(video) Noul Ferrari SF90 – a 65-a maşină de Formula 1 a Scuderiei

Noul SF90 este al 65-lea vehicul cu un singur loc, construit de Ferrari pentru a concura în campionatul mondial de Formula 1. Mașina a fost produsă pe baza noilor reglementări, care au necesitat diverse modificări în comparație cu mașina din 2018. Livreaua este de culoare roşie mată!

Printre cele mai evidente schimbări sunt cele din față și din spate la capitolul aripi. Aripa din față este mai largă și se evidenţiază cu profile aerodinamice mai simple, în timp ce partea din spate este mai largă și mai mare. Aşa-zisele plăci de barjă laterale au fost reduse în înălțime, în timp ce designul canalului de frână față a fost simplificat.

Greutatea totală a automobilului crește la 743 kg, cu tot cu şofer şi echipamentul său, care trebuie să cântărească minim 80 de kg! Cantitatea totală de combustibil pentru o cursă a crescut în acest an de la 105 la 110 kg.

SF90 este a șasea mașină a Scuderiei construită pentru actuala epocă hibridă de Formula 1, care a început din 2014.

Aripa frontală – aripa din față este una dintre cele mai importante componente ale mașinii, care nu numai că produce forţă de apăsare peste capătul frontal, dar, de asemenea, condiţionează fluxurile de aer spre spate, un lucru care este un factor cheie în furnizarea de aerodinamică eficientă.

Regulile din acest sezon necesită o simplificare a aripii frontale. Lățimea sa a fost mărită la exact 2 metri, care este exact ca şi a ecartamentului, în timp ce numărul de elemente orizontale nu poate depăși cinci. Elementele verticale înalte ale extremităților aripii nu mai sunt permise și geometria plăcilor de la capete a fost simplificată. Scopul acestor modificări este de a face mașinile mai puțin sensibile la efectul outwash atunci când urmăresc o alta.

Conducte de frână față – conductele de frână sunt o componentă foarte importantă pe o mașină de Formula 1. Ele sunt proiectate pentru a răci foarte bine discurile de frână din carbon, care pot ajunge la temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius. De-a lungul anilor, forma conductelor de aer din față a devenit extrem de sofisticată și au evoluat pentru a juca, de asemenea, un rol aerodinamic. În 2019, aceasta este o altă componentă care a fost simplificată din cauza noilor reguli.

Aripa din spate – la fel ca şi cea din faţă, aceasta a fost de asemenea supusă modificărilor. Este mai mare cu 70 milimetri, crescând de la 800 la 870 mm și mai lată, de la 950 la 1.050 mm. Plăcile de la capete sunt cu 100 de mm mai lungi și pe ele se găsesc acum o pereche de stopuri LED. Soluţia este similară cu cea adoptată de FIA pentru maşinile sport prototip din LMP1 şi LMP2. Modificările de aici în baza noilor reguli au afectat şi sistemul Drag Reduction System (DRS), care este acum mai eficient.

Bargeboards – aşa-zisele plăci de barjă sunt nişte panouri montate lateral, care, pe o maşină curentă de Formula 1 ajută la redirecţionarea fluxurilor de aer direct spre unele zone specifice ale maşinii. Normele introduse pentru sezonul din acest an au limitat opțiunile de proiectare în acest domeniu, prin reducerea zonei disponibile pentru designeri. Înălțimea maximă pentru bargeboards scade de la 475 milimetri la 350 deasupra planului de referință.

Greutate – Regulamentul de Formula 1 din acest an prevede o majorare a greutăţii maxime permise a unei maşini, cu 10 kg, iar paralel a crescut şi cantitatea de combustibil prevăzută pentru o cursă, cu 5 kg, până la 110 kg. În plus, greutatea minimă a unui pilot, inclusiv cu echipamentul (casca, salopeta, etc), dar şi scaunul, trebuie să nu depăşească 80 de kg! Pentru conducătorii auto care nu ating acest minim, în maşinile acestora, în zona cockpit-ului, li se pune balast suplimentar.

Capacul motorului – capacul de pe maşina pregătită pentru acest sezon este considerabil mai restrâns pentru a îmbunătăți eficiența aerodinamică a monopostului. Lucrările de rafinare a componentelor motorului și relocarea unora dintre accesoriile sale au dus la o reducere a spațiului preluat, permițând astfel un design mult mai compact pentru caroserie. Acest lucru are avantajul de a curăța fluxul de aer la aripa din spate. Aportul de aer are acum o formă similară cu cea găsită pe mașina din 2016, în timp ce lucrul la dinamica fluidelor în interiorul mașinii înseamnă că are același nivel de eficiență de răcire ca şi SF71H, dar cu mai puţin spaţiu folosit.

Unitate de propulsie – pe o maşină modernă de F1 este formată din șase componente. Acestea sunt: motorul cu ardere internă – un V6 turbo de 1.6 litri; însuşi turbo compresorul; două generatoare de energie cinetică şi termică MGU-K (Motor Generator Unit-Kinetic) & MGU-H (Motor Generator Unit-Heat). MGU-K este derivat direct din sistemul cunoscut sub numele de KERS, care recuperează energia cinetică de la frânare și stochează această energie, până la un maxim de 4 MJ în setul de acumulatori. În ceea ce privește MGU-H, acesta recuperează energia termică emanată de turbo compresor

A cincea componentă este bateria propriu-zisă. Atunci când energia recuperată este stocată până la un nivel maxim, este eliberată prin apăsarea unui buton, prin aceasta, oferind pentru o perioadă scurtă de timp, un impuls mai mare de putere, folosit de cele mai multe ori la depăşiri. A şasea este unitatea de control electronic a motorului.

Pentru acest sezon 2019, sistemul de propulsie Ferrari 064 a fost dezvoltat în continuare la capitolul eficienţă termică şi mecanică.  Acest lucru a fost realizat prin modificări la combustie, recuperare de energie și fluide. Forma unităţii de propulsie cu peste 900 de CP a fost proiectată în simbioză cu designul general al automobilului, în timp ce sistemul de stocare a energiei i-a redus greutatea și volumul.


În acest an 2019, Scuderia Ferrari va celebra 90 de ani de la înfiinţare.

Cuplul de piloţi în acest sezon va fi compus din Sebastian Vettel şi mai nou Charles Leclerc.

De asemenea, în noul sezon îl vom vedea drept şef de echipă, spre surpriza multora, pe Mattia Binotto (dreapta) în locul lui Maurizio Arrivabene (stânga)!

Specificaţii SF90:

Evenimentul de prezentare în reluare:

https://www.youtube.com/watch?v=9blqfhSdWZw

Cmentariile sunt închise