(video) Noile Dacia Duster, Skoda Kodiaq și Mercedes-Benz E-Class, printre modelele testate de Euro NCAP

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, Euro NCAP publică rezultatele unei noi sesiuni de crash teste înainte ca să plece în vacanța vară. S-au evaluat destul de multe mașini și practic toate au primit nota maximă. Din păcate, noul Duster nu a reușit să devină mai solid în ce privește siguranța pasivă și activă. A rămas la același rating general de trei stele precum generațiile sale anterioare.

Conform notei oficiale ale Euro NCAP, strategia de vânzări “fără complicații” a Dacia este bine cunoscută, marca renunțând anterior la tehnologia de siguranță activă în favoarea accesibilității. Și Suzuki a fost mult timp un producător de mașini mici, simple și accesibile. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că noile Duster și Swift ies din testele Euro NCAP cu nu mai mult de trei stele.

Cu toate acestea, legislația europeană insistă acum ca toate mașinile să fie echipate cu frânare autonomă de urgență, sisteme de menținere în bandă, limitatoare inteligente de viteză și detectarea oboselii șoferului. Noile Duster și Swift îndeplinesc această obligație, dar nu fac mult mai mult, în ciuda faptului că sunt echipate cu aceste tehnologii.

În ceea ce privește siguranța activă, standardele Euro NCAP pentru ratingul de 5 stele sunt considerabil mai ridicate decât cele legislative. Protecția ocupanților acestor mașini arată, de asemenea, ambiții limitate, cu niveluri similare, modeste, de protecție a ocupanților adulți. În ceea ce privește protecția copiilor, SUV-ul produs în România de Dacia depășește micul Swift, acesta din urmă oferind o protecție care variază de la marginală la slabă în unele aspecte ale performanței sale.

Iată pentru comparație cum au fost evaluate fostele generații Duster la capitolele: protecție ocupanți adulți, protecție copii, protecție pietoni și asistență electronică.

În schimb, ofertele germane și cehe au, în general, performanțe bune

Noile Mercedes-Benz E-Class, Skoda Kodiaq și gemenii Passat/Superb au obținut câte cinci stele fiecare. Toate patru oferă niveluri exemplare de protecție a ocupanților, Passat și Superb oferind o protecție bună în toate zonele critice ale caroseriei, atât pentru ocupanții adulți, cât și pentru copii, în toate cele patru teste de impact la scară largă.

Cu toate acestea, noul E-Class a fost la limită de a pierde o stea, în ceea ce privește protecția pietonilor, cu doar o fracțiune de punct pentru protecția pelvisului pietonilor

În cadrul aceleiași sesiuni s-au mai făcut teste parțiale ale următoarelor modele

  • Noul BMW X2 este cotat cu cinci stele conform protocoalelor de teste din 2022, fiind fratele geamăn al lui X1 și, precum E-Class, oferă doar o protecție slabă a pelvisului pietonilor.
  • Renault Espace și Rafale primesc, de asemenea, ratinguri din 2022, căci sunt derivate ale lui Austral.
  • A fost testat și noul G-Class electric, fiind adăugat ca variantă la clasa G testată în 2019, obținând respectiv aceleași rezultate de top.

„Această ultimă sesiune de teste dezvăluie o divizare tot mai mare între ambițiile de siguranță ale diferitelor mărci auto. Diferența de stele se datorează parțial segmentelor în care concurează mașinile, dar Euro NCAP consideră că este vorba și de prioritățile unei mărci. Unele, precum Mercedes-Benz, Skoda, VW, BMW și Renault, sunt convinse de angajamentul clienților lor față de siguranță și de valoarea superioară a acesteia în oferta de produse. Pentru Dacia și Suzuki, accentul este pus pe accesibilitate, dar consumatorii nu trebuie să aibă nicio îndoială că există pe piață vehicule concurente pentru Duster și Swift, care oferă niveluri de siguranță considerabil mai ridicate. Acesta este un lucru la care nu se poate pune preț.”

Dr. Michiel van Ratingen, Secretar General Euro NCAP

Rezultatele:

Cmentariile sunt închise