(VIDEO) Minimum patru kilometri de cabluri! Ce altceva mai ascunde sub corp noul Audi RS Q e-tron

Până la startul celei de-a 44-a ediţii a faimosului Raliu Dakar au rămas mai puţin de 100 de zile. Pentru Audi Sport acest lucru înseamnă începutul unei adevărate curse contra timpului.

 

Audi abordează una dintre cele mai mari provocări din motorsportul internațional, folosind în mod deliberat un concept unic. Noul Audi RS Q e-tron are un sistem de propulsie electric cu două unități motor-generator (MGU) din Formula E. În timp ce vehiculul este în mișcare, bateria de înaltă tensiune este încărcată de un convertizor de energie format dintr-un motor TFSI eficient de pe o maşină DTM și un alt MGU.

“Prototipul modelului Audi RS Q e-tron a fost creat în aproximativ 12 luni. Lansarea pe 30 iunie 2021 în Neuburg an der Donau și startul din 1 ianuarie 2022 în Ha’il (Arabia Saudită) sunt separate de doar șase luni. Este un timp foarte scurt pentru a ne pregăti pentru un proiect atât de complex. Nu pot sublinia acest lucru suficient de des: Audi RS Q e-tron este cel mai sofisticat vehicul în ceea ce privește tehnologia pe care Audi Sport a implementat-o ​​vreodată în curse”, spune Julius Seebach, director general al Audi Sport GmbH și responsabil pentru motorsport la Audi.

Andreas Roos, lider de proiect pentru toate activitățile din motorsport susținute de fabrică, nu poate decât să confirme că:

“Dakar este extrem de provocator – chiar și pentru un vehicul alimentat convențional. Cu conceptul nostru de propulsie, provocarea este în mod clar mai mare. Șasiul și suspensia nu implică diferențe majore, dar avem mult mai multe componente în mașină care trebuie să fie nu numai performante, ușoare și să funcționeze fiabil în condițiile extreme ale Dakar. De asemenea, trebuie să fie perfect armonizate și să lucreze împreună fără probleme.”

Un vehicul Dakar propulsat tradiţional are două componente majore: motorul cu ardere internă și transmisia. Pentru comparaţie, în Audi RS Q e-tron există un motor electric pe puntea din față, un motor electric pe puntea din spate, o baterie de înaltă tensiune și un convertizor de energie, format dintr-un alt motor MGU și un benzinar turbo.

“Fiecare dintre aceste componente, de exemplu, necesită un sistem de răcire dedicat. Asta înseamnă că avem doar un singur sistem de răcire în mașină, ci chiar șase, inclusiv sistemul de răcire interioară și sistemul de aer condiționat pentru șofer și copilot.”

Ambalarea este o altă problemă majoră cu un vehicul atât de complex.

“A trebuit să folosim fiecare centimetru pentru a găzdui toate componentele din mașină. Asta vine cu prețul ușurinței de service. De exemplu, schimbarea diferențialului pe puntea față necesită mult timp în acest moment. Acest lucru trebuie realizat mai rapid la Dakar și este una dintre problemele la care lucrăm în prezent sub presiune masivă a timpului.”

Evident, condițiile speciale de la Raliul Dakar joacă la fel un rol: nisip, apă, frig și diferențe majore de altitudine. 

“Avem o cantitate foarte mare de electronice sensibile și multe componente electrice în mașină pe care trebuie să le protejăm împotriva nisipului și apei cât mai eficient posibil. Am învățat multe în testele pe care le-am făcut până acum și încercăm să implementăm toate descoperirile noastre în mașinile de raliu la timp pentru Raliul Dakar.” 

O mare parte a lucrării se referă la software, sisteme electrice și electronice. 

“Avem două unități centrale de control și aproximativ patru kilometri de cabluri în vehicul – asta fără a lua în calcul cablurile de înaltă tensiune. Interacțiunea tuturor componentelor grupului propulsor și a bateriei de înaltă tensiune este, de asemenea, extrem de complicată. Dacă ceva nu se potrivește acolo, mașina se va opri.”

Numărătoarea inversă marchează şi startul asamblării maşinilor de curse la întreprinderea Audi Sport din Neuburg an der Donau. Deoarece modelul Audi RS Q e-tron va călători și pe drumurile publice în competiții cross-country, fiecare vehicul primește omologare rutieră, inclusiv acceptul individual aferent. 

În același timp, programul de dezvoltare până în decembrie va mai include un număr mare de stații suplimentare – cum ar fi camera climatică Audi pentru a simula temperaturile și diferențele de altitudine predominante la Dakar și un test de pendul pe o platformă de testare specială. 

La linia de start a Raliului Dakar vor fi scoase trei astfel de maşini.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/