(video) Minorul care a încercat să spargă o mașină în centrul orașului Chișinău are experiență de la o vârstă mai fragedă
Minorul care a încercat în weekend să spargă o mașină în centrul orașului Chișinău are experiență de la o vârstă mai fragedă. În spațiul online au fost publicate imagini cu o altă situație, când a fost prins în flagrant, deja urcat la volanul unui Logan. Totul s-a întâmplat, la fel pe timp de zi, în parcarea unui centru comercial de lângă Bulevardul Dimitrie Cantemir.
Atenție, imagini care conțin cuvinte necenzurate!
Natalia Stati, ofițer de presă la Poliția Capitalei, ne-a comunicat că acest caz a fost înregistrat în 2023. Cum s-a procedat atunci în privința aplicării pedepsei nu am mai putut afla.
Oricum, declarații doar din comentariile filmulețului de pe TikTok confirmă faptul că minorul de 10 ani are ceva experiență în a deteriora mașini. Unii oameni vorbesc despre spargeri comise și acum doi ani, deci când avea o vârstă de opt ani.
Micul ”tâlhar” ar avea cel puțin un tutore, reieșind din informația privind citarea părinților de a se prezenta la sectorul de poliție după cazul de duminică, care a fost văzut de peste patru milioane de oameni. Însă există și voci care spun că ar fi orfan și poliția nu poate face nimic dat fiind vârsta sa.
Totuși, rămâne neclar un lucru: el comite toate aceste fărădelegi în timpul liber sau în genere nu este elev la vreo școală?…
De ce nu poate fi sancționat cu privațiune de libertate un astfel de copil, pe care mulți ar dori să-l vadă închis în vreun penitenciar pentru minori?
Conform legislației în vigoare, este pasibilă de răspundere contravențională persoana fizică responsabilă care, în momentul săvârșirii contravenției, are împlinită vârsta de 18 ani. Totodată, potrivit Codului Contravențional, persoane cu vârste cuprinse între 16-18 ani sunt, de asemenea, pasibile de răspundere, însă doar pentru săvârșirea unor fapte prevăzute de câteva articole din Cod.
Aceeași lege mai spun că, în cazul minorului care a săvârșit o faptă ce se încadrează în dispoziţia normei din partea specială a cărţii întâi, agentul constatator, procurorul sau instanţa de judecată expediază materialele cauzei contravenţionale autorităţii administraţiei publice locale pentru problemele minorilor. La demersul agentului constatator, instanţa de judecată poate aplica faţă de minor măsuri de constrângere cu caracter educativ conform art.104 din Codul Penal.
Iar conform Codului Penal, persoana în vârstă de până la 18 ani, care a săvârșit pentru prima oară o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă, poate fi liberată de răspundere penală în conformitate cu prevederile procedurii penale dacă s-a constatat că a sa corectare este posibilă fără a fi supusă răspunderii penale.
Persoanelor liberate de răspundere penală, în conformitate cu cele enunțate mai sus, li se aplică măsurile de constrângere cu caracter educativ, prevăzute la art.104:
Dacă aţi surprins vreo situaţie interesantă/riscantă, în Chişinău sau pe drumurile din ţară, scrieţi-ne şi trimiteţi-ne imagini foto/video în calitate maximă AICI (selectaţi via link şi lăsaţi-ne linkul generat), pe pagina noastră de Facebook sau la adresa contact@autoblog.md, iar noi o vom transforma în ştire care va fi auzită şi de autorităţi!
Cmentariile sunt închise