(video) Noul monopost F1! Primele imagini cu prototipul maşinii pe care o vom vedea din 2021
Organizatorii Formula 1 au arătat lumii primul prototip al monopostului pe care îl vor folosi echipele participante din 2021. Pe site-ul oficial al campionatului au fost publicate imagini dintr-un tunel aerodinamic, acolo unde noul model de maşină este proiectat în conformitate cu noile reguli.
Menţiune: Pentru că videoclipurile din articol sunt protejate de drepturi de autor, acestea pot fi vizualizate doar pe Youtube şi nu direct de pe blog.
În cooperare cu FIA, echipa tehnică F1 se pregătește pentru sezonul din 2021, când în sport vor intra în vigoare reguli complet noi. Până când acestea vor fi complet formulate, lucru care se va întâmpla în octombrie 2019, inginerii folosesc timpul rămas pentru a lucra la detalii.
După faza de simulare în Dynamics Fluid Computational (CFD) s-a început “suflarea” modelului la jumătatea dimensiunii complete în tunelul eolian al Sauber din Hinwil, Elveţia. FIA a distribuit imagini din cadrul procesului inclusiv pe reţele de socializare.
După cum a explicat șeful comisiei tehnice pentru cursele Formula a FIA, Nikolas Tombazis, noul concept prevedea o scădere a forței de apăsare totale cu 5-10%, în timp ce efectul aerodinamic negativ generat de maşina care rula înainte trebuia redus cu 45%. Testele în curenţi de aer au confirmat aceste cifre.
“În mod fundamental, calculele făcute prin CFD au fost corecte. Nu am avut parte de careva surprize serioase. Pierderea forţei de apăsare (în timpul mişcării după un adversar) este de 5-10%, în timp ce acum ajunge la 50%. Deși, desigur, depinde de configurația în care sunt efectuate testele și multe alte lucruri”, a spus Tombazis.
Prototipul din imagini mai este dotat cu două tuburi mari Venturi spre partea posterioară, menite să asigure un ground effect (forţă de apăsare suplimentară), soluţie care revine în F1 după aproape patru decenii după ce a fost interzisă la începutul anilor ’80. De remarcat este și absența completă a deflectoarelor de aer, care sunt acum unele dintre părţile cheie ale mașinilor.
Împreună, aceste schimbări sunt concepute pentru a uşura lupta piloților cu rivalii și pentru a crește numărul de depășiri care vor putea fi făcute și fără sistemul DRS.
Un alt loc interesant al mașinii este deflectorul de pe “nasul” monopostului, care este atașat direct de planul aripii față, fără ajutorul unor piloni. Cascada aripii nu mai conţine cinci ci doar trei lame, iar forma lor exclude apariția unei turbulențe similare cu Y250. În prezent acest element este unul dintre principalele instrumente care protejează spațiul de sub monopost de turbulențe.
Mai putem observa că nişte aripi mici sunt instalate pe brațele suspensiei față, acoperind parţial roțile pe partea lor superioară. Eleronul din spate este de asemenea vizibil diferit de ce se găseşte acum pe maşinile de F1.
Apropo, prototipul din tunelul de vânt mai are nişte roţi cu jante de 18 inci şi un sistem Halo modificat pentru a se integra mai bine în şasiu.
“Principiul de bază al tuturor acestor lucruri este reducerea pierderii de eficiență pentru mașina care se află în urmă. Simplificarea aerodinamicii are, de asemenea, un efect pozitiv asupra numărului de vortex-uri, deoarece există mai puține locuri unde s-ar putea forma. Din nou, mașina urmăritorului este mai puțin afectată, deoarece nu are multe elemente sensibile la perturbațiile aerului”, a adăugat Nikolas Tombazis.
Formula 1 și FIA lucrează în strânsă colaborare în procesele de cercetare și dezvoltare pentru a finaliza regulamentul pentru sezonul din 2021, un deadline fiind luna octombrie, dar asta nu înseamnă că exclud echipele. De fapt, este chiar invers.
Echipele au fost invitate să ajute la colectarea datelor și să participe în procesul de dezvoltare, FIA permițându-le să facă şi unele teste în afara numărului de ore alocat pentru proiectele lor curente. Cei care au avut resursele necesare și capacitatea de a le face le-au făcut deja.
Vezi şi: (foto) Un designer şi-a imaginat cum ar putea arăta monoposturile din Formula 1 după 2030
Cmentariile sunt închise