o schimbare a gărzii la sol, respectiv fiind făcute modificări la suspensie. “Acest lucru poate fi comparat cu un sistem de suspensii active care sunt interzise în Formula 1”, a declarat Helmut Marco, consultantul sportiv al Red Bull. Cel mai probabil, “taurii roşii” și cei de la Ferrari (care păstrează tăcerea pentru moment), vor încerca să facă tot posibilul pentru ca acuzaţia cu privire la încălcarea regulilor în ce priveşte suspensia să fie auzită. De altfel, altă opţiune nici nu mai au, şi nici timp suficient pentru a copia DAS (dacă o vor face, va fi cu succes?), despre care se spune că au fost necesare cel puţin şase luni pentru a-l dezvolta. “Dacă ceva nu va merge bine, va trebui să refacem toate șasiul”, a declarat directorul tehnic al Racing Point, Andy Green.
Problema legalității DAS oricum nu va fi rezolvată foarte curând – cel puțin într-o lună și jumătate. La teste, echipele sunt lăsate pe propriile dispozitive și pot testa orice, evident într-un cadru raţional. Noile mașini nu vor fi testate tehnic de FIA până la jumătatea lunii martie, înainte de începerea primei faze a sezonului în Australia. Abia atunci concurenții Mercedes-AMG vor putea protesta, iar apelul va fi revizuit nu într-o săptămână. În cazul în care recursul va fi respins, Ferrari și Red Bull Racing vor putea merge mai departe şi să se adreseze la Curtea Internaţională de Apel a FIA. Deci marele scandal tehnic din Formula 1 abia începe…
În orice caz, Mercedes-AMG consideră că invenţia sa este legală pentru acest an. Echipele rivale evaluează acum dacă ar trebui să cheltuiască rapid resurse pentru a dezvolta un sistem similar, deşi deja în 2021 nu va mai putea fi folosit. Articolul 10.5.2 din Regulamentul Tehnic pregătit pentru sezonului anului 2021 spune: “Re-alinierea roților direcționate, așa cum este definită prin poziția de fixare internă a elementelor de suspensie relevante care rămân la o distanță fixă una de cealaltă, trebuie definită în mod unic printr-o funcție monotonică a poziției de rotație a unui singur volan”.
Articol preluat şi adaptat: autoreview.ru
Iată şi hainele tuturor echipelor, unele dintre care au fost dezvăluite chiar înainte de teste, deşi doar cei de la Renault încă nu şi-au arătat-o. În timpul testelor monoposturile echipei franceze vor putea identificate prin această livrea temporară:
Iată şi lista tuturor maşinilor participante în acest sezon. Într-un sondaj organizat de F1, lider detaşat (40% din voturi) în topul celor mai frumoasele livrele este monopostul echipei AlphaTauri:
Iată şi bravii piloţi:
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Vezi şi:
Ce pregătește 2020 pentru fanii Formula 1? Informaţii oficiale, zvonuri şi alte detalii interesante
Cmentariile sunt închise