(video) Premieră: Noul Chevrolet Corvette E-Ray – primul Corvette hibrid şi cu AWD din istorie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ieri, 17 ianuarie 2023, supercarul american Chevrolet Corvette a împlinit 70 de ani. Premiera primului roadster a avut loc pe 17 ianuarie 1953 în cadrul expoziției tematice Motorama, pe care General Motors a organizat-o la acea vreme în diferite orașe din SUA. Cu această ocazie, compania a pregătit o altă revoluţie a modelului, a doua din ultimii patru ani.

Dacă în 2019, noua generaţie Corvette a devenit pentru prima dată în istorie o maşină de producţie cu motor montat central, noua versiune E-Ray reprezintă atât primul Corvette hibrid, cât şi primul cu AWD!

Caracteristici cheie:

  • Inginerii companiei nu au stat să facă de la zero un sistem tradiţional de tracţiune integrală, ci au apelat la tehnologiile de ultimă oră, la cele de electrificare, rezultând într-un sistem eAWD. Dacă roțile din spate sunt propulsate de un motor pe benzină, de puntea frontală răspunde un motor electric.
  • Noul Corvette E-Ray este alimentat de același LT2 cu opt cilindri aspirat natural, de 6.2 litri, găsit pe modelul de bază Corvette Stingray cu pachetul Z51. Motorul este montat în spatele scaunelor și produce 502 CP și 637 Nm, iar la sarcini mici poate opri jumătate din cilindri pentru a economisi combustibil. Un DCT cu opt trepte şi dublu ambreiaj direcționează puterea spre roţile din spate.
  • Pe puntea din față a fost instalat un motor electric cu 163 CP și 165 Nm, cu o mini cutie de viteze integrată, dar cu o singură treaptă. Întregul modul frontal este realizat foarte compact, astfel încât volumul portbagajului de sub capotă aproape că nu este afectat (355 litri comparativ cu cei 357 ai modelului de bază). Iar rezervorul de benzină de 70 de litri este ținut în spate.
  • Puterea maximă a unităţii de propulsie se ridică la 665 CP. Motorul electric nu numai că asigură eAWD, ci și oferă asistenţă în mod activ motorului pe benzină în timpul pornirii de pe loc, transferând puterea către roți mai rapid. La dorinţă, maşina poate fi pornită în modul electric, de exemplu pentru a nu trezi vecinii.🙂
  • Este numit cel mai rapid Corvette de producţie din istorie! Timpul de accelerație 0-97 km/h declarat este de aproximativ 2.5 secunde (pentru modelul de bază se declară 2.9 secunde). Parcurge 402 metri în 10.5 secunde, cu o viteză de 209 km/h la ieşire. Toate acestea în condiţiile în care cântăreşte 1.712 kg, comparativ cu cele 1.530 ale unui Stingray.
  • Există în această unitate de propulsie şi o baterie litiu-ion, responsabilă de alimentarea motorului electric, fiind amplasată în tunelul central dintre scaune şi având o capacitate discretă de doar 1.9 kWh. Se reîncarcă doar prin recuperare în timpul frânării, ori în modul de conducere Charge+, în care electronica încarcă forțat bateria. Iar modul electric Stealth permite deplasarea folosind doar electricitate, însă pe o distanţă foarte scurtă şi accelerând până la maximum 72 km/h.
  • Echipamentul standard al unui Corvette E-Ray include frâne Brembo carbon-ceramice, suspensie adaptivă Magnetic Ride Control 4.0 cu trei setări distincte, jante eșalonate de 20 și 21 de inchi cu anvelope Michelin Pilot Sport all-season (pneuri de vară Michelin Pilot Sport 4S sunt disponibile cu un pachet opțional de performanță), dar şi un acumulator litiu-ion uşor de 12 volți.
  • Ca și Corvette Stingray, hibridul este oferit în două stiluri de caroserie: targa cu panouri detașabile de acoperiș sau roadster complet decapotabil. Caroseria însă îi este luată de la noul Corvette Z06, astfel că lăţimea îi este de 2.025 mm, faţă de cei 1.933 mm pe care îi are Stingray.
  • Din punct de vedere vizual, hibridul diferă de fraţii săi pe benzină printr-o formă diferită a prizelor de aer frontale-laterale, alte bare de protecție și al grilaj în partea posterioară. Pentru el se oferă noi jante exclusive şi noi culori pentru caroserie. În habitaclu s-au adăugat doar câteva butoane suplimentare pentru controlul noului sistem de propulsie, dar şi grafică diferită pe monitoare, din nou, specifică motorizării.

Chevrolet Corvette E-Ray va apărea pe piața din SUA în a doua jumătate a anului curent. Hibridul va costa cel puțin 102.900 de dolari, practic cât un Corvette Z06 cu 670 CP (de la 105.300 de dolari). Iar pentru modelul de bază Corvette Stingray se cer acum minimum 64.500 de dolari.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/