(video) Noul Renault 5 – primele detalii oficiale! Va fi mai ieftin decât ZOE

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pregătit să fie dezvăluit în 2024, viitorul Renault 5 electric oferă o primă privire asupra sa printr-o perspectivă asupra genezei și dezvoltării sale. Primele nouă prototipuri au fost deja scoase la teste. Platforma pe care o poartă, trenul de propulsie și bateria lor sunt, din punct de vedere tehnic, aceleași cu ale viitorul vehicul de producție. La exterior vor putea fi recunoscute deocamdată printr-o siluetă de Clio.

Teste au loc pe poligonul mărcii din Aubevoye, acesta fiind unic prin faptul că dispune de mijloacele și instrumentele de ultimă generație pentru a reproduce orice tip de stres pentru maşini: 613 hectare, 35 de piste care acoperă 60 km, 42 de linii de testare, două tuneluri eoliene, 18 camere de testare a coroziunii şi altele, toate ascunse de ochii prea curioşi în 272 de hectare de pădure.

De cealaltă parte, teste au loc şi nu departe de Cercul Arctic, în regiunea Arvidsjaur din nordul îndepărtat al Suediei, acolo unde temperaturile atinge -30 de grade Celsius. Motorul împreună cu alte piese – inclusiv bateriile – sunt plasate sub supraveghere atentă. De asemenea, se efectuează verificări ale performanței sistemelor de bord, cum ar fi încălzirea, dezaburirea și dezghețarea, și pentru a se asigura că frânele, amortizoarele și ESC-ul se descurcă așa cum ar trebui pe zăpadă. 

Utilizată pentru prima dată pe viitorul Renault 5 electric, noua platformă CMF-B EV (Common Module Family, B-segment, Electric Vehicles) va trebui să-și preia poziția de cea mai competitivă din segmentul său, oferind în același timp cele mai bune performanțe din clasă. Prin urmare, platforma a preluat 70% din piesele prezentate pe platforma CMF-B folosită pentru Clio și Captur, iar în comparație cu cea a lui ZOE este cu 30% mai ieftină de fabricat, ceea ce se va răsfrânge asupra costului final al produsului!

Noua platformă modulară este mai ușor de realizat, dezvoltat și optimizat pentru performanța vehiculelor electrice din segmentul B de următoarea generație. Avantajele noului design înseamnă că poate fi creată o nouă generație de vehicule electrice, cu ecartament și ampatament ajustabil pentru a permite diferite tipuri și stiluri de caroserie. 

Ca și Megane E-TECH, viitorul Renault 5 electric va fi reperul pentru segmentul său în ceea ce privește plăcerea de a conduce. Șasiul optimizat cu o punte spate multi-link (rezervată de obicei pentru segmente mai prestigioase) și un centru de greutate coborât, cu baterii instalate sub podea, va asigura o performanță dinamică mai mare.

Compartimentul platformei, cel dedicat propulsorului electric, este mai compact deoarece piesele folosite pentru un motor electric sunt mai mici decât cele utilizate pe un motor cu ardere internă. Pe noul Renault 5 va fi montat unul sincron excitat electric, practic similar cu cel utilizat pe cele mai noi ZOE și Megane E-TECH. Nu numai că are o putere mai bună decât unul cu magnet permanent, dar, de asemenea, nu necesită metale din pământuri rare, ceea ce înseamnă că atât costurile de producție la scară largă, cât și impactul asupra mediului, sunt mai mici.

Mai mult, motorul va beneficia de o nouă arhitectură internă, combinând trei componente principale: convertorul DC/DC care transformă cei 400V a bateriei în 12V, încărcătorul bateriei şi aşa-zisul accessory box care gestionează distribuția energiei. Prin reunirea diferitelor funcții îndeplinite de aceste trei componente într-o singură cutie, motorul este mai mic și mai ușor, cu aproximativ 20 kg decât cel folosit pentru ZOE.

Noul pachet de baterii va contribui, de asemenea, la oferirea avantajul competitiv căutat de Renault. Trecerea de la cele 12 module văzute în bateria lui ZOE la doar patru module mari înseamnă că arhitectura este mai simplă și cu 15 kg mai ușoară. Echipat cu un singur strat de module, acumulatorul se potrivește perfect pentru noua platformă. Rezultatul: Renault 5 va avea nevoie de mai puțin spațiu pentru a transporta mai mulți kWh.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/