(video) Noul Hyundai KONA Electric. Autonomia versiunii de bază a crescut cu aproape 100 de km
În ianuarie, SUV-ul Hyundai KONA de a doua generație și-a făcut debutul în Coreea de Sud: pe piață au intrat acolo versiunile pe benzină și hibride. Iar pentru premiera europeană producătorul a păstrat să o prezinte în detalii pe cea electrică.
Comparativ cu generația precedentă, potrivit Hyundai, anume KONA Electric a devenit un punct de plecare în dezvoltarea întregii familii: pentru mașina electrică a fost dezvoltat designul de bază, iar restul au fost create în jurul acesteia.
Caracteristici cheie:
- Crossoverul electric are cel mai curat aspect dintre toate, cu un set minim de elemente contrastante și suprapuneri. Exclusiv pe KONA Electric – secţiunile centrale ale benzilor luminoase faţă/spate sunt “pixelate”. Modelul EV se mai remarcă prin detalii grafice specifice temei de design Hyundai – Parametric Pixels, evidențiate de: grila de admisie și bara de protecție spate, jantele din aliaj de 19 inchi, pragurile aerodinamice, linia caroseriei, precum și de oglinzile negre și de plafonul negru (disponibile opțional)
- Noul KONA este vizibil mai mare decât predecesorul: ampatamentul a crescut cu 60 mm (până la 2.660 mm), lăţimea cu 25 mm (1.825 mm), iar lungimea totală cu tocmai 175 mm (până la 4.355 mm). Spațiul pentru picioare a fost extins cu 77 mm, respectiv cu 11 mm pentru cap. În spate, spațiul pentru umeri este de 1.402 mm (cel mai mare din clasă)!
- Nu uităm să menţionăm că versiunea electrică are un coeficient de rezistență de 0.27 Cx. De asemenea, are elemente active aerodinamice în bara frontală.
- Sub capotă există acum un portbagaj suplimentar de 27 de litri în care puteți depozita cablul de încărcare sau alte mărunțișuri. Volumul portbagajului principal din spate a crescut de la 332 la 466 de litri (conform metodologiei germane de măsurare VDA).
- Ca și până acum, Hyundai KONA Electric va fi oferit cu două motorizări şi două bateriei, fiind păstrată tracţiunea faţă. Nou însă este sistemul electric de la bord – unul performant de 400V.
- Modelul Standard Range a primit o baterie de 48.4 în loc de 39.2 kWh, astfel că autonomia în ciclul WLTP a crescut de la 305 la 392 km. Interesant este că, deși motorul electric i-a devenit mai puternic (156 în loc de 136 CP), acesta a pierdut considerabil în cuplu: 255 Nm (predecesorul avea 395 Nm).
- Modelul Long Range se laudă cu 218 CP (în loc de 204) şi acelaşi cuplu de 255 Nm (în loc de 395). Capacitatea bateriei a fost mărită de la 64 la 65.4 kWh, iar autonomia nu s-a schimbat semnificativ – 490 în loc de 484 km (WLTP).
- Ambele au un mod de conducere cu o singură pedală, cu acceleratorul – i-Pedal.
- Ambele se pot reîncărca rapid cu maximum 80 kW (10-80% în 41 minute).
- Este prezentă o funcţie de precondiţionare a bateriei i o nouă lampă pentru vizibilitatea portului de încărcare pe timp de noapte.
- Mașina electrică se mai remarcă prin prezenţa unei prize de uz casnic (220V) în rândul din spate. De asemenea, atât aparatele electrocasnice (prin adaptor), cât și alte vehicule electrice, pot fi alimentate cu energie prin portul extern (adică poate livra energie în reţea prin tehnologia Vehicle-to-Load (V2L)).
- Și o altă caracteristică interesantă este un sistem de încălzire pentru capacul ce acoperă portul de încărcare: astfel îngheţul nu va fi o problemă şi acesta va putea fi ușor deschis la temperaturi de până la -30 de grade Celsius.
- Interiorul tuturor variațiilor KONA este același. Diferă doar grafica şi meniurile afișate pe monitoarele de pe bord (două de 12.3 inchi). Sistemul multimedia Connected Car Navigation Cockpit (ccNC) are o funcție de actualizare prin tehnologia OTA (actualizările OTA includ noi funcții şi pentru acelaşi sistem de iluminare ambientală). Noul KONA este apropo primul model din afara Coreei de Sud care oferă sistemul ccNC! Levierul cutiei de viteze, acum cu tehnologie shift-by-wire, a fost mutat pe coloana de direcție.
- În funcție de preferințe, conducătorii auto pot regla înălțimea de deschidere a hayonului, accesând ecranul sistemului multimedia sau prin apăsarea timp de 3 secunde a butonului de închidere (atunci când hayonul ajunge la înălțimea dorită). La maximizarea confortului oferit contribuie şi: sistemul integrat de memorie pentru setările poziției scaunului, multiplele porturi de încărcare (inclusiv panoul de încărcare wireless) şi Digital Key 2 Touch, care utilizează tehnologia NFC specifică telefoanelor/ceasurilor.
- Printre altele sunt prezente: Head-up Display, sistem inteligent de frânare regenerativă, tehnologia electronic-Active Sound Design (e-ASD) şi pachet Eco, sistem audio Bose (opt difuzoare si un subwoofer) actualizat, porturi USB-C şi o priză frontală de 12V.
- Are evident şi sisteme avansate de asistență pentru conducătorul auto:
- Noul Driver Status Monitor (DSM) utilizează camera din interiorul autovehiculului pentru a monitoriza expresiile faciale ale conducătorului auto. Sistemul alertează sau intervine, dacă este cazul, atunci când este detectată o stare de somnolență sau lipsa de atenție.
- Remote Smart Parking Assist (RSPA) permite parcarea/ ieșirea din locul de parcare, fără a fi necesară prezența conducătorului auto, utilizând doar cheia de acces.
- KONA Electric oferă funcții suplimentare de siguranță, precum: Forward Collision Avoidance 2.0 (FCA 2.0), care include funcții de prevenire a coliziunilor la traversarea intersecțiilor, respectiv în momentul schimbării benzii față/ lateral.
- Modelul mai este echipat cu sistemul Highway Driving Assist 2 (HDA 2), care permite controlul vitezei și a distanței până la vehiculul din față, oferind suport conducătorului auto în momentul depășirii vehiculelor care se deplasează cu viteză redusă.
- Mai dispune şi de alte sisteme avansate de asistență cum ar fi: Lane Keeping Assist, Blind-Spot Collision-Avoidance Assist, Intelligent Speed Limit Assist, Driver Attention Warning, Blind-spot View Monitor şi High Beam Assist. De asemenea, este echipat cu diferite funcţii pentru confort, precum: Navigation-based Smart Cruise Control, Lane Following Assist, etc.
În Europa, modelele benzinare şi hibride vor ajunge primele pe piaţă, din aprilie. Noul KONA Electric va veni la dealeri abia spre sfârşitul verii. Prima generație mai costă acum de la 36.400 de euro în Germania. A doua ar trebui să fie puţin mai scumpă.
Cmentariile sunt închise