(video) Noul VW Passat facelift – prima maşină care primeşte noua cutie de viteze MQ281
Compania SEAT Componentes, unul dintre cele trei centre de producție ale brandului auto spaniol, anunţă că a început producția noii cutii de viteze MQ281 pentru maşinile făcute în cadrul Volkswagen Group. Această nouă cutie de viteze manuală cu şase rapoarte, care va fi utilizată de automobile SEAT, VW, Audi şi Skoda, va fi făcută anual în 450.000 de exemplare sau zilnic în circa 3.500.
Primul model pe care apare se anunţă a fi noul Passat facelift.
Producția cutiei de viteze cu numele de cod MQ281 reprezintă o recunoaștere din partea grupului Volkswagen a activității desfășurate de către SEAT Componentes în ultimii ani pentru a îmbunătăți eficiența și a crește productivitatea. Situată în El Prat de Llobregat, în apropiere de Aeroportul din Barcelona, întreprinderea iese în evidență pentru că este extrem de integrată și produce fiecare componentă din aluminiu, precum și angrenaje și arbori, având pe loc toate atelierele şi instalaţiile necesare pentru turnare, prelucrare şi asamblare.
În 2018 aceasta a făcut aproape 700.000 de cutii manuale MQ200 şi a exportat 56% din producția sa. Acum, pentru că MQ281 devine o prioritate şi va fi construită şi în Córdoba (Argentina), producţia de MQ200 va fi mutată la ŠKODA Components din Mlada Boleslav, Cehia.
În acelaşi timp se anunţă că uzina germană din Kassel va rămâne concentrată pe lansarea de cutii DSG cu dublu ambreiaj, dar şi de vehicule electrice pe baza platformei MEB.
Vezi şi: Joc interactiv: Ghiceşte 15 automobile după levierul cutiei de viteze
Revenind la noua cutie MQ281, cei de la VW spun că aceasta este capabilă să funcţioneze eficient şi să reducă nivelul de emisii cu CO2 cu până la cinci grame per kilometru. MQ281 poate prelucra între 200 şi 340 Nm de cuplu, ceea ce înseamnă că va înlocui complet sau parţial unităţile cu denumirile interne MQ250 și respectiv MQ350.
Transmisia se bazează pe conceptul unui arbore 2.5 și are o viteză maximă de deplasare de cel mult 7.89 rpm. Pe de o parte, acest lucru garantează o bună performanță, chiar și pentru vehiculele grele cu roți mari, și pe de altă parte facilitează “downspeeding-ul”, ceea ce înseamnă reducerea consumului de combustibil când se rulează în trepte superioare cu turație redusă a motorului.
Dezvoltarea noii cutii de viteze s-a axat în principal pe îmbunătățirea eficienței. Dezvoltarea cu tehnologii virtuale a permis introducerea unui sistem complet nou de ungere cu ulei. Folosind o varietate de măsuri a fost posibilă realizarea unei lubrifieri uniforme și optime a roților dinţate și a lagărelor, reducând cantitatea de ulei necesară pe toată durata vieţii sale la doar 1.5 litri. Pentru a reduce și mai mult frecarea, s-a dezvoltat şi un concept de rulmenți adaptat cutiei de viteze.
Utilizarea materialului și distribuția sa pentru carcasa cutiei de viteze a fost, de asemenea, optimizată. Cu ajutorul unui alt instrument de dezvoltare virtuală a putut fi proiectată o structură optimizată pentru rezistență. Noua carcasă suportă cerințele de sunet actuale și, prin urmare, asigură un confort îmbunătățit al condusului printr-o cantitate de vibraţii şi zgomot mai puţin sesizate.
Cmentariile sunt închise