(video) Noul MINI Cooper SE a ajuns în România pe Transfăgărăşan! Filmul aventurii

0

(update 25.09.2019) MINI Cooper SE a fost prezentat într-un proiect internaţional pe Transfăgărăşan. Acum vă prezentăm filmul aventurii pe “cel mai frumos drum de munte din lume”.

Proiectul video a fost realizat de echipa Neat Graphis. În trecut aceştia au produs şi alte materiale video care au fost prezentate de BMW, aşa cum a fost expediţia “Frozen Romania”.


(20.09.2019) Rezerve pentru călătorii la mare înălţime – cu noul MINI Cooper SE se poate cuceri şi Transfăgărăşanul din Munţii Carpaţi ai României. Serpentinele celui mai faimos drum de munte din lume, cu o diferenţă de altitudine de peste 1.400 de metri, au atras echipa internaţională MINI pentru un proiect de prezentare al noului model, cu luni înainte de debutul pe pieţele de pe glob.

Să fim corecţi, pilotul şi navigatorul erau extrem de încântaţi când au urcat în MINI Cooper SE în Căpățânenii Ungureni, un mic sat care marchează ascensiunea pe Transfăgărăşan. Automobilul cu trei uşi emite un murmur sintetic caracteristic pentru a semnala disponibilitatea sistemelor sale, iar acumulatorul invizibil, în forma literei T, localizat în podeaua maşinii permite o autonomie de “250 de kilometri” conform indicatorului privind autonomia. Serios? Aici, pe cea mai abruptă ascensiune spre o trecătoare din România?

Excentricul prezentator TV Jeremy Clarkson din Anglia a spus despre Transfăgărăşan că este “cel mai bun drum din lume” în celebra emisiune cult “Top Gear” – în timp ce depăşea diferenţa de altitudine de peste 1.400 de metri, cu o pantă maximă de 8.6%, într-un automobil super sport puternic. Acum, micul automobil cult, în versiune electrică, calcă pe urmele echipei de la Top Gear – are ce-i trebuie?

Categoric! Şoseaua alpină Transfăgărăşan, care traversează Carpaţii pe o distanţă de 90 de kilometri, nu este o provocare pentru MINI Cooper SE – model full electric ce tocmai a fost prezentat publicului la Salonul Auto de la Frankfurt (IAA). Realitatea este că automobilele electrice şi munţii înalţi pot fi o combinaţie excelentă. Ţinuta de drum perfectă a MINI Cooper SE se combină cu distribuţia aproape ideală a maselor (54:46), iar centrul de greutate coborât datorită bateriilor din podea a transformat disputa virajelor din nenumăratele ace de păr spectaculoase într-un adevărat spectacol pentru pilot şi o adevărată provocare pentru copilot.

Mai mult, motorul electric oferă tracţiune superioară prin livrarea celor 184 CP direct la şosea prin puntea faţă, datorită transmisiei automate şi cuplului de 270 Nm specific modelului. Acest lucru a devenit evident pentru echipaj încă după primele viraje. Transfăgărăşan se desfăşoară secundă cu secundă, devenind mai sălbatic şi tot mai dramatic.

În ciuda unităţilor de baterii, maşina este mai grea cu doar 145 de kilograme faţă de un MINI Cooper S, datorită masei semnificativ mai mici a motorului electric în comparaţie cu un propulsor pe benzină.

Primul nostru contact cu noul MINI: FRANKFURT 2019: Primul MINI electric din istoria mărcii – Reportaj Video AutoBlog.MD

Într-un ac de păr, MINI Cooper SE a trecut la mică distanţă de o turmă de oi. Motorul toarce atât de liniştit încât poate fi auzit behăitul oilor încărcate de lână. Vă faceţi griji că vreuna dintre ele va sări în faţa modelului SE cu partea frontală decorată în galben? Nici o şansă, pentru că manevrabilitatea remarcabilă şi asistentul de frână sunt de mare încredere. Dacă unul dintre animale este excesiv de îndrăzneţ, omul şi maşina sunt pregătiţi într-o armonie.

Există numeroase locuri de parcare în parcarea de la Barajul Vidraru, iar peisajul te invită la relaxare. Echipajul a scos un coş de picnic din portbagaj – la fel de spaţios ca la versiunea pe benzină, cu o capacitate ce variază între 235 şi 731 de litri (cu spătarul banchetei rabatat).

Călătoria a continuat către cea mai spectaculoasă secţiune a drumului. Imediat înainte de a ajunge în vârful trecătorii, la altitudinea de 2.042 de metri, termometrul exterior al MINI Cooper SE a arătat o temperatură de doar câteva grade peste zero – un motiv bun pentru atenţie sau condus încet? Nici vorbă, nu există nici un risc, chiar dacă apeşi acceleraţia până la podea. Noul sistem ARB de control al patinării roţilor reacționează de trei ori mai repede faţă de un sistem convenţional.

Tunelul slab iluminat de la Bâlea este intimidant pentru exploratorii MINI. Undeva pe traseu cineva pomenise de Dracula sau Vlad Ţepeş? Dar farurile LED cu lumini de zi ale MINI Cooper SE alungă orice fantome şi gânduri întunecate 🙂

După traversarea trecătorii, pantele spectaculoase înseamnă un potenţial important de recuperare a energiei prin frânare. Conducătorul poate decide câtă energie este generată prin comutarea unui buton între două setări, pentru a defini puterea generării şi, prin urmare, efectul frânelor în timpul generării – o caracteristică tipică şi exclusivă MINI între modelele electrice din grup.

Când MINI Cooper SE a ajuns în romanticul Sibiu, era timpul necesar pregătirii de un retur de peste 90 de kilometri, cu suişuri şi coborâşuri provocatoare. Bateria nu s-a golit nici pe jumătate şi, după ce s-a reîncărcat complet, de această dată într-o staţie DC de putere de 50 kW Renovatio din parcarea magazinului Kaufland, echipajul a pornit în călătoria de întoarcere pentru a se bucura de plăcerea condusului.

Un lucru a devenit evident pentru echipa din maşină. O călătorie pe această distanţă a fost facilă pentru MINI Cooper SE. Maşina ar putea acoperi drumuri precum Bucureşti – Braşov (163 km) sau Sibiu-Bâlea Lac-Sibiu (160 km). Chiar dacă este un automobil de oraş, pe drumurile de munte poate fi testată sportivitatea noului model.

Află cât costă modelul în România şi ce spune dealerul din ţara noastră privitor la el: Primul MINI electric l-a şocat şi pe producător privind numărul de precomenzi

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata