(video) Moldova: Peste 50 de autovehicule, cu peste 100 de persoane în ele, au fost deblocate din nămeţi
În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au fost alertați să intervină în mai multe situații, în mare măsură pentru deblocarea mijloacelor de transport, rămase împotmolite în nămeți în urma condițiilor meteo nefavorabile.
De exemplu, un număr de 22 de automobile cu 35 de persoane, printre care trei copii, au fost tractate de salvatori, după ce acestea au rămas blocate pe traseul R-38 Cahul-Taraclia, în apropierea localității Albota de Jos.
Un alt caz a fost înregistrat în raionul Comrat, pe traseul R-35, în apropierea localității Bașcalia. Acolo, angajații IGSU au efectuat lucrări de tractare a două automobile rămase blocate în zăpadă.
De intervenția pompierilor a fost nevoie și în raionul Cahul, între localitățile Iujnoe și Burlăceni, pentru deblocarea unei ambulanțe care se deplasa spre pacient, iar din cauza condițiilor meteo nefavorabile aceasta nu putea să-și continue deplasarea.
În timpul monitorizării stării drumurilor, pe traseul R-38 Cahul-Vulcănești, angajații IGSU au efectuat lucrări de tractare a 10 automobile în care se aflau 31 de persoane, printre care şase copii.
Mai mult, salvatorii au deblocat din zăpadă un autocar de pe ruta Chișinău-Constanța cu 20 de pasageri, împotmoliți în zăpadă pe traseul R-38 din acelaşi raion, în apropierea localității Moscovei. Ulterior, în timpul deplasării echipajului de salvatori au mai fost tractate 11 automobile în care se aflau 37 de persoane, inclusiv şase minori.
Un alt caz a avut loc în apropierea localității Slobozia Mare din raionul Cahul, unde din cauza ninsorilor abundente au rămas blocate două automobile. La fața locului a ajuns un echipaj de salvatori, care a efectuat lucrări de tractare a autovehiculelor, în care se aflau şapte persoane, printre care doi copii.
Angajații IGSU au intervenit și în orașul Taraclia, pe strada Ștefan cel Mare, pentru a tracta o ambulanță, care se întorcea de la intervenție, iar din cauza drumului cu ghețuș în pantă, nu putea să-și continue deplasarea.
Un alt caz a fost înregistrat în orașul Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia, unde un autocamion a derapat de pe traseu, blocând circulația pentru alți participanți la trafic. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori și pompieri, care au efectuat lucrări de deblocare a autocamionului, astfel fiind permisă circulația transportului pe traseu.
Pentru deblocarea automobilelor din nămeți, care au derapat de pe traseu și au rămas blocate în decor, angajații IGSU au intervenit şi în raionul Criuleni, localitatea Goianul Nou, dar și în raionul Căușeni, localitatea Florica.
În acest context, IGSU atenționează repetat oamenii despre riscul consecințelor în condiții de vreme complicată. Salvatorii și pompieri îndeamnă cetățenii să nu pornească la drum, decât dacă nu este o necesitate stringentă.
În cazul în care deplasarea nu poate fi amânată, salvatorii recomandă conducătorii auto să-ți echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri antiderapante.
Mai mult, pornirea la drum trebuie efectuată doar după ce persoanele s-au îmbrăcat în haine calde de iarnă și au luat cu ei băuturi calde. În situații excepționale, persoanele sunt îndemnate să apeleze Serviciul 112.
Cmentariile sunt închise