(video) Mercedes-Benz SL marchează 70 de ani de istorie. Cât costă cele mai noi modele

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cele două litere SL sunt semnul distinctiv de renume mondial și distincția unei tradiții unice a mașinilor sport Mercedes-Benz. Timp de 70 de ani, abrevierea a fost pentru “super-light” (super uşor) și, astfel, pentru automobilismul sportiv – de la mașina sport de curse 300 SL (W 194) din 1952 până la cel mai nou SL (R 232) care este deja un produs al Mercedes-AMG.

Strămoșul W 194 rămâne rezervat pentru motorsport, dar astfel transmite o valoare importantă a mărcii Mercedes-Benz: fiind cel mai vechi producător de mașini de lux din lume, marca a fost implicată în motorsport de multe epoci – și a avut un mare succes. Începând cu 300 SL Coupé (W 198), sportivitatea, luxul și stilul de viață au fost atributele fiecărui SL.

Fiecare generație din această ilustră linie de strămoși își scrie propriul capitol în povestea de succes neîntreruptă. Muzeul Mercedes-Benz spune această istorie unică printr-o expoziție specială Fascination SL – A Dream Car for 70 Years, care va putea fi văzută până pe 9 octombrie 2022 și include 10 SL-uri din cele șapte decenii.

La 12 martie 1952, Mercedes-Benz a prezentat modelul 300 SL (W 194), un automobil pur pentru motorsport. Cu acesta, marca a câștigat patru din cinci curse în sezon: cursele de mașini sport de la Berna (triplă victorie) și la Nürburgring (victorie cvadruplă), 24 de ore de Le Mans (dublă victorie) și a III-a Carrera Panamericana în Mexic (dublă victorie). La Mille Miglia, care a fost prima cursă la acea vreme, a terminat pe locurile doi și patru.

Pentru sezonul din 1953 a fost construit prototipul mașinii sport de curse W 194/11 (arătat în cele patru imagini de mai jos). Nu a mai fost folosit din cauza pregătirilor pentru intrarea în Formula 1, dar a reprezentat un pas tehnic important în drumul spre mașinile de curse (W 196 R) și mașinile sport de curse (W 196 S) în 1954 și 1955.

Apelurile pentru o versiune de producție a mașinii de curse de succes au devenit rapid puternice. Mercedes-Benz a reacționat și a prezentat 300 SL Coupé (W 198), legendara mașină sport “Gullwing”, încă din 1954. Au fost construite doar 1.400 de unități ale râvnitei mașini sport, cu ușile caracteristice articulate care se deschid vertical din cauza uneo cuşti de protecţie. Astăzi, aceste automobile clasice ating prețuri cu mult peste un milion de euro.

În 1954, în același timp cu “Gullwing”, marca a prezentat Mercedes-Benz 190 SL (W 121), conceput ca o mașină sport elegantă, deschisă. Alături de mașina super sport 300 SL, Roadster, care arăta, de asemenea, foarte sportiv la exterior, a fost un vehicul care oferă confort complet chiar și pentru călătorii lungi la viteze mari de croazieră.

În 1957, 300 SL Roadster (W 198) a urmat coupeul “Gullwing”. Ca și predecesorul său, această mașină a fost creată la inițiativa lui Maximilian E. Hoffmann. Din punct de vedere tehnic, Roadster corespunde în mare măsură varianta coupe. Cu toate acestea, prin modificarea părților laterale ale cuștii de protecţie, înălțimea de acces a putut fi redusă într-o asemenea măsură încât uși normale, cu balamale frontale, să poată fi realizate.

În 1963, 230 SL (W 113) a înlocuit atât 300 SL Roadster, cât și 190 SL. A impresionat prin sportivitate, confort și siguranță și de atunci a fost un deschizător de drumuri pentru tradiția SL. Hardtop-ul opțional cu ferestrele sale înalte și acoperișul în formă concavă, susținut de montanţi îngusti, amintea de templurile asiatice, care i-au adus rapid lui W 113 porecla de “Pagoda”.

Modelele SL din seria de modele R 107 și-au făcut debutul în primăvara anului 1971. Pentru prima dată în istoria Mercedes-Benz SL, motoarele cu opt cilindri au fost utilizate pe versiunile 350 SL și 450 SL. În 1974, 280 SL a urmat cu un motor cu șase cilindri, pentru prima dată un total de trei motoare fiind disponibile la ofertă. Seria de modele emana eleganţă şi soliditate. Performanța de impact a acestei mașini cu două locuri a fost cu mult înaintea timpului său. R 107 a fost construit timp de 18 ani – un record!

La Salonul Auto de la Geneva din 1989, Mercedes-Benz a prezentat următoarea generație, SL-ul seriei de modele R 129. Nişte elemente automate de protecţie în caz de răsturnare, care îşi fac apariţia în doar 0.3 secunde chiar și cu hardtop-ul închis, a fost un semn distinctiv al industriei.

Cu acest vehicul, marca a lovit fix în ţintă: capacitatea de producție a fost în curând complet rezervată, iar unii clienți au acceptat perioade de livrare de câțiva ani! Modelele de top cu 12 cilindri – 600 SL/SL 600 (394 CP) și SL 73 AMG cu motor V12 de 7.3 litri și 525 CP – sunt în prezent adevărate legende.

În 2001, următoarea generație SL cu codul intern R 230 și-a făcut debutul. Cea mai izbitoare inovație a sa a fost acoperișul retractabil Vario din oțel, astfel încât pentru prima dată în istoria Mercedes-Benz SL a permis combinarea unei decapotabile şi a unui coupe într-o singură maşină.

În linii generale, designul seriei de modele R 230 a combinat tradiția și viitorul prin intermediul unor detalii izbitoare. Iar cota AMG a crescut semnificativ în această generație SL: aproape o treime din toate R 230 aveau motoare AMG. Partea de sus a gamei a fost SL 65 AMG Black Series cu ai săi 670 CP.

În ianuarie 2012, pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a SL, seria de modele R 231 a fost dezvăluită la Salonul Auto Internațional Nord-American (NAIAS) din Detroit. Un accent al noului design a fost pe reducerea greutății mașinii sport prin numeroase măsuri. Disponibil la cerere a fost MAGIC SKY CONTROL – acoperişul din sticlă cu tentă reglabilă şi transparentă.

Noul Mercedes-AMG SL (R 232) este cea mai recentă reeditare a unei icoane. Mașina sport și marca de performanță au prezentat-o în 2021. Cu un top clasic moale și un caracter sportiv, se încadrează perfect în istoria genială. În același timp, luxosul roadster cu patru locuri este deosebit de potrivit pentru utilizarea de zi cu zi și își pune puterea pe șosea cu tracțiune integrală pentru prima dată.

Echiparea tehnologică completă include elemente importante, cum ar fi suspensia AMG ACTIVE RIDE CONTROL cu stabilizare activă a ruliului, direcția pe puntea din spate, sistemul opțional de frâne carbo-ceramice sau farurile standard DIGITAL LIGHT cu funcție de proiecție.

Mercedes-AMG din Affalterbach a dezvoltat noul SL complet independent, ca un model performant de lux consistent. Lansarea pe piață are loc prin două versiuni cu motoare V8 biturbo. Din 22 martie Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+ şi SL 63 4MATIC+ pot fi configurate şi comandate.

În Germania cu TVA inclus costă minimum 158.240,25 şi 187.097,75 euro! În România preţurile sunt de 169.308,11 şi 198.520 euro, iar în Republica Moldova – 158.790 şi 184.690 euro respectiv.

Cmentariile sunt închise