(video) Noul supercar de top Lamborghini introduce un monofuzelaj inovativ

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Timp de 60 de ani, Automobili Lamborghini a fost sinonim cu inovația de ultimă oră. Cu doar câteva săptămâni înainte de lansarea primului High Performance Electrified Vehicle (HPEV), marca din Sant’Agata Bolognese dezvăluie o soluție tehnică unică în peisajul auto de astăzi.

Proiectul cunoscut deocamdată sub numele de cod LB744 se bazează pe un nou șasiu inspirat din aeronautică, numit monofuzelaj de către italieni. Pe lângă o structură monococă realizată în întregime din fibră de carbon multi-technology, are o structură frontală din compozite forjate (Forged Composites) – un material special din fibre scurte de carbon îmbibate în rășină.

Această tehnologie a fost brevetată și utilizată de Lamborghini în primele sale aplicații structurale încă din 2008.

Monofuzelajul reprezintă un pas semnificativ în faţă comparativ cu ce are Aventador în ceea ce privește rigiditatea torsională, calitățile ușoare și dinamica de conducere.

Mai mult, LB744 este prima mașină super sport echipată cu o structură frontală 100% din fibră de carbon: materialul este utilizat și pentru structurile conului frontal pentru a asigura un nivel de absorbție a energiei semnificativ mai mare în comparație cu o structură metalică tradițională – dublu față de cadrul frontal din aluminiu de pe Aventador Ultimae – combinat cu o reducere substanțială a greutății.

De fapt, acest monofuzelaj de pe LB744 este cu 10% mai ușor decât șasiul lui Aventador, iar cadrul frontal este cu 20% mai ușor decât predecesorul său din aluminiu. Rigiditatea torsională a fost, de asemenea, sporită cu o valoare de 40.000 Nm/°, în creștere cu 25% față de Aventador și garantând cele mai bune capacități dinamice din clasă.

Conceptul de design care stă la baza dezvoltării noului monofuzelaj se bazează pe integrarea maximă între componente. Acest lucru este optimizat datorită introducerii tehnologiei extinse Forged Composites, precum și dezvoltării aşa-numitului rocker ring monolitic. Această utilizare a fibrei de carbon face ca LB744 să fie unic în arena mașinilor super sport: componenta în formă de inel cu un singur element este realizată din CFRP (plastic armat cu fibră de carbon) și formează structura de susținere a mașinii. Inelul rocker închide și conectează elementele Forged Composites, cum ar fi cada, firewall-ul frontal și montanţii A.

Producția de componente compozite forjate optimizează, de asemenea, eficiența și crește sustenabilitatea în timpul procesului de fabricație prin reducerea consumului de energie al echipamentelor de răcire și a cantității de deșeuri. Tehnologia mai tradițională, dar nu mai puțin eficientă, de producție compozită în autoclavă cu material pre-impregnat a fost păstrată pentru construcția acoperișului.

Fibra de carbon rezultată prin acest proces îndeplinește cerințe tehnice, estetice și de calitate ridicate, completate de măiestrie în procesul de întindere manuală extrem de specializată, care rezultă din anii de producție internă de calitate a componentelor din materiale compozite. Este o decizie de fabricație care oferă, de asemenea, clientului versatilitate maximă în personalizarea acoperișului.

Iar partea posterioară a şasiului este realizată, potrviit Lamborghini, din aliaje de aluminiu de înaltă rezistență și dispune de două piese turnate tubulare importante în zona cupolei spate: acestea integrează turnurile de șoc ale suspensiei, dar şi amortizoarele motorului într-o singură componentă cu profil de inerție închis, garantând o reducere semnificativă a greutății, o creștere a rigidității și o reducere substanțială a liniilor de sudură.

LB744 reprezintă un nou “an zero” în ceea ce privește utilizarea fibrei de carbon în producția auto, rezumat în acronimul AIM (Automatizare, Integrare, Modularitate).

  • “Automatizarea” se referă la introducerea proceselor automatizate și digitalizate în transformarea materialelor, păstrând în același timp producția tradițională Lamborghini, cum ar fi în disciplina compozitelor.
  • “Integrarea” se referă la integrarea mai multor funcții într-o singură componentă prin dezvoltarea turnării prin compresie. Acest proces utilizează polimeri preîncălziți pentru a permite producerea de componente cu o gamă largă de lungimi, grosimi și complexitate, asigurând integrarea optimă între componente pentru a garanta o rigiditate torsională ridicată.
  • În cele din urmă, “Modularitatea” se referă la modularea tehnologiilor aplicate și, prin urmare, la o mai mare flexibilitate și eficienţă pentru a răspunde tuturor cerințelor și caracteristicilor produsului.

Cmentariile sunt închise