(video) Noul Audi RS Q e-tron la Raliul Dakar: Început cu succes într-o nouă eră

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cea mai complexă mașină de curse din istoria Audi până în prezent și-a trecut cu brio botezul de foc la Raliul Dakar. Toate cele trei mașini Audi RS Q e-tron au stăpânit cel mai dur raliu off-road din lume la debutul lor în Arabia Saudită. În total au parcurs aproximativ 24.000 de kilometri în deșert – aproape de trei ori mai mult decât cei 8.700 de kilometri de teste pe care Audi îi parcursese anterior. 

Echipajul Mattias Ekström/Emil Bergkvist a terminat pe locul nouă la Jeddah în clasamentul general. Odată cu apariția mobilității electrice, Audi a inaugurat o nouă eră în raliurile off-road.

„Audi și-a îndeplinit rolul de pionierat în Raliul Dakar încă de la început. Conceptul de propulsie alternativ al lui Audi RS Q e-tron a îndeplinit toate așteptările cu transmisia electrică, bateria de înaltă tensiune și convertorul de energie extrem de eficient. 

De mai bine de patru decenii, marca noastră a impresionat în mod repetat cu inovațiile sale în sportul cu motor – inclusiv în cel mai dur raliu din lume. Audi a dezvoltat RS Q e-tron până la pregătirea operațională în puțin peste un an. Datorită grupului motopropulsor electric extrem de eficient, cele trei mașini de curse concurează în noua clasă T1 Ultimate pentru vehicule cu emisii scăzute. 

Prototipurile Audi au făcut istorie ca primii reprezentanți ai acestei noi clase și au obținut victorii de etapă.”

Oliver Hoffmann, membru al Consiliului de Administrație al Audi pentru Dezvoltare Tehnică



Stéphane Peterhansel, deținătorul recordului de 14 victorii la Dakar, a rezumat entuziasmul: „Am condus multe concepte în deșert, dar Audi RS Q e-tron este pur și simplu senzațional în dune. Propulsia electrică cu cuplul său bun se potrivește perfect stilului meu de condus.” 

Francezul, care a concurat cu compatriotul său Edouard Boulanger, a câștigat etapa a zecea cu Audi RS Q e-tron și a 82-a din cariera sa. Cu toate acestea, pagubele timpurii nu le-au lăsat câștigătorilor de anul trecut nicio șansă pentru o poziție generală bună de data aceasta: pilotul a lovit o piatră în a doua etapă care a distrus janta și a cauzat daune consecutive suspensiei. 

După reparație, a primit o penalizare de timp pentru depășirea timpului maxim de etapă, ceea ce l-a lăsat pe Peterhansel în fundul terenului. Din acest moment, echipajul s-a pus constant în slujba echipei și și-a ajutat colegii. 

Stéphane Peterhansel

Carlos Sainz, tatăl pilotului de Formula 1, a beneficiat direct de acest lucru, de exemplu în timpul schimbărilor repetate ale amortizoarelor din etapele patru până la șase. Spaniolul, navigat de compatriotul său Lucas Cruz, a făcut deja istorie în etapa a treia. Sainz a cucerit cu Audi RS Q e-tron prima victorie de etapă a lui pe traseul solicitant de la Al Artawiya la Al Qaisumah. Opt zile mai târziu a reușit a doua sa victorie de etapă. 

Dar spaniolul de succes, de două ori Campion Mondial de Raliuri și cu trei victorii la Dakar sub centură, a rămas de această dată fără șanse în clasamentul general, în ciuda rezultatelor individuale bune. Încă din a doua zi, un roadbook inexact a dus la multe erori de navigare pe tot terenul. Carlos Sainz/Lucas Cruz au pierdut așadar 2 ore 22 minute și în cele din urmă au terminat în poziția a 12-a.

În același loc, Mattias Ekström și copilotul Emil Bergkvist au pierdut și ei 1:45 de ore în căutarea drumului potrivit. Cei doi suedezi, care au concurat doar pentru a doua oară și pentru prima dată la categoria auto, au fost încântați că au făcut progrese mari în învățare:

„Colegii mei de echipă mi-au dat o mulțime de sfaturi. Am găsit un ritm din ce în ce mai bun. Dunele rămân marea mea provocare. Stéphane și Carlos au mulți ani de experiență în avantaj acolo. Am rămas mereu în siguranță și nu am atacat prea tare.”

Mattias Ekström, de două ori campion la DTM și campion mondial de rallycross

Faptul că echipa cu cea mai mică experiență în deșert a obținut cel mai bun rezultat a fost o răsplată frumoasă pentru munca lor grea. Zi de zi, scandinavii au avansat de pe poziția 23 pe 9. Cu victoria lor în etapa a 8-a și alte două rezultate din primele trei, și-au dovedit progresul constant într-o disciplină în care experiența contează mai mult decât în alte tipuri de motorsport.

Echipa Audi Sport a realizat pregătirea și funcționarea cu succes în Ralul Dakar în cooperare cu Q-Motorsport. Echipa lui Sven Quandt are o experiență la Dakar de câteva decenii: „Sunt recunoscător Audi pentru că ne-a permis să realizăm acest proiect ambițios și că am obținut aceste rezultate împreună chiar de la început.”

„Echipele noastre de piloți au câștigat patru etape și au obținut un total de 14 rezultate pe podium în clasamentele zilnice. Acest lucru depășește în mod clar așteptările noastre pentru prima participare la Dakar.

Vă mulțumesc foarte mult pentru asta şi îmi exprim respectul pentru echipa de la fața locului, dar și pentru cea de acasă din Germania. Mulțumesc, de asemenea, lui Sven Quandt și echipei sale pentru sprijinul lor valoros. 

Victoria istorică a lui Carlos Sainz cu Audi RS Q e-tron încă din a treia zi este recompensa pentru această muncă grea și subliniază capacitatea conceptului de a câștiga. Audi este astfel prima echipă care a obținut o victorie de etapă cu un concept de propulsie electrică. Acesta este rezultatul unei performanțe excelente de echipă. 

După această performanță deja în primul an, victoria generală la următorul Dakar este clar obiectivul nostru! După ce ne vom întoarce în Germania vom face bilanțul, vom optimiza și mai mult Audi RS Q e-tron și îl vom pune în practică în mai multe curse.”

Julius Seebach, Managing Director Audi Sport GmbH și responsabil cu motorsport la Audi

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/