(video) Noul Audi e-tron GT a intrat în producţie pentru că este… noua maşină a Moşului

La Böllinger Höfe pasiunea întâlnește precizia, inovația și sustenabilitatea. Aici a fost lansat de ieri în producție modelul 100% electric Audi e-tron GT. Electromobilul va fi produs alături de supercarul R8!

De asemenea, la Böllinger Höfe totul este orientat spre performanțe superioare și spre protejarea mediului. Astfel, electricitatea și căldura provin integral din surse regenerabile, producția fiind neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Procesul de fabricație este astfel conceput încât să asigure o conservare optimă a resurselor, evitându-se inclusiv utilizarea hârtiei și a ambalajelor.

De asemenea, aluminiul și polimerii sunt materiale folosite în circuite închise și totodată, e-tron GT este primul model Audi proiectat fără niciun prototip fizic!

La unitatea de producție din Neckarsulm, Germania, este lansat în producție cel mai puternic automobil electric al mărcii – Audi e-tron GT. Procesele de producție implementate la unitatea Audi Böllinger Höfe sunt la fel de unice ca automobilul în sine. Niciun alt automobil purtând sigla cu patru inele nu a mai fost vreodată pregătit la fel de rapid pentru producția de serie.

“În calitate de vârf de lance electrică și sportivă al gamei de automobile Audi, e-tron GT se potrivește perfect și în cadrul fabricii din Neckarsulm și în special la unitatea de producție Böllinger Höfe, care este dedicată modelelor sport. Audi e-tron GT este primul model pur electric al mărcii produs pe teritoriul Germaniei, reprezentând astfel și în acest sens un imens pas înainte, spre viitor”, explică managerul fabricii, Helmut Stettner.

Fabrica din Neckarsulm este deja de mai mult timp o unitate cu puternic accent pe modelele hibride, cu cea mai mare densitate de automobile electrificate între unitățile Audi, producând versiunile mild hybrid ale modelelor A6, A7 și A8. Datorită abilităților concertate ale echipei și a eforturilor extraordinare ale membrilor săi, producția de serie a lui e-tron GT a putut fi lansată la timp, în ciuda pandemiei de coronavirus.

Producția lui Audi e-tron GT este neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon

Nu doar conceptul de propulsie al modelului gran turismo este sustenabil, ci mai mult, și întregul proces de fabricare al modelului de la Böllinger Höfe se face remarcat prin amprenta neutră de carbon. Încă de la începutul anului 2020, unitatea din Neckarsulm a început deja să utilizeze exclusiv electricitate ecologică. Iar centrala mixtă, termică și electrică pe bază de biogaz asigură căldura necesară producției la Bölllinger Höfe. De asemenea, Audi folosește sistemul de creditare a carbonului pe bază de proiecte certificate climatic, pentru a compensa emisiile ce nu pot fi încă evitate în totalitate folosind energie din surse regenerabile.

“Urmând exemplul unităților de producție din Bruxelles și Győr, acum și unitatea Bölllinger Höfe a devenit neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Este astfel prima fabrică Audi din Germania cu amprentă de carbon neutră! Aceasta reprezintă un important pas înainte pentru unitatea din Neckarsulm, dar și pentru întregul nostru proiect ce are drept obiectiv producția neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon în întreaga lume până în anul 2025″, a declarat Peter Kössler, Membru al Consiliului de Administrație Audi, responsabil pentru Producție și Logistică.

Logistică verde: transport cu amprentă climatică neutră până la fabrică

Pe calea sa spre producția neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, Audi are o abordare coerentă, luând în considerare întregul lanț valoric. Astfel și procesele logisticii sunt la fel de importante ca producția în sine. De aceea, întregul trafic pe șine din Neckarsulm este neutru din punct de vedere climatic, compania folosind diferite locomotive pe CNG (gaz natural comprimat sau cu sisteme electrice de propulsie pentru a asigura transportul între curtea tirurilor și incintele de producție.

În plus, la inițiativa experților Audi, unul dintre principalii transportatori cu care lucrează Audi folosește acum camioane pe bază de biometan pentru transportul rutier. Mai mult, deja sunt folosite două camioane pe bază de LNG (gaz natural lichefiat) pentru a livra componente spre unitatea de producție, pentru distanțele mai mari. Iar până la finele anului, va mai fi adăugat încă un astfel de camion în flotă. Fiecare dintre acestea reduce emisiile de CO₂ cu până la 20% și oxizii de azot cu aproximativ 85% în comparație cu camioanele diesel obișnuite.

Circuitele închise protejează mediul

Desigur că și în cadrul unității de producție sunt conservate și reciclate resurse importante și materii prime. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este “Circuitul închis al aluminiului”. Acesta este un lanț închis de reciclare pentru resturile din foile de aluminiu ce rezultă din atelierul de prelucrare din Neckarsulm, de pildă de la fabricarea pereților laterali ai modelului Audi e-tron GT. Având o adâncime de fasonare deosebit de mare, de 35 de centimetri între punctul cel mai înalt și punctul inferior, aceste elemente creează umerii pronunțați de deasupra pasajelor roților și blisterele quattro distinctive ale noului e-tron GT.  Datorită “Circuitul închis al aluminiului”, unitatea de producție poate economisi mai multe mii de tone de emisii de CO₂ anual, returnând resturile foilor omogene de aluminiu furnizorului, care le reciclează și le returnează apoi din nou Audi pentru a fi refolosite.

Dar abordarea ecologică nu se oprește la aluminiu. Astfel, motto-ul reciclării polimerilor este: “din vechi facem nou”. Într-un proiect pilot curent, deșeurile de polimeri din asamblarea modelelor A6 și A7 sunt sortate omogen, tocate și apoi procesate în fibre speciale. Aceste filamente sunt apoi folosite de imprimantele 3D pentru procesul de producție.

Echipa internă de imprimare 3D de la Böllinger Höfe este specializată într-o gamă largă de dispozitive ajutătoare pentru asamblare, ce sunt adaptate cu precizie necesităților angajaților. Pentru producția modelului Audi e-tron GT, de pildă, sunt folosite peste 100 de astfel de elemente de suport. Scopul proiectului de reciclare este de a crea un circuit perfect închis de reciclare a polimerilor.

Conservare sistematică a resurselor

Circuitele închise nu sunt însă singurele măsuri implementate pentru conservarea materiei prime. Astfel, e-tron GT este primul Audi a cărui producție a fost planificată fără utilizarea vreunui prototip fizic. Toate etapele asamblării au fost testate virtual, folosind soft-ul dezvoltat intern, precum și aplicații în realitatea virtuală. Acum, acestea sunt folosite cu succes în practica producției de serie.

Totodată și o parte dintre containerele speciale folosite pentru transportul componentelor sensibile au fost, de asemenea, planificate fără prototipuri, folosind doar metoda virtuală. Astfel se economisește metal, dar și ambalajele folosite altfel pentru protejarea pieselor. Deci, conceptele de bază sunt: evitarea deșeurilor și a utilizării hârtiei. Atelierul de tinichigerie și liniile de asamblare au renunțat deja în cea mai mare parte la utilizarea hârtiei. Este economisită hârtie și la proiectele noi, ca de pildă la aplicația pentru întreținere ce elimină necesitatea înregistrărilor uzuale, scrise fizic pe hârtie.

Logistica testează în prezent etichetele digitale, ce vor contribui, de asemenea, în acest sens: etichetele electronice vor înlocui astfel etichetele de hârtie de pe rafturile cu cutii pentru piese. Acestea nu sunt doar eficiente energetic, ci pot fi, de asemenea, foarte ușor reprogramate când intervin modificări, ceea ce reprezintă încă un avantaj esențial comparativ cu etichetele obișnuite. O echipă de proiect de la Audi lucrează și cu furnizorii la soluții adiționale pentru reducerea sistematică a ambalajelor și deci astfel și a deșeurilor.

Mixul perfect de producție smart și manoperă de înaltă precizie

Calitatea superioară, performanțele ridicate și pasiunea pentru detaliu au fost dintotdeauna trăsăturile distinctive ale unității de producție Böllinger Höfe. Aici este produs, de pildă, Audi R8 încă din 2014. Unitatea de fabricare a automobilelor sport ce face parte din unitatea de producție Audi Neckarsulm a fost extinsă, modernizată și reechipată în 2019, pentru integrarea modelului e-tron GT. Aici sunt construite cele mai puternice și rapide modele Audi din producția de serie a mărcii.

“Producerea ambelor modele, ce sunt tehnic total diferite, pe aceeași linie de asamblare este o performanță unică în grup! Integrarea coupeului cu patru uși și cu sistem de propulsie pur electric ne-a transformat unitatea de producție de serie mică de la Audi Böllinger Höfe într-o unitate de producție high-tech, extrem de flexibilă, ce își menține însă caracterul autentic, oarecum artizanal, de manufactură”, a adăugat directorul de producţie Wolfgang Schanz.

Producţia lui e-tron GT a început deşi nu a fost prezentat încă. Audi va accepta comenzi din primăvara lui 2021 pentru noul model gran turismo, după premiera sa mondială care va avea loc la începutul anului viitor (în februarie, conform teaserului de mai jos care prezintă upgrade-ul Moşului).

https://www.youtube.com/watch?v=aBG1xVfgaR8

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-noul-audi-rs-5-sportback-visul-noului-mos-craciun/

Cmentariile sunt închise