(video) Premieră: Noul Ford Explorer se întoarce în Europa sub forma unui PHEV cu 450 CP şi 840 Nm

Noul SUV Ford Explorer și-a făcut debutul european în cadrul evenimentului special Go Further, care a avut loc acum câteva ore la Amsterdam. Ford a anunțat faptul că o versiune plug-in hybrid a celui mai vândut SUV din Statele Unite ale Americii va intra oficial pe piața din Europa în cursul acestui an.

Astfel, modelul Explorer se întoarce pe piaţa europeană după o pauză de aproximativ 20 de ani!

Noul Ford Explorer Plug-In Hybrid va fi oferit în două versiuni specifice, foarte bine echipate și cu volan pe partea stângă: sportivul Explorer ST-Line, inspirat de gama Ford Performance, și luxosul Explorer Platinum. Ambele sunt animate de un sistem de propulsie care asociază motorul Ford EcoBoost V6 de 3.0 litri și un motor electric/generator pentru a dezvolta 450 CP și un cuplu de 840 Nm! Sistemul oferă și posibilitatea rulării în modul 100% electric.

Pentru comparaţie, în America există doar versiunea Hybrid cu motor natural aspirat V6 de 3.3 litri şi un electromotor, care produc în total 323 de CP.

Motorul EcoBoost de 3.0 litri și 350 CP este sprijinit de un motor electric de 100 CP. Bateria Litiu-Ion cu capacitatea de 13.1 kWh poate fi încărcată printr-o mufă localizată pe aripa frontală din partea stângă, între portieră și pasajul roții. În plus, bateria este alimentată automat în mers cu ajutorul tehnologiei de încărcare regenerabilă care captează energia cinetică altfel pierdută în timpul operațiunii de frânare.

Noul Explorer Plug-In Hybrid oferă în multe scenarii eficiența energetică, rafinamentul și beneficiile dinamice ale unui sistem de propulsie electrificat, păstrând în același timp autonomia unui motor tradițional cu combustie internă. Autonomia urbană pur electrică de 40 de kilometri califică modelul pentru reduceri de taxe sau bonusuri la achiziție pe unele dintre piețele europene.

Vezi şi: (video) Premieră: Noul Ford Kuga debutează în Europa cu trei tipuri de motorizări hibride

Sistemul Ford Intelligent All-Wheel Drive este standard pe acest model, fiind sprijinit de cele șapte setări disponibile ale pachetului Drive Modes și de transmisia automată Ford cu 10 rapoarte, ce optimizează performanțele în scenarii care variază de la rularea urbană la off-road.

Motorul electric îi permite lui Explorer să ruleze în modul 100% electric cu emisii zero și le oferă șoferilor posibilitatea de a alege când și cum să activeze energia electrică stocată în baterii prin utilizarea modurilor EV Auto, EV Now, EV Later și EV Charge. În momentul în care bateria atinge cel mai coborât punct de descărcare, Explorer comută automat pentru o eficiență optimizată pe modul EV Auto, suplimentând puterea motorului pe benzină cu asistență din partea motorului electric prin utilizarea energiei captate. Explorer Plug-In Hybrid anticipează un nivel de emisii de 78 de grame CO2/km și un consum mediu de 3.4 litri/100 km.

Arhitectura de tip hibrid paralel a lui Explorer Plug-In Hybrid permite, de asemenea, ca întreaga putere și întreg cuplul cumulate ale motoarelor termic și electric să fie puse la dispoziție în același timp pentru un nivel ridicat al performanțelor atât pe șosea, cât și în off-road. În plus, capacitatea de tractare a modelului se ridică la 2.500 de kilograme. Sofisticata transmisie Ford cu 10 rapoarte optimizează și mai mult rafinamentul și eficiența la nivelul consumului.

Pachetul tehnologic Terrain Management System utilizează modulul selectabil Drive Modes pentru a le permite clienților să-și personalizeze experiența în funcție de condițiile de trafic, de situația climaterică și de natura suprafeței de rulare. Drive Modes include modurile Normal, Sport, Trail, Slippery, Tow/Haul, Eco și Deep Snow and Sand, fiecare dintre acestea oferind un element grafic unic pe instrumentarul de bord cu diagonala de 12.3 inci. Sistemul de control la coborârea pantei (Hill Descent Control) facilitează la rândul său abordarea traseelor off-road.

O serie de calități consistente la nivel de design au ajutat la definirea lui Explorer în cei 29 de ani de succes pe care modelul i-a experimentat până acum în Statele Unite ale Americii, iar echipa de design a ținut să păstreze aceste importante fragmente moștenite atunci când au creat noua generație. Elementele caracteristice de-a lungul ultimelor decenii includ montanții față și spate de culoare neagră. La imaginea sportivă și stilată contribuie și plafonul plonjat și consola față scurtă.

Explorer Plug-In Hybrid este oferit standard cu jante de 20 de inci din aliaj cu inserții negre atât pe versiunea ST-Line, cât și pe versiunea Platinum.

Varianta ST-Line oferă o grilă frontală neagră glossy, același tratament estetic fiind regăsit pe railings-urile de pe acoperiş și pe inserțiile laterale de pe portiere. La interior sunt oferite cusături contrastante de culoare roșie pe scaune, covorașe și pe volanul sport cu parte inferioară teșită, dar și inserții cu efect de fibră de carbon aplicate pe planșa de bord. Varianta Platinum este dotată cu o grilă frontală satinată, tratament unitar vizibil și pe railings-urile de pe acoperiş și pe inserțiile laterale ale portierelor. Planșa de bord primește inserții din lemn natural.

Cu peste cinci metri lungime, doi metri lățime și aproape doi metri înălțime, noul Explorer Plug-In Hybrid oferă luxul spațiului pentru până la 7 pasageri pe trei rânduri de scaune. Pasagerii de pe primul și al doilea rând beneficiază de spații verticale și pentru picioare care măsoară mai mult de un metru, în timp ce lățimea interioară este mai mare de 1.5 metri. Cu o distanță șezut-plafon de peste 96 de centimetri, o lățime interioară de peste un metru și mai mult de 83 de centimetri pentru picioare, al treilea rând de scaune poate de asemenea să găzduiască doi adulți la un nivel înalt de confort.

Scaunele Easy Fold cu Power Raise sunt standard pentru rândul al treilea, în timp ce sistemul Easy Fold este oferit pentru al doilea rând de scaune. Rabatarea celor două rânduri posterioare creează un spațiu de încărcare plat cu capacitatea de 2.274 de litri. Interiorul oferă, de asemenea, diferite spații de stocare cu o capacitate totală de 123 de litri în habitaclu, oferindu-le pasagerilor de pe cele trei rânduri o mulțime de locuri în care aceștia își pot așeza obiectele personale. De asemenea, modelul oferă nu mai puțin de 12 suporturi dedicate pentru pahare sau alte recipiente!

Printre elementele disponibile în echiparea standard și care cresc nivelul de confort se numără: un buton rotativ pentru selectarea poziției transmisiei automate cu 10 trepte; scaune față încălzite, răcite și ajustabile electric în 10 direcții; scaune încălzite pe al doilea rând; zonă de încărcare wireless pentru dispozitivele compatibile; volan încălzit; parasolare retractabile pentru al doilea rând de scaune; geamuri fumurii pentru rândurile posterioare. Versiunea Explorer Platinum oferă standard un sistem audio premium B&O Sound System cu 14 difuzoare și o putere maximă de 1.000 de wați, în timp ce versiunea Explorer ST-Line este echipată cu un sistem audio premium B&O Sound System cu 12 difuzoare și o putere maximă de 800 de wați.

Ecranul tactil de 10.1 inci – standard pe versiunea Platinum – permite umplerea întregului ecran cu harta navigației sau împărțirea acestuia cu informațiile audio. Ecranul utilizează sticlă capacitivă comparabilă cu cea regăsită pe telefoanele mobile inteligente și pe tablete, oferind o interacțiune mai rapidă și mai exactă cu funcțiile sistemului de infotainment SYNC 3. Acesta le permite șoferilor să controleze sistemul audio, navigația și funcțiile sistemului de climatizare – plus telefoanele conectate – cu ajutorul unor comenzi simple, conversaționale.

Display-ul tactil central împarte o serie de informații cu instrumentarul digital, configurat la rândul său pentru a-i sprijini pe șoferii care își doresc să maximizeze funcțiile sistemului de propulsie plug-in hybrid al lui Explorer: ecrane dedicate, implicit descrierea fluxului de energie, sau sfaturi în timp real legate de șofatul eficient sau de încărcarea bateriilor. Pe versiunea Explorer ST-Line, echiparea standard oferă un ecran tactil central de 8 inci care completează instrumentarul de bord digital de 12.3 inci.

Iar modemul integrat FordPass Connect transformă Explorer Plug-In Hybrid într-un hotspot Wi-Fi mobil la care se pot conecta în același timp până la 10 dispozitive. Pe lângă faptul că îi ajută pe șoferi să plănuiască itinerare mai rapide și mai puțin solicitante cu actualizări Live Traffic prin sistemul de navigație și că le oferă pasagerilor posibilitatea de a accesa stream-uri audio sau video, FordPass Connect permite accesul la o gamă largă de funcționalități prin aplicația de mobil FordPass:

  • Localizarea vehculului (Vehicle Locator) le va oferi posesorilor posibilitatea de a-și găsi imediat mașina în parcările aglomerate ale mall-urilor.
  • Statusul vehiculului (Vehicle Status) permite oricând verificarea prin internet a nivelului combustibilului, a stării sistemului de alarmă, a duratei de viață a uleiului de motor și altele.
  • Încuiere/Descuiere uși (Door Lock Unlock) pentru acces de la distanță în mașină.
  • Start de la distanță (Remote Start).

Tehnologiile sofisticate de asistență a șoferului contribuie la o experiență de șofat rafinată și intuitivă pentru clienții lui Explorer Plug-In Hybrid, incluzând sisteme concepute pentru a înlesni șofatul unei mașini de gabarit în mediul urban.

A doua generație a sistemului de asistență activă la parcare (Active Park Assist 2) permite parcări complet automate în spațiile paralele și perpendiculare prin simpla apăsare a unui buton. Sistemul identifică locurile de parcare disponibile, iar șoferul poate activa mișcările mașinii selectând poziția N (Neutral) a transmisiei și menținând apăsat un buton plasat pe consola centrală. Vehiculul controlează complet mișcările înspre înainte și înapoi ale mașinii, accelerația și frânarea, dar și mișcările volanului, manevrând mașina în spațiul identificat înainte de a angaja poziția P (Park) a transmisiei. De asemenea, tehnologia îi ajută pe șoferi să iasă din locurile paralele de parcare cu ajutorul sistemului de asistență la ieșirea din parcare (Park-Out Assist).

Sistemul de monitorizare și avertizare pentru unghiul mort cu alertă la intersecția cu traficul perpendicular (Blind Spot Information System with Cross Traffic Alert), îi avertizează pe șoferii care ies în marșarier din locul parcare în legătură cu vehiculele care trec prin spatele mașinii și poate acționa frânele pentru a evita sau limita efectele unor eventuale coliziuni dacă șoferul nu răspunde la avertismente.

Adițional, Sistemul de asistență la frânare pentru manevrele în marșarier (Reverse Brake Assist) utilizează senzori radar și ultrasonici pentru a detecta obiectele aflate pe traiectoria mașinii și poate activa automat frânele pentru a evita coliziuni iminente când mașina rulează în marșarier la viteze reduse. Șoferii sunt ajutați suplimentar de camerele spate și față cu auto-curățare care împreună cu cele două camere adiționale de la baza oglinzilor laterale produc o imagine la 360 de grade în jurul mașinii, aceasta fiind proiectată pe ecranul central.

Tehnologia de asistență pre-coliziune cu detectarea pietonilor și bicicliștilor (Pre-Collision Assist with Pedestrian and Cyclist Detection), poate identifica pietonii și bicicliștii aflați pe carosabil sau în apropierea carosabilului și care ar putea intersecta traiectoria mașinii. Sistemul acționează automat frânele dacă detectează o potențială coliziune atunci când șoferul nu răspunde la avertizări.

Tempomatul Adaptiv cu Oprire-Pornire, recunoașterea indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei și centrarea pe mijlocul benzii de rulare (Adaptive Cruise Control (ACC) with Stop & Go, Speed Sign Recognition and Lane-Centring) ajută vehiculul să păstreze o distanță de siguranță față de mașinile din față și reduce stresul în timpul drumurilor lungi în trafic ușor păstrând vehiculul pe centrul benzii de rulare. Sistemul poate ajusta viteza mașinii pentru a se încadra în limitele legale monitorizând indicatoarele de pe marginea sau de deasupra șoselei și detectând limitările de viteză. În plus, sistemul utilizează informațiile suplimentare oferite de sistemul de navigație integrat.

Funcționalitatea de Oprire-Pornire (Stop & Go) îi permite sistemului ACC să oprească complet automat vehiculul în traficul aglomerat și să repornească de pe loc dacă durata de staționare este mai mică de 3 secunde. Pentru timpi mai mari de staționare, șoferul poate să acționeze un buton aflat pe volan sau să apese ușor accelerația pentru a porni din nou.

Tehnologia de centrare a mașinii pe mijlocul benzii monitorizează marcajele de pe șosea și poate aplica impulsuri ușoare, dar perceptibile asupra direcției pentru a ajuta mașina să rămână pe centrul benzii atunci când Tempomatul Adaptiv (ACC) este activat. Concepută pentru a ajuta șoferii la viteze de până la 200 de km/h, tehnologia este sprijinită și de intervenție acustică și vizuală dacă sistemul detectează lipsa oricărei acțiuni a șoferului asupra volanului.

Seria de tehnologii care ajută șoferii să evite sau să minimizeze efectele unor nedorite accidente continuă cu Sistemul de menținere a benzii de rulare (Lane-Keeping System) și cu Asistența suplimentară în coloana de direcție la evitarea obstacolelor (Evasive Steering Assist), care îi ajută pe șoferi să vireze pe lângă vehiculele oprite sau care rulează cu viteză redusă pentru a evita accidentele. Sistemul de frânare post-coliziune (Post-Impact Braking) ajută la reducerea efectelor unei potențiale coliziuni secundare în cazul unui accident.

Construită pornind de la o coală albă de hârtie, cea de-a șasea generație Ford Explorer a fost prezentată clienților din Statele Unite la începutul acestui an. Introdus pe piață în 1991, Explorer a contribuit în SUA la creșterea rapidă a segmentului SUV-urilor, clasă de vehicule care astăzi a devenit un succes imens la nivel mondial.

Vezi şi: (foto/update) Noul Ford Police Interceptor Utility, pe baza noului Explorer, a fost deconspirat

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/