(video) Monterey Car Week 2024: Premieră mondială – Noul Lamborghini Temerario

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Automobili Lamborghini prezintă Temerario, noua mașină super sport echipată cu un propulsor hibrid V8 biturbo care redefinește însăși conceptele de performanță, plăcere de a conduce și confort. Temerario este al doilea model din gama Lamborghini High Performance Electrified Vehicle (HPEV), după Revuelto.

Vedetă la Monterey Car Week 2024, Temerario se prezintă ca noul punct de referință în segmentul mașinilor super sport, datorită performanțelor care întrec clasa!

În conformitate cu tradiția Lamborghini de a numi modelele de mașini după tauri de luptă celebri, Temerario este numele unui taur care a luptat în 1875. Temerario înseamnă feroce, curajos.

Unitate de propulsie

  • Cu noul Temerario, Lamborghini adoptă o abordare complet nouă, cu mulți ani de dezvoltare, oferind un sistem de propulsie fără precedent pentru o mașină super sport, compus dintr-un concept de motor cu ardere internă biturbo cu turație extrem de mare, combinat cu trei motoare electrice.
    • Noul V8 biturbo de 4.0 litri are o putere specifică de 200 CP pe litru și funcționează împreună cu un motor electric cu flux axial răcit cu ulei, complet integrat în carcasa V8. Propulsia este susținută de două motoare electrice pe puntea frontală.
    • Noul V8 (L411) livrează 800 CP (9000-9750 rpm) și 730 Nm (4000-7000 rpm).
    • Motorul electric, aflat în poziția P1 (între motorul V8 și cutia de viteze), asigură un răspuns imediat începând de la turația joasă a motorului și continuă în mod constant prin schimbarea treptelor de viteză, funcționând ca un “umpletor de goluri de cuplu” și îmbunătățind răspunsul tranzitoriu, oferind senzația de progresie liniară și fără limite până la 10.000 rpm!
    • Putere totală sistem – 920 CP! Face 0-100 km/h în 2.7 secunde și atinge maximum 343 km/h (greutatea mașinii fiind de 1.690 kg).

Detalii despre motorul principal

  • Datorită celor două turbocompresoare mari, eficiența și performanța sunt crescute la turații maxime. Acestea sunt amplasate compact în V-ul motorului (dar deasupra) pentru a optimiza ambalarea și gestionarea termică.
    • V8-ul poate ajunge la 10.000 de rotații pe minut: presiunea maximă de supraalimentare a turbocompresoarelor este de 2.5 bar.
    • Turbinele sunt controlate cu ajutorul unei wastegate electrice și a unui senzor de viteză a roților. Lamborghini a proiectat cutii de filtrare a aerului cu cartușe tubulare, făcându-le extrem de compacte pentru a crea spațiu și a deveni și mai eficiente.
  • În centrul carcasei arborelui cotit se află un arbore cotit cu plan plat, cu un unghi de 180 de grade între coturi. Acest arbore cotit, care este utilizat de obicei în motoarele de curse, asigură un comportament fluidodinamic optim datorită ordinii egale de aprindere în comparație cu arborele cotit în plan transversal, precum și un sunet unic.
  • Bielele din titan reduc masele rotative și oferă proprietăți excelente ale materialului în ceea ce privește rezistența și ușurința, reducând greutatea.
  • Materialul de turnare al motorului constă din A357+Cu, același utilizat în aplicațiile din motorsport.
  • Degetele care acționează supapele cilindrilor sunt deosebit de robuste și fiabile, fiind acoperite cu DLC (Diamond Like Carbon). Pot rezista la turații de până la 11.000 rpm – o gamă rezervată anterior motoarelor de curse din motorsport. Acesta este, de asemenea, locul de unde inginerii s-au inspirat pentru conceptul de dispunere a motorului.
  • Așa cum se întâmplă de obicei în motorsport, majoritatea unităților auxiliare sunt amplasate pe o parte, inclusiv cele două pompe de apă pentru intercooler și răcirea motorului, precum și supapa controlată electronic pentru controlul fin al temperaturii. Pompele de ulei și de apă, care sunt dispuse în serie pe partea dreaptă a motorului, sunt acționate până la o turație specifică – 7800 rpm.
  • Inginerii au integrat rezervorul de ulei într-o parte a motorului, care funcționează conform principiului carterului uscat, cu pompe de curățare cu cinci trepte. Ca urmare, unitatea de propulsie este plată și așezată jos în Temerario, coborând centrul de greutate al vehiculului, îmbunătățind în același timp caracteristicile sale de manevrabilitate.
  • Un sistem de răcire cu apă nou proiectat asigură un regim de temperatură echilibrat. Răcirea internă a capetelor de cilindru a fost extrem de rafinată prin utilizarea tehnologiei de imprimare 3D pentru miezul de turnare, permițând o răcire uniformă a camerei de ardere și o rezistență ridicată la lovituri.
  • Injecția directă de benzină atomizează combustibilul extrem de fin în cele opt camere de combustie la o presiune de până la 350 bar, asigurând astfel o ardere rapidă și curată.

Sunetul este o poveste aparte

  • Pentru sunetul motorului s-au investit eforturi tehnice semnificative în dezvoltarea unei experiențe audio unice și inconfundabile. Pentru a se asigura că crescendo-ul de până la 10.000 rpm oferă un sunet emoțional, sportiv, Lamborghini integrează diverse măsuri tehnice și le îmbogățește cu efecte de modulare de înaltă frecvență. O conexiune specială între bancurile motorului îmbunătățește efectul sonor în funcție de turația motorului.
  • În funcție de modul de conducere, toba de eșapament și supapa de evacuare acționează în gama de turații joase pentru a îmbunătăți confortul acustic. În același timp, diferitele moduri de condus sunt clar diferențiate prin reglajul acustic. Un sistem de evacuare direcționat de la colector la țevile de eșapament subliniază, de asemenea, acustic procesele de ardere ale motorului. Lamborghini garantează un sunet clar și curat datorită traseului neted al țevilor.
  • Înălțimea și poziția de-a lungul axei transversale a țevilor de eșapament concentrează și mai mult acuitatea motorului cu o componentă de înaltă frecvență, subliniind astfel puterea acestuia. În plus, Lamborghini a proiectat suporturile motorului și caroseria în așa fel încât unitatea să aibă un caracter plat al arborelui cotit, care poate fi simțit de șofer la turații ridicate ale motorului și sub sarcină maximă. Datorită arborelui cotit plat, în care pivoții manivelei se află la un unghi de 180 de grade, V8 biturbo produce vibrații subtile.
  • Lamborghini face ca amplitudinea acestor vibrații să fie mai pronunțată la turații mari ale motorului, ceea ce sporește impresia generală de viteză și putere la turații mari. Inginerii de sunet reușesc, de asemenea, să transporte acustica plăcut sportivă în interior și, în același timp, să accentueze frecvențele dorite prin intermediul pieselor și panourilor ușoare ale caroseriei. Vibrațiile ușoare transmise către cadru oferă o experiență senzorială completă, pe lângă coloana sonoră palpitantă. Pe măsură ce turația motorului crește, vibrațiile scaunului se intensifică, în special la turații mai mari ale motorului, de până la 10.000 rpm: o gamă de turații cunoscută anterior doar din motorsport.
  • În plus, un simpozitor de sunet suplimentar emite unde acustice în interior, creând o experiență auditivă captivantă în fiecare mod de condus. Lamborghini a proiectat, de asemenea, un peisaj sonor complet diferit pentru diferitele moduri de condus.
Sunetul motorului V8

Trei motoare electrice pentru asistență

  • Noua transmisie încorporează trei motoare electrice. Cu o putere de 110 kW fiecare, motoarele electrice fac parte integrantă din strategia trenului de rulare. Două motoare electrice cu flux axial, răcite cu ulei, cu o putere totală de vârf de 220 kW și un cuplu de până la 2150 Nm (puterea continuă este de 60 kW) antrenează puntea față atunci când este necesar pentru a obține tracțiune integrală.
  • Puntea față electrică cântărește doar 73 de kilograme, iar fiecare motor electric doar 15.5 kilograme.
  • O provocare majoră a fost proiectarea grupului motopropulsor pentru a fi cât mai compact posibil. Pentru a realiza acest lucru, inginerii au integrat motorul electric în carcasa V8-ului, direct, fără un ambreiaj intermediar. Acest lucru umple orice decalaj turbo, indiferent cât de mic, la orice viteză, oferind un cuplu de 300 Nm. Întreaga unitate de propulsie electrică este amplasată compact între motorul cu combustie și transmisia cu ambreiaj dublu. Acest motor electric funcționează, de asemenea, ca demaror și generator trifazat.
  • În plus, cele două motoare electrice de pe puntea frontală pot transforma noul Temerario într-o mașină super sport complet electrică cu tracțiune față. În acest fel, Temerario produce cu până la 50% emisiile de CO2 comparativ cu Huracán.

Baterie

  • Un pachet de baterii litiu-ion cu putere specifică ridicată (4500 W/kg) este situat în tunelul central, menținând centrul de greutate al mașinii cât mai jos posibil și asigurând o distribuție optimă a greutății. Bateria este protejată de un strat structural inferior și este conectată la motoarele electrice frontale, la motorul electric posterior și la o unitate de reîncărcare integrată.
  • Bateria are o lungime de 1550 mm, o înălțime de 301 mm și o lățime de 240 mm, conținând celule de tip pungă cu o capacitate totală de numai 3.8 kWh. Atunci când încărcarea scade la zero, bateria poate fi încărcată de la priză de casă ori de la un terminal cu până la 7 kW (complet în 30 de minute). De asemenea, poate fi reîncărcată prin frânare regenerativă de la roțile frontale sau direct de la V8.
  • Datorită e-osiei, Temerario încorporează sistemul Lamborghini Dinamica Veicolo (LDV) 2.0. Vectorizarea electrică a cuplului sporește agilitatea mașinii în virajele înguste, precum și stabilitatea în virajele luate cu mare viteză, distribuind cuplul în mod optim la fiecare roată. Spre deosebire de sistemele convenționale, noua vectorizare a cuplului intervine asupra frânelor doar atunci când este strict necesar, pentru a maximiza eficiența și a asigura un stil de condus mai natural, precum și un nivel de performanță și mai ridicat. La frânare, e-osia și motorul electric spate contribuie la decelerare, reducând stresul asupra frânelor și reîncărcând în același timp bateria.

Cutie de viteze cu dublu ambreiaj

  • Un DCT cu opt trepte este instalat transversal în spatele motorului V8, dar nu este un DCT standard. Un arbore gol suplimentar este utilizat pentru a partaja aceleași sincronizatoare pentru diferite căi de cuplu ale angrenajului. Fără componente electrice, noul DCT e mai ușor decât cel de pe Huracan și schimbă mai repede. Are 560 mm lungime, 750 mm lățime și 580 mm înălțime.
  • Cu noul DCT, șoferii experimentează timpi de schimbare extrem de rapizi chiar și în cazul unui stil de condus foarte sportiv și al condusului zilnic. În special retrogradările continue sunt ușoare: la frânare și la apăsarea și menținerea simultană a padelei din stânga volanului, trepte coboară secvențial. Treapta a opta cu raport lung reduce turația motorului, ceea ce contribuie la optimizarea consumului de combustibil și îmbunătățește manevrabilitatea la viteza de croazieră.
  • Cutia de viteze include și un sistem mecanic pentru treapta de marșarier, în timp ce pe Revuelto lipsește.

Design exterior creat de la zero

  • Măsoară 4706 x 1996 x 1201 x 2658 mm. Huracan EVO are 4520 x 1933 x 1165 și un ampatament de 2620 mm.
  • De la prima vedere, Temerario dezvăluie ADN-ul Lamborghini în silueta sa tipică: linii clare și puriste, console scurte și compacte, aerodinamică integrată și un nas îndrăzneț de rechin. Limbajul de design Lamborghini a evoluat pentru a crea o nouă semnătură hexagonală a luminilor de zi (DRL), făcând-o puternic recognoscibilă și identificabilă de la mare distanță. Dar conceptul hexagonal poate fi regăsit ca temă principală de design în întreaga mașină.
  • Luminile de zi hexagonale încorporează un tunel de aer. În plus, canalele de aer poziționate sub faruri îmbunătățesc performanțele aerodinamice și răcirea sistemului de frânare frontal. Farurile ascuțite și elegante sunt ușor suprapuse de capotă, inspirându-se din lumea motocicletelor sport. Lamele de ghidare a aerului conectează spoilerul frontal coborât cu capota, în timp ce aripioarele de pe laterale direcționează fluxul de aer de-a lungul flancurilor.
  • Un spoiler spate fix subliniază lățimea mașinii. Partea din spate compactă, dar tehnică, încorporează detalii din motorsport, cum ar fi difuzorul lat care se extinde sub vehicul și țevile de eșapament integrate. Stopurile prezintă noul design hexagonal, permițând, de asemenea, trecerea aerului pentru răcirea motorului. Acoperișul este, de asemenea, funcțional în ceea ce privește aerodinamica. Un profil ușor deplasat spre spate direcționează aerul direct către aripa spate integrată.
  • Designerii au integrat aproape invizibil prize de aer și în spatele habitaclului, deasupra umărului sculptat. Lamborghini prezintă motorul V8 biturbo deschis, ca motorul unei motociclete sub un capac transparent.
  • Mașina are un frunk de 112 litri. Alte obiecte de zi cu zi pot fi depozitate în spatele scaunelor.
  • Bridgestone a apelat la familia sa emblematică de anvelope Potenza pentru a propune anvelope de vară, de iarnă, pe lângă Potenza Sport și Potenza Race proiectate la comandă. Frânele sunt carbon ceramice.

Interior

  • Combinația dintre ecranele digitale și butoanele mecanice și fizice, cum ar fi butonul iconic de pornire sau volanul inspirat de mașinile de curse, are ca rezultat experiența unică de interacțiune cu pilotul.
  • Scaunele sport noi, reglabile electric și confortabile sunt standard. Scaunele sport opționale cu carcasă dublă din fibră de carbon cuprind ocupanții ca o mănușă perfect adaptată. Scaunele sunt disponibile în mai multe culori diferite și în patru modele diferite de cusături.
  • Niciun alt scaun Lamborghini nu oferă în prezent o gamă atât de largă de opțiuni precum scaunul confort nou-dezvoltat din Temerario: este reglabil în 18 direcții, e încălzit și ventilat.
  • Lamborghini utilizează materiale de cea mai bună calitate, cum ar fi carbonul, pielea și Corsatex by Dinamica în întregul interior, combinându-le pentru a crea o experiență interioară de înaltă calitate cu o senzație specială. De asemenea, multe elemente interioare pot fi comandate opțional din fibră de carbon.
  • În plus față de materialele ușoare elegante, clienții pot găsi elemente clasice, cum ar fi “butonul Power” Start/Stop inspirat din aviație; maneta e-gear; și indicatorul roșu “line-up” de pe volan pentru a sublinia sportivitatea extremă.
  • Gurile de aerisire hexagonale iconice sunt integrate elegant în cockpit, iar consola centrală are spațiu pentru un smartphone și un portofel. Volanul nou dezvoltat, cu elemente opționale din carbon, se inspiră din lumea curselor și permite pilotului să controleze principalele funcții de conducere. Pe el se află comenzi precum cel de ridicare a punții frontale sau cel de Launch Control.
  • Noul concept de șasiu spaceframe crește spațiul pentru cap cu 34 mm și spațiul pentru picioare cu 46 mm, plus o creștere de 4.8° a vizibilității. Lamborghini spune că la bord se vor simți confortabil pasageri cu o statură de până la doi metri, inclusiv cu căști pe cap.

HMI, infotainment și conectivitate

  • Noul Temerario este numit cea mai avansată mașină din istoria Lamborghini din punct de vedere multimedia. Comparativ cu Huracán, conectivitatea este semnificativ mai avansată, oferind utilizatorilor servicii și funcții legate de utilizarea zilnică a mașinii, alături de altele concepute special pentru plăcerea de a conduce pe șosea sau pe circuit. Utilizatorii pot profita de un sistem de navigație cu actualizări ale hărților prin OTA și informații în timp real despre trafic și puncte de interes. Apple Car Play și Android Auto se conectează wireless.
  • Pentru prima dată, copilotul are propriul său ecran subțire și informativ (9.1 inchi), pe care îl poate utiliza pentru a apela informații despre condus și funcțiile vehiculului.
  • Noua interfață om-mașină (HMI) “Pilot Interaction” servește drept centru de informații al lui Temerario. Lamborghini a dezvoltat noua grafică și noul design exclusiv pentru Temerario, evoluând noul ADN de design grafic început la Revuelto. Un nou ecran de 8.4 inchi e montat pe consola centrală. În spatele volanului e unul de 12.3 inchi.
  • Pe Temerario mai debutează și sistemul Lamborghini Vision Unit (LAVU), o opțiune care, prin intermediul a trei camere și a unei unități de control dedicate, permite trei noi servicii la bord: Lamborghini Telemetry 2.0 (include peste 150 dintre cele mai importante circuite din lume), Memories Recorder și Dashcam.
    • Cele trei camere de înaltă definiție sunt poziționate astfel încât să încadreze atât habitaclul, cât și șoseaua, pentru a înregistra video condusul, dar și emoțiile pasagerilor.
    • Imaginile și datele pot fi partajate într-un videoclip personalizat datorită unui editor video integrat în aplicația mobilă.
  • Aplicația Lamborghini Unica extinde experiența chiar și atunci când motorul Temerario este oprit. Utilizând un smartphone sau un Apple Watch, utilizatorii își pot monitoriza continuu mașina. În plus, prin intermediul aplicației este posibilă implementarea unei serii de operațiuni de control de la distanță.
  • Una dintre caracteristicile de siguranță și protecție de pe Temerario este sistemul Lamborghini Connect Vehicle Tracking System (LCVTS), care detectează în mod proactiv utilizarea neautorizată a mașinii și notifică proprietarul prin intermediul aplicației, precum și Centrul de operațiuni de securitate, pentru a activa prompt procedurile necesare.
  • Sistemul audio de la bord este creat de Sonus faber.

Personalizare și pachet opțional Alleggerita

  • Noul Temerario este lansat cu două noi culori dedicate: Blu Marinus și Verde Mercurius. Însă peste 400 de culori și livrele speciale vor fi disponibile, oferind clienților posibilități aproape infinite de personalizare prin programul Lamborghini Ad Personam.
  • Noile jante de 20 inchi în față și de 21 inchi în spate sunt disponibile în trei modele și materiale diferite: jante turnate (trei culori), forjate (patru culori) și din carbon.
  • Este oferită și o gamă largă de elemente din fibră de carbon pentru exterior și interior. Însă, pentru prima dată când un Lamborghini debutează pe piață, acesta va fi disponibil cu pachetul Alleggerita (greutate redusă).
    • Acesta reduce greutatea mașinii cu 12.65 kg numai prin componentele caroseriei sau un total de peste 25 kg prin, suplimentar, elementelor ușoare de la interior, geamuri din sticlă ușoară sau policarbonat, jantele din carbon și toba de eșapament din titan.
    • Mai mult, cu acest pachet, mașina produce cu 67% mai multă sarcină aerodinamică.
  • De asemenea, este disponibil un pachet alternativ Carbon Pack, care include un difuzor spate, capace pentru oglinzile retrovizoare și capace pentru prizele de aer laterale din carbon, contribuind la reducerea greutății cu încă 1.82 kg.

Aerodinamică

  • Absolut toate elementele de caroserie sunt modelate în așa formă încât să contribuie la aerodinamică și răcire suplimentară. Chiar și forma corpurilor oglinzilor retrovizoare este făcută intenționat în acest sens.
  • Noul Temerario produce cu 103% mai multă forță de apăsare aerodinamică în spate, în comparație cu Huracán EVO. Iar cu pachetul Alleggerita crește la +158%.
  • Partea inferioară a caroseriei este echipată cu generatoare de vortexuri: trei perechi de aripioare dispuse ca ramurile unui copac cresc sarcina aerodinamică din spate, ajutând la acțiunea difuzorului care, datorită unei suprafețe cu 70% mai mari față de Huracán EVO și a unui unghi mărit cu 4°, maximizează extragerea verticală a fluxului de aer din partea inferioară.
  • Cererea crescută de răcire dictată de noua motorizare turbo-hibridă a necesitat dezvoltarea unei noi configurații a radiatorului, oferind o îmbunătățire cu 30% a performanței de răcire.
  • În plus, pentru a maximiza performanțele excepționale ale Temerario, a fost dezvoltat un nou concept de răcire a frânelor pentru a optimiza frânarea vehiculului. Rezultatul general este o îmbunătățire totală a performanței de răcire față de Huracán EVO de 20% pentru discuri și 50% pentru etriere.
  • Partea din spate încorporează o soluție deja testată cu succes pe Revuelto. Canalele de ventilație ale discurilor din spate sunt alimentate printr-o conductă NACA poziționată în partea din față a carcasei roții din spate. Aceasta colectează fluxul de energie ridicată de sub caroserie și îl direcționează către conducta de răcire a frânelor.

Spaceframe

  • Complet nou este șasiul din aluminiu care, datorită utilizării unui aliaj ultraușor de ultimă generație cu rezistență ridicată, crește semnificativ rigiditatea torsională și contribuie la o dinamică excelentă a condusului.
  • Realizat în întregime din aluminiu, cadrul lui Temerario debutează cu un nou aliaj de înaltă rezistență pentru piese turnate la presiune înaltă; utilizarea de extrudate hidroformate de înaltă rezistență; și o creștere a numărului de piese turnate goale cu secțiuni subțiri închise din inerție, obținute prin utilizarea de miezuri interne.
  • Aceste tehnologii au permis reducerea la minimum a complexității constructive a cadrului spațial și optimizarea greutății, în timp ce, în același timp, noul sistem de propulsie hibrid adoptă cu peste 50% mai puține componente comparativ cu aceiași parametri de pe Huracán.
  • În plus, Temerario încorporează o reducere semnificativă a numărului de suduri termice: cu peste 80% mai puțină lungime totală a cordonului de sudură în comparație cu Huracán.
  • Noul arhetip de construcție a permis obținerea unor creșteri ale rigidității torsionale de peste 20% în comparație cu spaceframe-ul generației anterioare.

Experiență de conducere

  • Temerario oferă 13 experiențe de conducere care fac ca mașina super sport să fie versatilă și capabilă de emoții atât în condusul zilnic, cât și pe bordurile unui circuit.
  • Modurile de condus pot fi selectate prin rotoarele de pe volan: Città, Strada, Sport, Corsa și Corsa Plus (ESC Off – controale electronice dezactivate).
  • Împreună cu sistemul hibrid, debutează și trei noi moduri de condus dedicate: Recharge, Hybrid și Performance.
    • Città poate fi utilizată atât în modul Hybrid (complet electric, cu o putere maximă de 190 CP), cât și în modul Recharge, pentru a permite V8-ului să reîncarce rapid bateria dacă este necesar.
    • Strada este ideal pentru traseele extraurbane și călătoriile lungi pe autostradă. Motorul V8 susține întotdeauna motoarele electrice, cu o putere maximă de 800 CP în modul Hybrid și 725 CP în modul Recharge.
    • În celelalte moduri superioare este valabilă puterea maximă de 920 CP.
  • Opțiunea Drift Mode își face debutul și pe Temerario, pentru a ajuta șoferul să genereze o supravirare controlată și să maximizeze distracția la volan. Drift Mode este reglabil în funcție de trei niveluri diferite.

Prețul de start al mașinii nu a fost anunțat deocamdată. Vezi aici și broșura oficială a mașinii.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise