Fondatorul NIO a testat personal noua baterie SSB de 150 kWh. Autonomia înregistrată în 12.4 ore de călătorie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La începutul anului 2021, compania chineză NIO a anunțat că sedanul său electric ET7 (disponibil acum și în Europa de cumpărat) va putea fi echipat cu o baterie de 150 kWh care utilizează un electrolit semi-solid. Conform planurilor inițiale, aceasta trebuia să fie valabilă din al patrulea trimestru al lui 2022, însă urmările pandemiei de COVID-19 și criza de semiconductori au contribuit la mutarea termenilor de lansare.

Iar în toată această perioadă mâinile nu au fost lăsate în jos. Compania a înregistrat deja rezultatele unui experiment realizat în condiții reale, unul care a implicat noua baterie și un ET7. Testul a dat o undă verde pentru startul producției în masă a noii baterii din aprilie 2024.

Din ce se cunoaște la moment, noua baterie a fost dezvoltată în colaborare cu partenerul Beijing WeLion New Energy Technology Co., Ltd. Densitatea de stocare a energiei la nivelul întregului pachet ajunge la 260 Wh/kg, iar la nivelul unei celule – până la 360 Wh/kg. Iar din punct de vedere a greutății totale este cu 20 kg mai grea decât o baterie de 100 kWh, produsă folosind o tehnologie mai tradițională, deși dimensiunile au rămas neschimbate. Răcirea sa este de șase ori mai performantă decât la bateriile obișnuite.

Unificarea dimensiunilor totale permite ca noua baterie de mare capacitate să fie instalată pe toate vehiculele electrice marca NIO lansate până acum, acestea fiind construite pe platformele NT1 și NT2. Vă amintim că NIO pune accent mai mult pe înlocuirea expresă a bateriilor în stații speciale, decât pe încărcarea lor tradițională printr-un cablu, deși aceasta se păstrează. Prin urmare, toate mașinile pe care le-a făcut, indiferent de platformă, sunt echipate cu baterii standardizate, care pot fi scoase rapid. NIO oferă în prezent opțiuni de baterie NMC de 75 și 100 kWh pentru vehiculele sale, care au electroliți lichizi standard. Indiferent de capacitate măsoară 2.062 x 1.539 x 186 mm. Greutatea unui ET7 cu bateria de 100 kWh este de 2.490 kg.

Sâmbătă dimineața, 16 decembrie, un ET7 cu noua baterie de tip SSB a pornit din Shanghai cu doi directori ai companiei la bord: Shen Fei, șeful NIO Power, era la volan, iar fondatorul și CEO-ul NIO, William Li, stătea în dreapta lui (s-a realizat și o transmisiune în direct). În timpul călătoriei, care a durat 14 ore, s-au parcurs 1.044 km, iar la final se indica pe bord încă 3% încărcare rămasă. Testele anterioare au demonstrat o autonomie maximă de 1.145 km fără reîncărcare, potrivit șefului NIO.

Din cele 14 ore, călătorii au fost în mers 12.4 ore. Consumul mediu înregistrat a fost de 13.2 kWh per 100 km. Viteza medie era de 83.9 km/h, fiind limitată la 90 km/h. Aproape 92% din distanță s-a parcurs folosind sistemul proprietar de condus semi autonom NOP+. Temperatura ambientală în timpul călătoriei a variat de la -2 la +12 grade Celsius, iar diferența de altitudine nu a depășit 300 de metri. Temperatura aerului din habitaclu a fost setată la 20 de grade Celsius, iar sarcina suplimentară totală a fost de 190 kg, luând în considerare doi pasageri și echipamentul de filmare. Chiar dacă participanții ar fi dorit să continue experimentul, înlocuirea bateriei cu una încărcată nu ar fi durat mai mult de 3 minute.

Reprezentanții NIO au explicat anterior că o baterie de 150 kW cu un electrolit semi-solid ar costa mai mult de 40.000 de dolari, ceea ce este comparabil cu costul multor vehicule electrice. Însă utilizatorii mașinilor mărcii au posibilitatea de a avea acces la tehnologie mult, mult mai ieftin, dacă vor folosi programul BaaS. Amintim că BaaS este o oportunitate de a lua în arendă o baterie de capacitate dorită. De asemenea, BaaS permite cumpărarea unui electromobil NIO la un preț mai accesibil, în acest caz bateria rămânând proprietatea companiei.

La sfârșitul acestei săptămâni, compania va organiza o nouă ediție a evenimentului anual NIO Day, unde este așteptată premiera noului model flagship ET9 care la fel va fi compatibil cu noua baterie SSB, pe lângă alte potențiale anunțuri interesante.


Apropo, mai devreme, pe 6 decembrie, NIO a anunțat lansarea cu succes a celei de-a treia generații PSS 3.0 în Europa. Peste 30 de locații PSS sunt disponibile acum în Danemarca, Germania, Norvegia, Țările de Jos și Suedia. Infrastructura de schimb rapid de baterii este disponibilă pentru cei 98% dintre utilizatorii NIO care folosesc Battery as a Service (BaaS).

Soluția unică PSS este, de asemenea, concepută pentru a proteja valorile reziduale ale vehiculelor electrice inteligente, permițând utilizatorilor NIO BaaS să continue să-și reîmprospăteze bateria pe toată durata de proprietate a mașinii. Eliminând orice îngrijorare comună cu privire la degradarea bateriei, oportunitatea BaaS mai înseamnă că utilizatorii nu sunt legați de o anumită baterie a vehiculului, compania oferind asistență tehnică completă pe tot parcursul abonamentului.

Utilizatorii de mașini NIO își mai pot un upgrade sau downgrade în ce privește bateria, pentru a se potrivi cerințelor lor, permițând ca autonomia și specificațiile bateriei să fie adaptate pe tot parcursul deținerii vehiculului.

Cea mai recentă infrastructură PSS 3.0 poate efectua până la 408 schimburi pe zi, cu stocare pentru până la 21 de baterii în fiecare locație. Astăzi în țările sus enumerate există cinci PSS 3.0 și alte 25 PSS 2.0/1.0. Stațiile de a treia generație mai sunt echipate cu un sistem de stocare a energiei de 2 MWh, conceput pentru a reintroduce energia în rețea dacă este necesar. Utilizatorii PSS 3.0 vor beneficia, de asemenea, de o experiență și mai rapidă de schimbare a bateriei, disponibilă în trei minute și accelerată cu până la 20%.

În contextul bateriilor NIO ar mai fi de notat că, luna trecută, NIO, Geely Holding și Changan Auto și-au anunțat cooperarea cuprinzătoare în ceea ce privește standardele de schimbare a bateriilor, tehnologie, extinderea și funcționarea rețelei, dezvoltarea modelelor interschimbabile și gestionarea activelor bateriei.

Pe baza principiilor recunoașterii strategice, partajării și deschiderii, NIO și Changan Auto, după care NIO și Geely Holding au anunțat o cooperare strategică în domeniul schimbului de baterii. În conformitate cu acordul, ambele părți vor dezvolta în comun două standarde de schimbare a bateriilor pentru mașini private și vehicule comerciale, vor accelera dezvoltarea și promovarea tehnologiei de schimbare a bateriilor și vor extinde scara operațională de schimbare a bateriilor pentru a oferi servicii mai convenabile, cuprinzătoare și sigure, pentru utilizatorii cu nevoi diferite.

Ambele părți vor stabili un mecanism eficient de gestionare a activelor bateriei, vor construi o operațiune unificată de schimbare a bateriei și vor dezvolta vehicule cărora le pot fi schimbate bateriile, fiind compatibile cu sistemele de schimb ale celuilalt producător.

Cmentariile sunt închise